Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kvartett tillbaka i Halmstad 50 år efter realskoleexamen

Det har gått femtio år sedan de tog realexamen, och sprang ut på skolgården i grå mössor.
I helgen träffades fyra av de gamla skolkamraterna igen i Halmstad.

De kom från olika håll till Halmstad, och strålade samman vid Sibylla på Brogatan – det legendariska gatuköket som tidigare hette Gustafs.

– När vi bodde i stan låg det på andra sidan gatan och det kunde vara hur långa köer som helst, säger Stefan Bergström.

Han var en av de gamla realskoleeleverna som träffades på fredag och lördag 3-4 maj. De tre övriga var Göran Bäckblom, Stefan Dahlgren och Jan Johansson, alla relativt nyblivna pensionärer – åtminstone åldersmässigt.

– Men alla jobbar på något sätt fortfarande, säger Göran Bäckblom.

Kvartetten hann på två dagar besöka flera klassiska Halmstadadresser, bland annat Örjansskolan. Det var där de gick i realskolan (se faktaruta) i slutet av 1960-talet.

Hur var det i skolan?

– Bra. Vi hade många fina lärare, men det fanns de som man var rädd för, säger Göran Bäckblom.

– Ja, speciellt en lärare som blev arg när jag inte kunde svara på hennes frågor, säger Stefan Bergström.

Men det mesta var bra, enas de två om, och eleverna firade en festlig examen fredag 23 maj 1969.

– Det var precis som studentexamen på den tiden. Vi sprang ut på skolgården med grå mössor i stället för vita, och där var ett folkhav av släktingar och vänner med blommor, säger Stefan Bergström.

Det som gjorde hans och de övrigas examen lite speciell var att den innebar slutet på en epok. Det var den sista elevkullen som tog examen i den praktiska realskolan Halmstad, för att ge plats åt en ny skolform.

Det var nya tider och det fick de fyra erfara några år in på 70-talet, när de tog studentexamen.

– Då hade 68-rörelsen slagit igenom på allvar. Det var ingen fest och inga vita mössor, vi gick bara till skolan och hämtade våra betyg, säger Stefan Bergström.

Kvartetten och ytterligare några gamla elever har haft två återträffar tidigare, 2009 och 2014, och de besökte i helgen även Pingstkyrkan. Där tillbringade de mycket tid under ungdomsåren: Alla fyra spelade i kyrkans blåsorkester.

– Vi var med eftersom våra föräldrar var med i församlingen. I dag är ingen av oss aktiv i kyrkan, säger Göran Bäckblom som minns tiden i orkestern med välbehag.

– Vi fick spela rolig musik, utvecklades musikaliskt och blev vana att stå på scen.

Ja, det var en färdighet som kom väl till pass på dagen för realskoleexamen 1969. Pingstkyrkans blåsorkester skulle spela på skolgården men saknade sina unga blåsare.

De fick därför, enligt HP 24 maj 1969, "rycka in och så att säga spela för sig själva".

Många popband från 60- och 70-talet återförenas nu för tiden. Ni kunde väl ha tagit med er instrumenten och uppträtt för dagens Halmstadbor.

– Nej, det är bara Stefan Bergström som fortfarande spelar regelbundet. Vi andra är det sämre med och Halmstadborna kan vara glada över att de slipper höra oss, säger Göran Bäckblom.

Realskolan

Realskolan var en skolform som avskaffades successivt under 1950- och 60-talen i och med att den obligatoriska skolan blev nioårig (de sista kommunala realskolorna upphörde dock först 1972).

Läroverket hade 1905 delats upp realskola och gymnasium. Realskolan var till en början sexårig och avslutades med realexamen, och genomgick senare några modifieringar.

Källa: ne.se