Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/31

Matilda Malmberg bygger lodge i djungeln i Mexiko

En lägenhet i Mexico City blev till 18, och nu ska stugorna till lodgen Xango i skogen utanför Tulum byggas och inredas. Möt Matilda Malmberg, tjejen från Halmstad som älskar design och livet i djungeln – men som aldrig sätter sig en soffa utan att kolla så att den är fri från spindlar, ormar och skorpioner.

Allt började i Barcelona, dit Matilda flyttade för att gå en bartenderkurs när hon var 19 år. Men hon jobbade aldrig i yrket, utan började i stället med telefonförsäljning. Efter en månad i Spanien träffade hon sin sambo Santyago, som också kallas Santy.

– Han har bott i Mexiko tills han var tolv, och 2015 åkte vi på semester till Tulum, på Yucatán-halvön. Vi blev båda helt kära i stället. Allt var magiskt: stränderna, arkitekturen, människorna, energin… Jag gillade också hur man lyckades inreda med naturen som bas – det var min stil, även om jag inte visste om det då, säger Matilda och fortsätter:

– Redan då bestämde vi oss för att återvända och bygga upp något eget där.

Hyr ut 18 lägenheter i Mexico City

2017 tog paret en paus från Barcelona och flyttade till Mexico City. Där hade Santyagos familj ett antal hyresfastigheter i det attraktiva turistområdet Roma Norte, men lägenheterna stod tomma och var rejält förfallna.

– Vi frågade om vi fick renovera dem och dra igång airbnb-uthyrning, och det fick vi. Vi skrev ett avtal och började fixa en lägenhet. Med pengarna vi fick in på den gick vi vidare med nästa. Och så vidare.

Efter ett par år hade Santyago och Matilda 18 lägenheter och tre anställda. Och nu var det dags att förverkliga den där drömmen om Tulum. En vän ägde en synnerligen nergången fastighet tio minuter med bil från havet, och tillsammans med honom drog de igång en totalrenovering. Men de visste vad de gav sig in på, eftersom de bott där redan vid besöket 2015.

Första nätterna var jag fullkomligt skräckslagen. Men efter bara några dygn försvann den känslan och ersattes av ett stort lugn.

– Första nätterna var jag fullkomligt skräckslagen. Alla ljuden från djungeln, vetskapen om att det finns skorpioner, ormar och jaguarer därute, ingen mobiltäckning, det kompakta mörkret… Men efter bara några dygn försvann den känslan och ersattes av ett stort lugn.

Renovering som startade från noll

Åter till renoveringen, som verkligen innebar att starta från noll. Det fanns ingen el, inget rinnande vatten, inget som ens liknade ett utedass. I början fick de sova i tält (”det fanns ju inget tak över huset, tur att det inte var regnperiod…), laga mat över öppen eld och gå på toa i skogen – som de först fick gallra rejält i.

Det var oändligt med jobb, men de fick hjälp av två vänner från Barcelona, som på grund av pandemin inte kunde jobba i hemlandet. En generator kom på plats, och med den alltifrån glödlampor till elektriska maskiner. Successivt växte två ordentliga sovrum fram där det tidigare bara funnits rester av ett hus. Snart kunde de inviga ett kök – och den första riktiga duschen glömmer Matilda aldrig.

– I det här området finns en massa cenoter, alltså underjordiska källor som är förbundna med varandra. Vi köpte en pump och en stor tank, och kopplade på vattnet på de gamla rör som fanns kvar i huset. Den dagen när vi äntligen kunde skruva på kranen och duscha under rinnande vatten stod vi bara där och gapskrattade av lycka.

Design har blivit Matildas stora passion

Tanken är att lodgen ska innebära ett så litet avtryck på naturen som möjligt, så solpaneler är självklart – liksom ett va-system som innebär en naturlig rening av avloppet. Mycket av det som tillverkas till inredningen gör Matilda och Santyago av material som de hittar i naturen runt omkring. Och här kommer vi in på det som har blivit Matildas stora passion: design.

En av lägenheterna i Mexico City. Bild: Privat
En av lägenheterna i Mexico City. Bild: Privat

– Det började redan i Mexico City, med lägenheterna. Då hade vi ju inga pengar, och jag insåg att exempelvis gardiner var superdyrt. Så jag köpte en begagnad symaskin och billigt tyg. Sen kollade jag på instruktionsfilmer på Youtube och började sy själv. Så fortsatte det av bara farten; jag började göra lampor, väggdekorationer och andra inredningsprylar. Snart stod jag där med en skruvdragare och tillverkade egna bord och stolar, berättar Matilda och tillägger att det hon skapar för Xango, som lodgen i Tulum heter, är i en delvis annan stil än det hon gjorde i miljonstaden Mexico City.

– Det är ju två skilda sätt att bo och leva, och det avspeglas förstås i designen. Ibland tänker jag att ”hur kan man bara få ha så här kul?”. Det är så kreativt, jag bara älskar det!

Bild: Privat
Bild: Privat

Lodgens ”main building” – med reception och en stor öppen yta – är alltså klar, och under våren ska Santyago och Matilda sätta igång med de tio stugorna. De ska ligga utspridda i djungeln runt huvudbyggnaden, och förhoppningsvis kan de första stå redo för uthyrning till hösten.

– Vi ska bygga dem i betong och trä, och tanken är att alla ska ha sin egen karaktär inredningsmässigt. Tänk ett boutiquehotell, fast med ett enklare kök i varje stuga.

Det är airbnb-lägenheterna i Mexico City som betalar bygget i Tulum, och även Matildas och Santyagos uppehälle. Än så länge bor de på Xango, men planen är att bygga ett eget hus på mark som de köpt i djungeln, inte så långt från lodgen.

– Men om jag tänker några år framåt så har vi fått såpass bra snurr på våra verksamheter att vi kan bo halva året i Barcelona, och halva året här, säger Matilda som tycker att hon på så vis kan kombinera det bästa av två världar.

Bild: Privat
Bild: Privat

– Jag mår så otroligt bra här ute i naturen, alla timmar utomhus då det bara är vi och vårt gemensamma projekt… Och fram till i oktober förra året hade vi inte internet, både på gott och ont. Utan nät kopplar du bort omvärlden totalt, men samtidigt är det lite frustrerande att vara mitt i en stor renovering och tvingas köra iväg med moppen varje gång du behöver nå någon eller fixa ett enkelt ärende digitalt. Min mamma var inte heller så nöjd när hon inte kunde ringa mig…

Vi har ormar här som kräver att du kommer till läkare inom en timme från att du har blivit biten.

Apropå oroliga föräldrar: Hur förhåller sig Matilda till sådant som mygg, giftormar och intensiv hetta?

– Man vänjer sig. Men du måste ha myggspray hela tiden, förmodligen är hela jag full av kemikalier, haha. Vad gäller de farliga djuren så får man ju tänka på att de är rädda för människor och vill undvika oss till varje pris. Men visst, vi har lagt vita småstenar runt huset för att inte skorpionerna ska komma in. Och jag sätter mig inte i soffan utan att söka av så att det inte ligger en orm eller något annat otrevligt i den. Vi har ormar här som kräver att du kommer till läkare inom en timme från att du har blivit biten, annars kan det gå riktigt illa. Men vi har antihistaminer och en apparat som suger ut giftet om det skulle inträffa.

– Vad gäller värmen är det rätt jobbigt på sommaren, när det kan bli 40 grader varmt. Förra året jobbade vi tolv timmar om dagen under en brännande sol, och det var ju inte superkul hela tiden.

Bebyggt hela vägen ner till havet

Men livet är inte bara arbete för Matilda och Santyago. De hinner också bada i havet, umgås med vänner, gå på restaurang eller dansa rumba på något av alla de ställen som erbjuder det.

– När vi kom hit första gången 2015 fanns ingenting längs den väg som går från den lilla staden inne i landet och till turistställena nere vid vattnet. Nu är det bebyggt hela vägen, konstaterar Matilda och fortsätter:

– Det är jättebra att det utvecklas och att lokalbefolkningen får jobb, men dessvärre har inte infrastrukturen – alltifrån sophantering till transporter – hängt med.

De senaste åren har Mexiko också fått allt större problem med våld, korruption och organiserad brottslighet, men det är inget som Matilda och Santyago har drabbats av.

– Nej, tack och lov märks det inte alls här på Yucatán. Kanske att det krävs mutor om du bygger stora hotell, men så har det inte varit för oss som satsar på ett litet ställe. Visst är byråkratin lite långsam och krånglig, men vi har inte stött på några problem.

Bild: Privat
Bild: Privat

I framtiden ser de framför sig att Xango lockar turister från både Mexiko och övriga världen, och målgruppen är aningen mer äventyrliga människor.

– De som bor här bör ju inte få panik om de ser en spindel krypa över betonggolvet, och de måste tycka om naturen. Vi har planer på att göra en stig som leder mellan de olika cenoterna, med svalkande badstopp på vägen. Det kan bli hur coolt som helst.

Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Matilda Malmberg

Ålder: 27 år.

Familj: Sambon Santyago ”Santy” Cordoba-Arriaga, 33 år och utbildad inom ekonomi och affärsliv. I Halmstad har Matilda mamma, pappa, syskon och syskonbarn.

Bor: I Tulum i Mexiko. Uppvuxen på Söder i Halmstad.

Gör: Driver airbnb-uthyrning i Mexico City och bygger upp lodgen Xango i djungeln utanför Tulum. Under åren i Barcelona jobbade hon med telefonförsäljning, men också på Avis.

Om namnet Xango: ”Det är slang för apa på mayaindianernas språk. Det passar rätt bra, det är fullt av apor i djungeln runt omkring. En gång var det en vrålapa som placerade sig i ett av träden nära huset och skrek nåt så fruktansvärt. Det var bland de läskigaste läten jag hört!”

Om språk: ”Jag pratar flytande spanska, men av någon anledning pratar jag och Santy engelska med varandra.”

Stora intresset: Design.

Saknar i Sverige: ”Framför allt familj och vänner. Allra mest hemma känner jag mig i Barcelona.”

Följ Matilda på: @xangotulum