Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Minnesord över Leif Karlborg

Leif Karlborg föddes 1931 och startade sin brandmannakarriär i Lerum. Han kom till Halmstad 1958 och jobbade som brandman. Leif valde 1961 en anställning som yrkeslärarare, men fortsatte som deltidsanställd brandförman.

Leif tog initiativ till, och startade livräddarskolan med bevakning av stranden i Tylösand 1960. De mellan 1 500 - 2 000 ungdomar som utbildats vid livräddarskolan minns, liksom vi,  Leif som en engagerad livräddare, en förkämpe, entusiast och förebild.  

Det hela började med att Leif räddade en flicka från att drunkna. Sannolikt har över 100 liv räddats , enbart i Halmstad, av den organisation som Leif byggde.

Många är de som engagerats av Leif för att utveckla metoder och utrustning. Under 60-talet var det några brandmän som frivilligt lät sig bedövas med curare – det slår ut muskulatur och andning – för att dels öva återupplivning, men också för att utveckla flytvästar till att vända livlösa människokroppar, så att de inte hade ansiktet i vattnet. På så vis räddades många som hamnat medvetslösa i vattnet från att drunkna. 

Med små medel har verksamheten drivits under 59 säsonger. Betydande insatser har gjorts för badande i Halmstad. Med all rätt tilldelades Leif 1996 Halmstads kommuns hedersbevisning. 

Engagemanget i brandkåren behöll Leif till 1985, då han valde att fokusera på sitt jobb som rektor och på livräddarverksamheten

Leif var också en av tillskyndarna till en ungdomsbrandkår i Halmstad, vilken blev en av de första i landet. 

Mot ovanstående bakgrund är det inte konstigt att Leif blev en legendar i livräddare- och i räddningstjänstsverige.

Många ungdomar har börjat sin karriär som livräddare i Tylösand eller som ungdomsbrandman för att sedan söka sig till räddningstjänsten.

Livräddarskolan/livräddarna i Tylösand har såväl som ungdomsbrandkåren varit en utmärkt rekryteringsbas för räddningstjänsten. 

I vårt arbete, men också privat, har vi fortsatt att jobba tillsammans med Leif för ökad säkerhet och trygghet för invånarna. Ett projekt var att få igång HLR-utbildning för privatpersoner. 

Vi har upplevt Leif som den eldsjäl han var, men också som en god vän i det gäng av före detta anställda vid räddningstjänsten som håller ihop efter den aktiva tiden. Vi minns honom som en rak och glad person som alltid såg möjligheter.

Leif avled den 26 december. Nästa gång gruppen av gamla kollegor samlas blir det för att ta farväl av Leif inför hans sista resa. 

Vi kommer att bevara honom i ljust minne.
 

Tidigare i HP: Livräddarskolans grundare har gått bort