Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/1

Minnesord för Börje Johansson

”Skollärarn" på Nyby har slutat.

Börje Johansson i Långaryd har avlidit. Han var född 1927 i Falkenberg, och skulle fylla 92 år i november. Hans föräldrar var skräddarmästare Oskar Johansson och hans hustru Hedvig. Efter uppväxt och skolgång i Falkenberg studerade Börje på seminariet i Jönköping, där han också träffade sin blivande hustru Inga.

1952 var båda färdiga lärare och fick sina första tjänster på Gotland, senare i Rydöbruk och Sexdrega. 1954 gifte Börje och Inga sig. Vigselförrättare var brudens far, kyrkoherde Erik H Cederbom i Gullspång.

Paret flyttade till Avesta i Dalarna och blev kvar där i fem år. Under tiden föddes äldste sonen Mats medan Ulf och Hans föddes i Långaryd. Efter ett år i Broaryd flyttade familjen till Långaryd, och Börje fick lärartjänst vid Nyby skola.

Han var en omtyckt lärare, mycket för sitt glada och rättvisa sätt, så långt det nu går att vara rättvis. Han var också sträng och fordrande men han tyckte om sina elever och sitt arbete. Vid 45 års ålder lärde han sig spela gitarr, och nu blev musiklektionerna en glädjestund för eleverna. Alla sjöng, för alla lät bättre än "lärarn".

Efter pensioneringen 1993 fick Börje mer tid för sina intressen, främst trädgårdsarbete som han bedrev på alla platser som han bodde på. Vid egna villan på Nyby planterade han träd och buskar och en mängd blommor. Börje var händig och tyckte om att snickra, och gjorde bland annat två ekor att ha vid fiske i Frösjön. Han tyckte mycket om att köra bil, liksom hans fru, och de gjorde långa resor i Sverige, Norge och Finland, bland annat tre gånger till Nordkalotten. De gjorde även många resor med buss och flyg till Europa, Kina och Egypten.

Börje var mycket beläst inom historia, geografi, arkeologi, litteratur, djur och natur. Han hade alltid några böcker på gång och satt sällan sysslolös. Många sommarlov tillbringades i stugan som byggdes 1960 vid Skrea i Falkenberg. Stugan ägs numera av sönerna. Börje var spänstig och gjorde långa fjällvandringar och skidturer, och han dansade gammeldans och bugg även i hög ålder. Han körde bil sista dagen i sitt liv.

Börje månade mycket om familjen med barn, barnbarn och barnbarnsbarn och hade lyckan att träffa dem alla under våren och sommaren. Han lämnar ett stort tomrum efter sig inom familjen, släkten och bland alla vänner.