Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nicklas Nerdpappan David: Mycket häftigt att se fram emot på teknikfronten

Följ Nerdpappans blogg här!

År 2015 är ett minne blott. Men vilket år det har varit! Sevärda filmer, spännande tekniknyheter och underhållande tv-spel. Och 2016 lär bli minst lika innehållsrikt – minst sagt.

Vad ska jag börja med? Det är så mycket jag vill berätta och tipsa om! Äsch, jag börjar med hemelektronik-företaget Apples nya smarta klocka, som innehåller de flesta funktioner som din mobiltelefon har. Apple Watch släpptes under våren 2015 och blev snabbt en snackis. Dock uteblev den stora succén till Apples förtret, men det florerar ett rykte som säger att man under 2016 ska lansera en ny modell, som ska locka över nej-sägarna.

Star Wars 7, American Sniper och The Martian är exempel på filmer som har varit extra bra i år. Men jag vill framhäva en annan bra film vid namn Ex Machina, med svenskan Alicia Vikander i en av huvudrollerna. Hon spelar en robot som blir testad av en programmerare i hopp om att kunna utvecklas till perfektion. En mycket intelligent film, svår att förutse.

Google Project Ara är något jag personligen längtar efter och kommer vara en av de första att lägga vantarna på. Det är ett modulärt mobiltelefonsystem som gör att du kan bygga ihop din telefon med olika beståndsdelar, ungefär som Lego. Skulle kameran gå sönder eller du vill uppgradera, då byter du ut just den delen. Jag tror detta arrangemang kan revolutionera mobilmarknaden. Just nu testas produkten i Puerto Rico, så en lansering senare i år är ingen omöjlighet.

Jag använder cykelhjälm för jag vill skydda mitt huvud. Så tänker inte de flesta, tyvärr. Svepskälen är alltifrån ”töntigt” till ”förstör frisyren”. Kanske den svenska uppfinningen Hövding-hjälmen kan vända trenden? En hjälm som först i år har fått sitt genombrott, som fungerar likt en airbag som blåses upp när sensorer känner av en onormal kroppsrörelse.

Under 2016 släpps ett intressant spel med titeln No Man’s Sky, som låter dig iklä rollen som utforskare som kan resa mellan planeter. Oändliga galaxer och omgivningar som genereras när du besöker dem. Ett perfekt skapande spel likt Minecraft för vår yngre generation, ett spel utan våld.

Avslutningsvis vill jag återkoppla till en av mina tidigare krönikor, den om virtuell verklighet – så kallat Virtual Reality. Under 2016 förväntas Facebook lansera sina påkostade glasögon Oculus Rift, men redan i dag finns ett simplare och billigare alternativ. Ett par glasögon du placerar mobiltelefonen i, en produkt som jag fick av min fru i julklapp. Man kan givetvis spela VR-spel med dem, men mest intressant i dag är filmer och dokumentärer. Det finns en app som heter VRSE som har tio högkvalitativa VR-filmer – riktigt häftigt. (Och det lär komma fler och mer under 2016…)

Google och Youtube erbjuder redan nu i sina klipp en möjlighet att göra om videos till ”cardboard”-läge ((vilket är 3D i 360 grader, men cardboard är deras märkesnamn för glasögon). Facebook bör agera snarast innan Oculus Rift blir passé innan den ens har lanserats!