Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Minnesord för Peter Zsiga

Som tidigare meddelats har förre studierektorn Peter Zsiga, Halmstad, avlidit i en ålder av 79 år. Han efterlämnar hustrun Birgitta, de fem barnen Elisabeth, Andreas, Mikael, Erik och Gabriel med familjer, samt släkt och vänner i Sverige, Ungern och Europa.

Peter föddes 1940 i Esztergom, Ungern. Familjen prövades hårt av kriget och den kommunistiska diktaturen. Efter att ha deltagit i den nedslagna Ungernrevolten såg Peter för gott att 1956 lämna hemlandet tillsammans med sin äldre bror Janos.

Efter en dramatisk flykt till Österrike kom Peter till Sverige 1958 för studier vid Handelshögskolan i Göteborg. Han arbetade hårt för att förbättra sin svenska, och hjälpt av den plikttrogenhet och nyfikenhet som var hans signum blev han snart civilekonom. I Göteborg mötte han 1963 också Birgitta, ett kärleksfullt stöd genom livet.

Peter valde en yrkesbana inom skolvärlden, först som gymnasielärare i ekonomi och senare skolledare. 1974 kom han till Halmstad för att bli studierektor vid Sannarpsskolan, där han sedan verkade i administrativa och undervisande roller under 34 år. Många Halmstadsbor har nog minnen av Peter från sin gymnasietid.

Det var viktigt för Peter att vara en aktiv samhällsmedborgare. Han engagerade sig i Halmstads föreningsliv, ofta i roller där hans ekonomiska kunskaper kom till nytta. Ett viktigt uppdrag var som mångårig medlem i kyrkorådet för St:a Maria katolska församling. För sina insatser erhöll han den påvliga utmärkelsen Pro Ecclesia et Pontifice.

Inom lokalpolitiken var Peter aktiv i Kristdemokraterna, med flera kommunala förtroendeuppdrag. Om än alltid öppen för andras perspektiv, hade han tydliga uppfattningar i de flesta samhällsfrågor.

Peter hade också en entreprenörsådra. I samband med 1980-talets politiska töväder i Ungern började han ordna resor dit, och senare även till andra delar av Europa. Han tog sig entusiastiskt an uppgiften att öppna svenskarnas ögon för Centraleuropa.

Peter höll hela tiden nära kontakt med sitt gamla hemland, men Halland blev hans sanna hembygd. Han älskade baden vid de långsträckta stränderna, cykelutflykter längst de kuperade åkrarna, och lugnet i trädgården på Roskildegatan.

Vi minns Peter som en praktisk, prestigelös och omtänksam man. Öppen och intresserad av människor han mötte, alltid redo med en hjälpande hand. En sann europé med intressen för historia, litteratur och kultur, särskilt klassisk musik. Modest och sparsam, men ändå en livsnjutare med stor kärlek till livet, sin familj och sina medmänniskor.

Peter Zsigas barn