365 akupunkturpunkter. Lika många dagar som det går på ett år finns det akupunkturpunkter på vår kropp. ”Och några till”, säger Maria som vet exakt var alla finns.
365 akupunkturpunkter. Lika många dagar som det går på ett år finns det akupunkturpunkter på vår kropp. ”Och några till”, säger Maria som vet exakt var alla finns.

Maria har utbildat sig i kinesisk medicin

Att sätta en nål i en fot när man har huvudvärk kan tyckas konstigt. Men för Maria är det självklart då våra energibanor går igenom hela kroppen. – Kinesisk akupunktur handlar om att förstå sammanhang och se helheten.

ANNONS
|

HP MÖTER…Maria Frieman, barnmorska och diplomerad akupunktör.

Kinesisk akupunktur är en urgammal läkekonst som Maria studerat i tre år. I utbildningen ingick en månad på ett stort sjukhus i Beijing, där man erbjöd alltifrån akupunktur, örtmedicin till kinesisk massage.

Akupunktörerna och andra inom den kinesiska läkekonsten huserade på översta våningen och i våningarna under erbjöds den traditionella. Akupunktörerna arbetade mer eller mindre enligt löpande bandprincipen.

– Otroligt imponerande! Patienterna placerades i små bås och läkarna gick från den ena till den andra och satte nålar medan deras assistenter, blivande läkare, tog ur dem.

Utbildningen i kinesisk medicin i Kina är sju år enligt gamla traditioner. Efter det följer flera år som assistenter innan de kan kalla sig läkare och anses färdigutbildade. Trots att Maria är diplomerad akupunktör, pluggat i tre år och startat egen mottagning, inser hon hur ”stort” kinesisk medicin är.

ANNONS

– Det är ett sätt att leva, att se människan som en helhet, och Yin och Yang ska alltid vara i balans.

– Jag upptäcker hela tiden hur mycket jag har att lära.

En annan fördel är att den traditionella sjukvården samarbetar med den traditionellt kinesiska. Många patienter hänvisas i Kina till akupunkturen. Det gör man inte i Sverige.

Maria jobbar halvtid på mödravården i centrala Halmstad och halva på akupunkturmottagningen, men skulle inte drömma om att hänvisa någon patient till den kinesiska läkekonsten. Även om hon sett att akupunktur hjälper många.

Inte minst i det smärtsamma förlossningsarbetet under totalt elva år som barnmorska på sjukhuset i Halmstad.

Efter en intensivkurs i akupunktur på några dagar i sjukhusets regi, började man testa nålarna. Hon hoppades innerligt att det kunde vara ett alternativ till många andra metoder och mediciner.

–  Många blev hjälpta, men inte alla. Det fick mig att vilja lära ännu mer.

Så småningom bestämde sig Maria för att utbilda sig i kinesisk medicin och eventuellt helt sadla om. Det blev en distansutbildning i Enköping, som hon i januari avslutade och därefter öppnade eget mitt i stan. För övrigt i samma byggnad där hon arbetar halvtid inom mödravården.

– Jag har ganska nära till mina båda jobb, säger hon och skrattar.

ANNONS

I dag möter hon många som blir hjälpta av akupunktur. Mycket kortfattat handlar behandlingen om att den viktiga livsenergin, qi, måste flöda fritt. Lider man av någon stressjukdom eller har ont i kroppen av andra skäl, gör det inte det.

– Det finns också studier som visar att akupunktur hjälper mot smärta.

Det fungerar även mot infertilitet. Maria har mött många som blivit gravida efter akupunkturbehandling.

– Det känns underbart att få ett positivt besked när man vet hur mycket de blivande föräldrarna kämpat.

Maria är uppvuxen i Göteborg, och blev Haverdalsbo för femton år sedan. Då hade hon länge varit intresserad av kinesisk medicin. Och visst är det en ”kovändning” hon gjort. Men lika mycket som glädjen i att hjälpa barn till världen gläds hon åt att se människor slippa smärta.

När tekniken blev mer och mer avancerad inom barnmorskeyrket, försvann på något sätt människan. Maria vill vara mer närvarande med en födande kvinna, inte springa fram och tillbaks mellan apparater för att kontrollera olika tillstånd. Teknik är bra, men får inte ta över, menar hon.

– Människan glöms på något sätt bort. I den kinesiska medicinen ser man hela människan.

Ålder: 46 år.

Familj: Gift med Dan, barnen Lina 19 år, Aron 16 och Ella 11 år.

Fritid: Gör qi gong varje morgon, jobbar lite, aerobic och body balance. Lagar gärna mat, mycket fisk. På senare tid har hjortkött också blivit en favorit.

Resor: ”Att resa gillar jag! Vill åka tillbaks till Kina med hela familjen. Senast var jag i Japan och hälsade på min dotter som var utbytesstudent där.”

Fördel med akupunktur: Helhetssynen på människan. Man är så mycket mer än sin kropp.

ANNONS