Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/1

Marta Karlsson,100 år

Torsdag 16 januari fyller Marta Karlsson i Halmstad hundra år.

Marta Lejon – som hon hette vid födseln – växte upp på ett lantbruk med kor, hästar, grisar och höns i Vägla utanför Markaryd. I unga år flyttade hon till Stockholm och arbetade i hushåll med bland annat matlagning och servering, men hon hann även roa sig på Nalen.

Hon gifte sig med Sixten Karlsson och bodde i Växjö en kortare period innan flyttlasset gick till Halmstad, där paret fick två söner: Stefan och Tony. Det var till en början ont om lägenheter och familjen bodde med vedspis och utedass, men fick i början av 1950-talet flytta till det nybyggda Klackerup. Det var helt fantastiskt med elspis, frys och alla andra bekvämligheter.

Familjen flyttade sedan till egen villa vid Gamla Prästvägen, ett hus som blev en oas där Marta bodde kvar i flera år efter Sixtens bortgång 2013. Paret hade med åren fått sex barnbarn.

Marta har cyklat mycket och gått långa promenader i alla år, och så sent som sommaren 2019 tog sonen Stefan med henne på en handikappcykel – in till Halmstad och förbi den gamla lägenheten i Klackerup.

Marta Karlsson bor sedan några år på Andersbergs äldreboende där hon trivs utmärkt, mycket tack vare den fantastiska personalen. Det är på äldreboendet hon firar hundraårsdagen.

Stefan Karlsson, son