Ulla-Bell Thorin.
Ulla-Bell Thorin. Bild: Catrin Thorin

Minnesord över Ulla-Bell Thorin

ggg

ANNONS

Folkhögskolläraren och författaren Ulla-Bell Thorin har, 80 år gammal, somnat in. Hon blev i späda år helt döv. Föräldrarna, Dan och Astrid Pettersson, drev ett mindre lantbruk i Lindome, senare i Harplinge. Trots krig och bristande kommunikationer och trots att det vid denna tid var ovanligt med förskola lyckades föräldrarna ordna så att Ulla-Bell kunde gå i förskolan för döva i Göteborg. Hon fick där både lära sig teckenspråk och utveckla talad svenska. Efter dövskolor i Vänersborg, Örebro och Växjö bildade hon familj i Malmö. Hon gick utbildning till fritidspedagog och folkhögskollärare och arbetade några år på de dövas folkhögskola Västanvik i Dalarna. På 1980-talet flyttade hon tillbaka till Lindome och arbetade främst med att ge multifunktionshindrade ett språk. Parallellt utvecklade hon sitt hantverkskunnande bland annat med utbildning på Stenebyskolan.

ANNONS

Ulla-Bell har hela sitt vuxna liv kämpat för dövas rätt till teckenspråk och en rik ”döv-kultur”. Hon har varit aktiv i dövföreningar inom Sveriges Dövas Riksförbund och i Dövkyrkan.

Teckenspråket är uttrycksfullt. Men det saknar skriftspråk. Därför väckte det uppmärksamhet då Ulla-Bell 1993 debuterade på ”dövsvenska” med romanen ”Berövat språk” – en skildring starkt färgad av hennes egen uppväxt. Boken har sedan följts av ytterligare fyra romaner och två fackböcker. Till de senare räknas ”Tolktrubbel” (2003), som lär ha haft betydelse för utvecklingen av teckentolk-professionen och-etiken. När hon 2004 drabbades av en stroke och blev förlamad i ena sidan fick hon föra kampen för teckenspråkskunnig hemtjänst- och sjukvårdspersonal.

Ulla-Bell sörjs närmast av dottern Catrin Thorin, teckentolk och tolkutbildare, gift med Erland Andersson och bosatt i Harplinge, av barnbarnen Ida, Petter, Oskar och Algot och av syskonen Inga-Gun och Dan Öjvind med familjer.

ANNONS