Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Minnesord Carl Rosell

Seglaren och violinisten Carl Rosell, Halmstad, har avlidit i en ålder av 72 år. Han efterlämnar dotter, två söner samt bror och syster med familjer.

Att fastställa Carls yrkesidentitet är svårt. VIOLINISTEN Carl var utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm och därefter yrkesverksam i Hovkapellet vid Operan och i ett flertal andra orkestrar i Sverige och Norden.

SEGLAREN Carl etablerade sig under 1980-talet. När han rekryterats som primarie i den nybildade i Hallandsensemblen i Halmstad bosatte han sig i sin segelbåt. Carl behöll den boendeformen, men i olika båtar, livet ut.

TEKNIKERN Carl vårdade och utvecklade sina båtar med stor kunskap. Smarta, praktiska lösningar optimerar såväl seglingsegenskaper som boendekvalitet. Hav och båtar tar också allt större plats i Carls liv. Fru Musica går iland. Han börjar frilansa som världens enda havsgående violinist och tar företrädesvis uppdrag i orkestrar som han kan segla till. Undantaget är ett långtidsvikariat hos kammarensemblen Musica Vitae i Växjö. Svårseglat, men med kranbil går det bättre. Båtskrovet måste av nödvändighet torka ut och då är det bra att stå på land på en camping i Växjö. Praktiskt och genialt! Carl studerar till MASTER OF YACHT VID CHALMERS. Företaget MYS - Mobile Yacht Service formas med fokus på teknisk support och leveransseglingar. Skaran av nöjda kunder är stor, inte minst gällande Carls tekniska genialitet, och under 15 år leveransseglade han 40 000 nautiska mil. Privat seglas det till otillgängliga destinationer som Svalbard. Förberedelser för ”non-stop”-segling ensam, jorden runt, intensifieras i hemlighet. Inga stora ord, inga löften, inga förpliktelser utom mot sig själv och S/Y Manuela.

I oktober 2016 startar Manuela och Carl sin världsomsegling. 17 års förberedelser är avslutade, och både båt och skeppare är välrustade. Seglingen kan följas på MYS hemsida. Den 12 februari: katastrof! En stor våg skadar vindrodret. Svetsmöjligheter saknas ombord, och då är skadan omöjlig att åtgärda. Carl befinner sig mellan Afrika och Australien. I Kapstaden repareras vindrodret och Carl seglar sedan direkt hem till Halmstad.

Carls yrkesidentitet är brokig. Men människan Carl Rosell bär tydliga drag av ärlighet, aversion mot ytlighet, integritet, vänfasthet, omtänksamhet. Vi hade förmånen att ha Carl som vän i mer än 30 år. Vi är mycket tacksamma för det.

Må hans minne vårdas