Maria Kulle ville tidigt blir skådespelare, men fick höra att hon var för blyg. Och pappa Jarl avrådde henne från att följa i hans fotspår i det stundtals slitsamma och utsatta skådespelaryrket. "Jag förstår vad han menade. Men för mig är det värt det", säger hon inför 60-årsdagen.
Maria Kulle ville tidigt blir skådespelare, men fick höra att hon var för blyg. Och pappa Jarl avrådde henne från att följa i hans fotspår i det stundtals slitsamma och utsatta skådespelaryrket. "Jag förstår vad han menade. Men för mig är det värt det", säger hon inför 60-årsdagen. Bild: Anders Andersson

Maria Kulle vägrade lyssna på pappa Jarls välmenande råd

Redan tidigt visste Maria Kulle att hon ville bli skådespelare. Pappa Jarl avrådde, men det hindrade henne inte från att bli en mångsidig aktris och sångerska. Dessutom driver hon numera ett stort lantbruk på gården Krontorp utanför Halmstad.

ANNONS
|

"Kan vi skjuta på intervjun en kvart?" Det är Maria Kulle som undrar i ett sms. Hon behöver fixa en grej.

– Det brukar vara så för mig, förklarar hon senare.

– Det dyker alltid upp något. Nu har vildsvinen varit framme och bökat på det nysådda, så jag måste ringa jägarna.

Skådespelare och lantbrukare

Maria Kulle är inte enbart skådespelare utan också lantbrukare. Hon driver gården Krontorp i Halland som hon tog över efter sin mor 2010. Modern födde bland annat upp hästar och det gör Maria också, men i mindre skala.

– Jag fyller ju 60 nu och försöker hålla igång ridningen så att jag inte ska bli ängslig och sluta. Några gånger i veckan försöker jag ge mig ut. Men i perioder när jag skådespelar försöker jag ta det lite lugnare. Då vill jag inte riskera en föreställning genom att ramla av och skrapa näsan.

ANNONS
Bild: Anders Andersson

För närvarande har hon uppehåll från både film och teater. I mars avslutade hon turnén med ”Jag är också en främling här”, en föreställning där hon sjunger sånger av den tyske tonsättaren Kurt Weill.

Sedan kom coronakrisen. Förhoppningen är nu att hon ska kunna börja repetera ”Vem är rädd för Virginia Woolf” på Helsingborgs Stadsteater i augusti. Premiären är satt till den 26 september.

– Efter det ska jag medverka i en version av Tjechovs ”Tre systrar” med Riksteatern som Sissela Kyle regisserar. Vi måste ju leva som om den här situationen kommer att förändras. Vi måste ha det hoppet.

Redan som barn fascinerades Maria Kulle av teaterns värld. Men när vuxna frågade vad hon ville bli och hon förläget viskade ”skådespelare” fick hon höra att hon nog var för blyg.

Pappa Jarl tyckte inte det var någon bra idé att dottern skulle bli skådespelare.  ”Jag unnar dig inte ett så slitsamt yrke", var hans uppfattning. På bilden från Guldbaggegalan 1983 tar han emot priset för bästa manliga huvudroll efter sin prestation i "Fanny och Alexander". Jarl Kulle flankeras av Kim Anderzon som fick en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll (1983) i filmen '"Andra dansen'" och Malin Ek med sin guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll (1982) i filmen "Mamma".
Pappa Jarl tyckte inte det var någon bra idé att dottern skulle bli skådespelare. ”Jag unnar dig inte ett så slitsamt yrke", var hans uppfattning. På bilden från Guldbaggegalan 1983 tar han emot priset för bästa manliga huvudroll efter sin prestation i "Fanny och Alexander". Jarl Kulle flankeras av Kim Anderzon som fick en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll (1983) i filmen '"Andra dansen'" och Malin Ek med sin guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll (1982) i filmen "Mamma". Bild: Anders Holmström

Det tyckte pappa Jarl Kulle var dumheter. Alla skådespelare är blyga, förklarade han, men de gömmer sig i sina roller.

– Men när jag blev äldre avrådde han mig faktiskt. ”Jag unnar dig inte ett så slitsamt yrke. Och man blir ständigt bedömd”. Jag blev oerhört sårad, för jag trodde att han inte tyckte jag höll måttet.

Intagen på nionde försöket

Maria visste ändå vad hon ville. Hon sökte till Teaterhögskolan, men kom inte in. Hon gjorde ett nytt försök, samma resultat. Hon sökte och fick avslag, sökte och fick avslag och först den nionde gången blev hon antagen i Malmö.

ANNONS

– Jag har en god egenskap, att jag är väldigt envis. Och jag har en dålig egenskap, att jag är väldigt envis, säger hon med ett skratt.

Det var något som inte stämde där i början.

– Jag pressade mig nog för hårt. Jag trodde inte att jag räckte till som jag var. Sedan fick jag god hjälp av skådespelaren Johan Wahlström som läste prov med mig och då kom jag in. Han fick mig att tro att det räckte med Maria.

Väntar in livet ibland

I dag med 60 års livserfarenhet i bagaget kan hon se att det måste få vara så ibland, att när det inte vill sig så behöver man backa lite och försöka senare. Det kanske inte är rätt tid. Eller man kanske måste gå en annan väg för att nå dit man vill.

– Man behöver inte alltid slå pannan blodig. Livet är inget byte du ska nedlägga. Jag menar inte att man ska vara som ett rö för vinden, man måste vara sann mot sin övertygelse. Men ibland kan det vara nödvändigt att vänta in livet.

Bild: Anders Andersson

Hade din pappa rätt i att skådespeleriet är slitsamt och att det frestar på att bli bedömd?

– Jag förstår vad han menade. Absolut. Nu kan jag ju se det. Men för mig är det värt det. Det fantastiska med vårt arbete är ju att man har en ny chans nästa föreställning.

ANNONS

Bred repertoar

Maria Kulles repertoar är bred och hon har spelat en mängd olika sorters karaktärer, från lite hårdföra Emmy i serien ”Fröken Frimans krig” och polischefen Linn i ”Bron” till den lågmälda Anna i filmen ”Fyra nyanser av brunt”. Hon tycker att det är uppbyggande med människor som inte ber om ursäkt för sig.

Har du lätt att hitta den karaktären i dig själv?

– Nej, det vet jag inte. Men det är klart, när man blir äldre vågar man ju förhoppningsvis mer och mer stå upp för vad man tycker och tänker.

Maria Kulle

Ålder: Fyller 60 år den 26 april.

Gör: Skådespelare/lantbrukare.

Bor: På gården Krontorp söder om Halmstad.

Familj: Sonen Emanuel från äktenskapet med Lars-Erik Berenett.

Så firar hon födelsedagen: ”Med mina närmaste. Vi får hålla till utomhus.”

Om att fylla 60: ”Väldigt märklig siffra att förknippa med mig själv. Men annars känns det alldeles utmärkt.”

Karriär i urval: Efter teaterhögskolan har hon arbetat på stadsteatrarna i Malmö, Stockholm och Helsingborg. Spelat i serierna ”Gynekologen i Askim”, Fröken Frimans krig” och ”Bron”. Fick en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för rollen som Anna Landin i filmen ”Fyra nyanser av brunt”.

ANNONS