Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nicklas Nerdpappan David: Nicklas Nerdpappan David: Det finns säkra och lärorika appar

Att ett barn inte ska sitta för mycket vid en tv-, dator- eller mobilskärm är en vedertagen inställning hos de flesta föräldrar. Eller bör vara, åtminstone. Att inte bruka skärm alls förekommer också, likaså de slapphänta föräldrarna som inte reagerar när skärmtiden snart har löpt ett ärevarv.

Det handlar inte om att förbjuda eller förse barn med förtroendetid. Inte för lite eller för mycket, utan något så simpelt som lagomt. Att det bör råda balans mellan skärmtid och icke skärmtid, likt min vän Obi-Wan i Star Wars en gång sa: ”Bring balance to the Force, not leave it in darkness!”.

Nu när jag tänker efter lät citatet mycket bättre i mitt huvud än i skrift – men han nämnde åtminstone ordet balance. Balans alltså.

Att tillåta sitt eller sina barn att emellanåt varva ner efter leken och sätta sig i soffan med underhållningsvärde från en skärm kan både vara lärorikt för barnet och tidsskapande för den stressade, utmattade föräldern som vill hinna sortera in disken.

Därför vill jag ge ett antal tips på appar som jag finner vara lättsamma, lärorika – men framförallt säkra från barnets intet ont anade pekfingrar. Visst, disken ska sorteras in men kanske inte till priset av 147 spam-mail och ett antal öppnade dejting-sajter.

Pettsons Uppfinningar är en av de mer uppskattade apparna som föder tankeverksamhet hos vår pojk på 4 år. Ett trevligt spel där barnet utmanas i att lösa praktiska utmaningar, att bygga färdigt Pettsons uppfinningar som klurigt nog även kan ge den vuxne huvudbry.

Utbildningsradion har släppt två appar som förekommer bland annat i skolor landet runt: Tripp Trapp Träd och ABC-raketen.

Den förstnämnda passar perfekt för de yngre som är nyintroducerade till skärmar och pek-gester. Den andra är ämnad för dem som ska börja förskoleklass eller ettan, och därmed bli vana vid språk och ord. Ja, rent av vara lite bättre än de andra i klassen redan från start.

”Baby-shark do-do-do! Papa-shark do-do-do-dooo!”

I takt med rysningen ner för din rygg passar jag på att peta in Babblarna-appen Babbapp. Även om den mest pedagogiklärda föräldern försöker intala sig att Stompalång-låten fortfarande är svängig efter sjuttiotolfte spelningen, så är fenomenet Babblarna en stor hit för våra små.

Därför är denna app, samt syskon-appen Bobbopp, självklara tips för ert barns skärmnöje där de kan sjunga och utmana sig i språk- och talutforskningen.

Om du som förälder inte engagerar dig i barnets skärmtid och ser till att även denna stund på dygnet kan vara utvecklande och stimulerande – ja, då får du vänja dig vid att ditt barn bryter på engelsk-indiska och dyrkar en lealös Spindelman som kör fyrhjuling på en rutschkana uppe bland molnen som smakar marshmallows. Grattis.