LRF-kampampjen provocerade Carl att bli ekobonde

Sverige är på väg mot Världens renaste jordbruk. Det budskapet framförde LRF i början på 90-talet. ”Så bra” tyckte lantbrukaren Carl Jonson i Heberg men blev sen riktigt förbannad.

ANNONS
|

Ja, det var så det började. När Carl i början av 90-talet bilade på landsbygden betraktade han nöjt LRF-skyltarna på åkrarna om att Sverige var på väg mot världen renaste jordbruk. Han var trött på de senaste årens ständiga rapporteringarna om överproduktion inom jordbruket och gillade tanken på ett annat fokus än kvantitet.

– Det var ju klockrent. Så måste vi börja jobba, tänkte jag och hörde av mig till LRF och frågade vad som var steg två, vad som var på gång. ”Ingenting ” fick jag till svar, de menade att vi redan var där, att vi hade världens renaste jordbruk.

ANNONS

Carl blev förbannad.

– Det var droppen. Jag åkte hem och ställde om produktionen. Året var 1995. Jag skickade tillbaka allt mitt miljöovänliga utsäde, bekämpningsmedel och konstgödsel och började odla ekologiskt och producera ekologisk mjölk.

Många var skeptiska. Men Carl, som nu fyller 70 år, var redan då en erfaren bonde.

– Jag var beredd på att lära mig av gjorda misstag, men det fungerade ganska bra från början. Senare fick jag agera rådgivare och konsult för nya ekobönder.

Färska lantmästaren blev musiklärare

Carl bor på gården Toften utanför Falkenberg, en släktgård som har gått i arv i generationer. Som ung utbildade han sig till lantmästare men blev värvad till Halmstads kommunala musikskola direkt efter examen och blev kvar i sju år.

Carl Jonson på gården Toften i Heberg fyller 70 år 13 oktober.
Carl Jonson på gården Toften i Heberg fyller 70 år 13 oktober. Bild: Håkan Johansson

– Jag är nog ensam om att som utbildad lantmästare ha musikläraryrket som första jobb, haha.

Carl spelar flera instrument, musikintresset har följt honom genom livet och idag spelar han keyboard i ett coverband och sjunger i kör.

– Jag sjunger i Motettkören i Falkenberg. Fast det kanske man inte ska berätta i dessa tider. Vi ska sjunga i höst och det kommer att vara 2-3 meter mellan sångarna, Falkenbergs kyrka är stor. En del har dock valt att göra en paus. Normalt är vi 40 i kören.

ANNONS

I takt med att LRF:s inställning till ekologisk odling ändrats har Carl engagerat sig i förbundet. Bland annat har han varit styrelseledamot i LRF Halland i åtta år, varav vice ordförande 2012-2015.

Carls motion blev avstampet

– Jag hade ansvar för hållbarhetsfrågor och jag höll några seminarier på Högskolan i Halmstad för sistaårsstudenter på linjen för miljövetenskap. På engelska, eftersom det var många nationaliteter. Det var det en motion från mig som gjorde att LRF 2008 satsade väldigt mycket pengar på klimatarbetet under ett antal år.

Carl Jonson i Toften, Heberg som fyller 70 år, var musiklärare i sju år innan han blev bonde på heltid.
Carl Jonson i Toften, Heberg som fyller 70 år, var musiklärare i sju år innan han blev bonde på heltid. Bild: Håkan Johansson

Lite flärd var det också:

– Jag var faktiskt med som representant för LRF i juryn i Årets kock 2015. Det var roligt och intressant. Men till finalen blev jag utbytt, prins Carl Philip fick min plats, och det får man ju acceptera, haha.

Med åren har Carl fått rejält vind i seglen, förra året blev han valt till Ekoböndernas Ekobonde, något han är väldigt stolt över.

Fortfarande driver Carl sin gård Toften och har inga planer på att sluta.

– Jag är inne på mitt tjugosjätte år som Kravbonde, och jag är helt övertygad om att framtidens jordbruk måste vara kretsloppsbaserat och utan bekämpningsmedel. Det finns ingen annan hållbar väg.

Lite om: Carl Jonson

Fyller: 70 år 13 oktober

Bor: Toften gård i Heberg

Familj: Hustrun Ulrika, deras barn Alice och Tova samt från ett tidigare äktenskap John och Frida.

Gör: Ekobonde. Är ordförande för Farmartjänst i Falkenberg. Har varit ledamot i LRF Halland i åtta år, varav 2012-2014 som vice ordförande, dessutom har han varit ordförande för Hallands Ekologiska Jordbrukare i åtta år samt ingått i KRAVs styrelse i lika många år.

Intressen: Spelar i ett coverband, sjunger i kör, spelar golf och är engagerad i miljöföreningen Den Goda Jorden , som vill rädda åkerjorden från exploatering.

ANNONS