Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Martina Nord ger oss det senaste om det senaste i SVT

Biden, Trump eller ingen av dem? Ja, det var frågan när Martina Nord från Halmstad skulle programleda en specialsändning om valet i USA inför en miljon tittare. Men Martina gillar när hon måste vara på tårna och stortrivs på SVT – ibland måste hon nypa sig i armen för att fatta att det verkligen är där hon är.

Hej Martina, berätta först kort om vad du gör på SVT?

– Min fasta placering är som programledare på nyheterna, bland annat på Morgonstudion. Då är jag på jobbet 03.30 och börjar direkt att planera morgonens sändningar – vi sänder fem minuter varje hel och halv timme från sex till nio – ihop med redaktör och sändningsproducent. Jag gör research och källkollar, följer nyhetsflödet i andra medier, skriver mina texter, skriver om… Varje morgon är ett vitt blad, och det blir aldrig vardag. Man måste vara på tårna hela tiden.

Känner du dig nervös inför varje direktsändning?

– Inte nervös, men fokuserad. Och givetvis är det en större anspänning vissa gånger. Som under USA-valet, då jag programledde en specialsändning med Anna Hedenmo kvällen efter valet. Vi hade en miljonpublik och fick förbereda för tre olika scenarier: seger för Biden, seger för Trump eller fortfarande oklart.

Hur funkar en sådan sändning rent praktiskt?

– Du måste hela tiden ha kontakt både utåt, mot tittarna, och inåt – mot kollegorna. Du har redaktören i en snäcka i örat och får hela tiden information om alltifrån hur vi ligger till tidsmässigt till nya faktauppgifter som måste ut direkt. Men tack och lov är det ett lagarbete, där det alltid finns kollegor som stöttar upp.

Kan du koppla bort jobbet när du går hem?

– Ja, men jag följer nyhetsflödet varje dag även när jag är ledig eller på semester. Nyheter är mitt stora intresse, och med den tjänst jag har varken kan eller vill jag ta paus.

Vilken är den största förändringen sedan du kom in i yrket?

– Snabbheten och att vi rapporterar i många fler kanaler, på sociala medier, etcetera. Med dagens direktsändningar och liverapportering dygnet runt finns det alltid en förväntan om att vi ska leverera det senaste NU. Jag tycker det är övervägande positivt, men det kräver mycket av de som jobbar – och att man är väldigt noggrann så att all information blir rätt. Ofta vet man mer än man kan berätta i stunden, men alla uppgifter måste verifieras innan man går ut med dem.

– Liverapporteringen är en viktig källa till nyheter – det har man ju särskilt sett nu under pandemin – och så länge det även finns utrymme för den fördjupande journalistiken tycker jag det goda överväger.

Nämn en rolig episod från dina år på SVT.

När kronprinsessparet Victoria och Daniel kom på studiebesök för några år sedan, gick det inför besöket ut ett mejl där ledningen uppmanade oss “att motstå vår journalistiska impuls att be om spontana intervjuer eller selfies.” Det gick sådär. Kronprinsessparet hann knappt in på redaktionen förrän kollegor från alla håll trängdes och drogs med i kungayran och tog selfies till höger och vänster. Svårt att uppfostra journalister att inte agera i nyhetsläge. Men Victoria och Daniel tog det bra.

Kronprinsessan Victoria testar att läsa nyheter med hjälp av promptern, medan prins Daniel fotar. Martina Nord i mitten, SVT:s vd Hanna Stjärne till höger. Bild: Catarina Wilson
Kronprinsessan Victoria testar att läsa nyheter med hjälp av promptern, medan prins Daniel fotar. Martina Nord i mitten, SVT:s vd Hanna Stjärne till höger. Bild: Catarina Wilson

Vilket är den nyhetshändelse som gripit dig mest?

– Bussolyckan i Härjedalen 2017. När jag nyss kommit till jobbet den söndagen fick vi uppgifter om att en buss kört av vägen. När jag gick hem på eftermiddagen hade vi sänt direkt flera gånger under dagen. Det som kunde varit en enkel avåkning visade sig snart vara en olycka som krävt flera dödsfall och svårt skadade bland skolbarnen som var ombord på bussen. Det var en olycka som berörde mig mycket; förväntansfulla unga på väg på en rolig skidresa som slutade i en katastrof. Då grät jag när jag gick ut ur studion.

– Terrordådet på Drottninggatan 2017 grep mig också på ett personligt plan. Jag var på väg hem från jobbet när det hände, en vanlig dag i april – helt ofattbart. Det var som att vakna upp i en annan stad nästa morgon. Överallt vajade flaggor på halv stång och snart fylldes Drottninggatan av ett blomsterhav och av människor som i tystnad försökte ta in vad som hänt. Det skakade verkligen om alla som bodde i Stockholm, och nyhetsarbetet tiden efteråt var intensivt.

Något som är trist med jobbet på SVT?

– Det skulle väl vara att jag nästan aldrig är ute på fältet, det var länge sedan jag var utanför tv-huset. Men det är nog det enda jag kan komma på, jag älskar mitt jobb och har aldrig tråkigt. Tänk att få lära sig nya saker varje dag och träffa så många kunniga människor som man får ställa frågor till!

– SVT var alltid min dröm, och ibland när jag går genom studiogången och passerar Bolibompadraken får jag efter tio år ändå nypa mig i armen – tänk att jag får jobba här!

Martina Nord

Ålder: 48 år.

Bor: Aspudden i Stockholm. Uppvuxen i Haverdal och Gullbrandstorp (hette då Arnklitt).

Familj: ”Ja – utspridd i Stockholm, Halmstad och Umeå.”

Gör: ”Programledare på SVT Nyheter i Morgonstudion och på Direktdesken, där vi sänder direkt 06-00 varje dag vid nyhetslägen.”

Gör på ledig tid: ”Tillbringar tid i en ateljé som jag delar med flera andra. Där skriver jag och försöker mig på att måla ibland. Promenerar, tränar, läser och lyssnar osunt mycket på P1.”

Bakgrund i yrket: Läste till journalist i Kalmar 2001-2004, och efter tre år på TV4:s lokalnyheter (bland annat i Halmstad), fick hon jobb på Expressen 2007. Började på SVT 2011 och har sedan dess arbetat som nyhetsredaktör och programledare.

Har också gjort: ”Reste och bodde utomlands 1995-2001, bland annat i Grekland, Sydafrika och Israel. Bodde också några år i USA, främst i Key West i Florida, och jobbade inom turistnäringen.”

Kuriosa: ”Sommarjobbade flera år på Gustafs på Brogatan i Halmstad. Är fortfarande grym på att göra potatismos!”

Kort om Stockholm: ”En stad jag kommit att älska för allt den är: vacker och ganska rofylld, tillgänglig och full av roliga möjligheter.”

Kort om Halland: ”Det vackraste landskapet såklart! När de platta åkrarna breder ut sig och man hör måsarnas skri från havet går min puls ner direkt.”

Kort om Haverdal: ”Här bor mitt hjärta! Här bodde jag mina första år innan det blev skolgång och flytt till Gullbrandstorp, och här tillbringade jag massor med tid med min underbara farmor. Oavsett var jag bott i världen är det till Båtabacken och omgivningarna däromkring jag längtar och återvänder. Här bor också min pappa och hans fru så det är väldigt mycket hemma.”

Jobbdröm: ”Att framöver i något format jobba med längre intervjuer och reportage där man har tid att verkligen fördjupa sig i ämnet eller personen.”

Privat dröm: ”Att skriva en bok.”