Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/1

Minnesord över Rune Jonasson

Rune Jonasson, civilingenjör och legitimerad läkare, avled den 25 mars efter en tids sjukdom i sitt 93:e levnadsår. Rune föddes i Våghalsen utanför Ludvika i Dalarna. Runes hustru Kerstin, född och uppvuxen i Falkenberg, avled under våren 2018 i sitt 94:e levnadsår.

Rune påbörjade 1944 den nya utbildningen i teknisk fysik vid KTH och efter examen arbetade han på FOA 2 med analogimaskiner och servomekanik. Rune träffade Kerstin, nyexaminerad sjuksköterska som tjänstgjort vid det svenska sjukhuset i Pusan under Koreakriget. En livslång kärlek uppstod dem emellan och till det koreanska samhället. Rune och Kerstin gifte sig 1958.

1955 fick Rune erbjudande att tillsammans med Gunnar Svaetichin arbeta vid ett forskningsinstitut i Caracas som väckte intresset för kombinationen teknik och medicin, och Rune påbörjade därför studier vid KI. Efter läkarexamen fick Rune plats som underläkare vid kliniska fysiologiska laboratoriet på Karolinska sjukhuset där han blev kvar till pensioneringen 1992. Han sysslade med patientnära forskning av hög internationell klass i hjärtkateterisering, ultraljuds- och pacemakerteknik. Besökande forskare fick då njuta av Kerstins och Runes gästfrihet. Tack vare en god kännedom om börsen skapades en förmögenhet på 70 miljoner som 2011 donerades till KTH och bildar grunden till Jonassons centrum för medicinsk avbildning.

Sigbritt Karlsson, rektor KTH,

Lars-Åke Brodin, Folke Snickars, Björn Erik Erlandsson, Örjan Smedby, Jonassons centrum för medicinsk avbildning

Erling Löfsjögård-Nilsson, före detta kollega