Minnesord: Carl-Gustaf Bergenstråhle

Den kända Halmstadprofilen Carl-Gustaf Bergenstråhle har avlidit i en ålder av 91 år. Han sörjes närmast av hustrun Ann och tre barn och barnbarn, samt av övrig släkt och vänner.

ANNONS
|

När jag i slutet av 1950-talet började min tjänst på Dalregementet i Falun, hälsades jag välkommen av bland andra en officer och gentleman, som var löjtnant vid regementet och han hette Carl-Gustaf Bergenstråhle.

Han var född i Stockholm den 6 juli 1929 och avled den 19 april 2021, och skulle således till sommaren bli 92 år. Han var under alla år en trofast vän och vi upplevde en nära vänskap genom åren ända till hans frånfälle.

I tjänsten tog Carl-Gustaf väl hand om mig som yngre kamrat. Även om jag som ung gjorde fel och misstag, stödde han mig även om en tillrättavisning tillfogades.

ANNONS

I augusti 1962 gjorde vi en resa till Nordkap tillsammans i hans nyförvärvade Volkswagen. Under den senare delen av färden i norr hade vi midnattsljus dygnet om. Vi övernattade i tält och lagade vår mat i stormkök. Hemfärden gick sedan över Finland på den då knaggliga vägen öster om gränsälvarna. Carl-Gustaf körde själv hela tiden och jag orienterade om vägvalet.

Carl-Gustaf Bergenstråhle var en duktig tennisspelare och fick även sparra majestätet kung Gustav V, vilket renderade Ce-Ge ett signerat porträtt av konungen. Även fäktning tillhörde hans intressen, vilket renderade honom att tillsammans med ett par yngre kamrater år 1989 vinna Kungens Kanna.

Men det var kanske främst genom Ordensväsendet vi kom varandra ännu närmare, då vi båda var frimurare.

Som yrkesofficer måste man ofta flytta för tjänstgöring på andra garnisonsorter. Carl-Gustaf fick sedermera en tjänst som lärare på Aspirantskolan i Halmstad, där han trivdes och fungerade väl som militär ledare. Senare genomgick han Förvaltningsskolan, men tackade nej till en förvaltningstjänst med befordran. I stället blev det en trupptjänst i Linköping, eftersom han trivdes med människor.

Sin sista tjänst innehade han i Halmstad, då han bodde i Båstad, och han var chef för regementets stabsavdelning med flera andra uppdrag. Bland annat vårdade han väl militärmuseet på I 16 med den därifrån kommande kände figuren 91:an Karlsson. Han var även flitigt engagerad i kulturlivet i staden och föreningen för segelskutan Najadens (som låg i hamnen) bevarande.

ANNONS

Carl-Gustaf Bergenstråhle var korrekt och formell, men alltid med en glimt i ögat. Han var pålitlig och trofast och man kunde alltid lita på honom. Han var noggrann och hade ett gott ekonomiskt sinne. Han var alltid skötsam och dessutom helnykterist – men han bjöd gärna på ett glas vin.

Vår saknad är stor, men minnet lever bland oss med tacksamhet.

Högt över haven, högt över bergen lyser en stråhle så skimrande klar. Den kommer från tid som en gång var. Den kommer från rymd som aldrig är skymd, den kommer med Sanning, den kommer med Ljus. Den för Dig åter hem till Ditt hus…

Torsten Fälemark, Ystad

ANNONS