Lars-Erik Hultgren jobbade med djur i "Sveriges bästa län"

Lars-Erik Hultgren var tidigare husdjurskonsulent i Halland, ”Sveriges bästa jordbrukslän”. Han var en udda tjänsteman som ibland höll föredrag iklädd hockeyskydd och han kallades pausfågel i lokalradion.

ANNONS
|

Men vad var en pausfågel? Det får vi reda ut direkt.

Jo, det var inspelad fågelsång som tidigare hördes i Sveriges radio när det var paus i sändningarna (i dag är det aldrig tyst i vare sig radio eller tv).

Men det som Lars-Erik Hultgren och dåvarande chefen för Radio Halland, Olof Christiansson, gjorde i lokalradion 1977–1982 var något helt annat.

– Varannan onsdag klockan 12:15 sände vi Lantbruks- kvarten från någon gård i Halland, där vi intervjuade lantbrukare.

Ni gjorde riktiga program men kallades ändå för pausfåglar?

– Det var mest på skoj, som kom sig av att vi sände mitt under lunchpausen. Det satt folk och åt på länets arbetsplatser, och eftersom de inte hade mobiler att leka med på den tiden så lyssnade många på radion, säger Lars-Erik.

ANNONS

Att duon hade många åhörare förstod han och Olof på allvar, när Lars-Eriks fru Barbro medverkade med mattips.

– Den första rätten var fläsklägg med rotmos. När vi sedan skulle handla på kvällen på Ica Vallås, sa butikschefen att massor av kunder hade frågat efter fläsklägg. Det hade tagit slut och personalen hade fått jaga fläsklägg i andra städer. Efter den dagen sa vi alltid till Scan i förväg vilken maträtt vi skulle prata om, säger Lars-Erik.

Jag träffar honom i Halmstad, en högenergisk 75-åring med stort skägg och en bred slips prydd av glada grisar, Han och Barbro bor sedan länge i Torna Hällestad nära Lund, men återvänder ofta till Halland där de har många vänner.

Lars-Erik, utbildad agronom, var husdjurskonsulent i länet 1976–1983.

– Jag hade varit byrådirektör vid Lantbruksstyrelsen i Stockholm, och tyckte det var fantastiskt att få komma hit. Halland var Sveriges ledande län inom lantbruk, där avkastningen var högst. Korna mjölkade bäst och vi var mästare i svinavel i flera år.

Vad berodde alla framgångar på? God jordmån?

– Ja, men framför allt på duktiga lantbrukare.

Lars-Eriks uppgift var att få bönderna att bli ännu effektivare genom rådgivning och kurser, som oftast arrangerades på vintrarna ”när lantbrukarna hade mindre att göra”.

ANNONS

– Det gällde bland annat att få dem att inse att de skulle bygga om sina ladugårdar minst vart sjunde år. Det innebar rationalisering och nya möjligheter.

Lars-Erik tog även till den oortodoxa metoden att ha speciella kurser för kvinnor som nyligen gift sig med lantbrukare.

– Flera av dem hade växt upp i helt andra miljöer än lantbruk, och nu bodde de plötsligt på en bondgård tillsammans med man och svärföräldrar. Kvinnorna kände sig osäkra och jag försökte lära dem flera praktiska saker, men även att ta plats och få självförtroende, säger Lars-Erik som kan berätta om flera lyckade elever.

– Jag träffade några av kvinnorna flera år senare, och då var de framgångsrika lantbrukare.

1983 flyttade Lars-Erik och Barbro hem till Skåne, där paret än i dag bedriver lantbruk på hans föräldragård i Slimminge.

Lars-Erik blev husdjurskonsulent i Malmöhus län och i mitten av 80-talet kom han med i gruppen som bestämde Krav-regler för djurhållning.

– Jag hade varit bekymrad redan på 60-talet över att det användes så mycket bekämpningsmedel i jordbruket, säger han.

Ett annat problem var antibiotikan, som till och med gavs till djur trots att de inte var sjuka. Lars-Erik tyckte att man skyddade sig för mycket inom lantbruket, för att kunna köra vidare med konventionella metoder.

ANNONS

– Det var precis som i hockey, säger han och tog därför på sig en komplett hockeyutrustning när han skulle hålla föredrag om djurhållning, bland annat i skolor.

Man får känslan av att Lars- Erik Hultgren var en föregångare till Hans Rosling, en blandning mellan pedagog och underhållare.

Det förstår man inte minst när han berättar om ett föredrag han höll för skolelever, som till en början var måttligt intresserade..

– Jag ville visa hur trångt burhöns levde, så eleverna fick stå tätt packade på A4-ark, och försöka utföra vissa uppgifter. Det blev succé.

Detsamma gällde arbetet med Krav-reglerna, som var klara 1987.

– Då ringde telefonen och det var dåvarande statsministern Ingvar Carlsson. Han frågade om regeringen kunde ge reglerna som present till Astrid Lindgren, som fyllde 80 år.

Kravreglerna är i stort sett oförändrade än i dag och Lars-Erik jobbar också vidare, trots att han egentligen gick i pension som 63-åring.

– Det är fullt upp, säger han som även har flera fingrar med i olika medier, som radions ”Lantbruksnytt”.

– Dessutom har jag hjälpt till som rådgivare för TV4:s ”Farmen”, säger Lars-Erik Hultgren som ofta har varit i Halland, även sedan han lämnade länet 1983.

– Jag har ordnat resor för skånska lantbrukare hit, hållit föredrag – och hälsat på goda vänner.

ANNONS

– Halland var bäst, Sveriges Holland när jag kom hit – och nu är det ännu bättre.

Lars-Erik Hultgren

Ålder: 75 år.

Familj: Gift med Barbro, paret har två barn och fyra barnbarn.

Bor: Torna Hällestad i Skåne.

Gör: Agronom som arbetat som husdjurskonsulent. I dag aktiv pensionär, som bland annat driver ett lantbruk.

ANNONS