Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Lars-Ulrik Jonassons porslinsblomma har hängt med i 61 år

Den är 61 år gammal, fyra meter lång och växer fortfarande. Lars-Ulrik Jonassons porslinsblomma har överlevt sex flyttar – och verkar inte ha en tanke på att sluta blomma.

84-årige Lars-Ulrik påstår sig inte ha grönare fingrar än någon annan, men ändå har hans porslinsblomma hängt med i sex decennier. Frun Sigbritt och Lars-Ulrik fick den i present av svärföräldrarna 1960, då de bodde i Linköpings kommun. Paret flyttade senare till Åtvidaberg, och till slut landade de i Halmstad. Blomman följde med i varje flytt – det blev flera på varje ställe – och har uppenbarligen anpassat sig fint till varje nytt hem.

Lars-Ulrik, som i dag bor i Frösakull, hade inget större intresse för växten under de första åren, men när Sigbritt gick bort 2013, blev det han som fick bli förste förmyndare. Skötseln är enkel: lite vatten varje dag och gödsel ett par gånger om året.

– Att jag inte har andats på den är nog den största anledningen till att den fortfarande lever, säger han och skrattar.

Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

I år kom blommorna lite senare än vanligt. Lars-Ulrik blev först orolig över att det inte skulle bli några alls, eftersom växten skänker honom glädje varje sommar. Men så en dag började det blomma, till och med mer än vanligt.

– Nu vill jag inte bli av med den. Jag ser gärna att den lever så länge jag finns kvar i alla fall, avslutar han.

Fotnot: Enligt Nationalencyklopedin är porslinsblomman en ”dekorativ klätterväxt med glänsande, läderartade blad och blekröda, vaxartade blommor i flock”. Den kommer ursprungligen från Kina.