Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nicklas Nerdpappan David: Må magin vara med oss i den nya Star Wars-filmen

Följ Nerdpappans blogg här!

När jag var en liten grabb satt jag ofta i mitt pojkrum och drömde mig bort till en fantasivärld, med action-figurer i huvudrollerna i lekens skådespel. Rummets fylldes med hjältesagor och heroiska äventyr såsom Star Wars som alltid lyckats trollbinda mig - och många, många andra. Och nu är dagen jag längtat efter i drygt tio års tid snart kommen. I morgon, den 16 december 2015, är det aktuellt för ett av filmhistoriens mest signifikanta varumärken att åter-igen inta biograferna och fylla filmdukarna. Jag pratar såklart om Star Wars VII: The Force Awakens, den sjunde filmen i följetongen som trots sin forna succé har mycket att bevisa.

Men låt oss ta ett djupt andetag och pausa bandet – för filmen står inte precis för sig själv utan måste ses i ett större sammanhang. Star Wars hade premiär 1977 och när succén var ett faktum lade man till siffran 4, och två efterföljande filmer planerades (5 och 6). Men varför inte 1, 2 och 3? Jo, George Lucas planerade för ytterligare en trilogi som skulle utspela sig innan de andra – och den släpptes runt 2000, cirka 20 år senare.

The Force Awakens är den första filmen i den nya, tredje trilogin som tidsmässigt utspelar sig 30 år efter film nummer 6. Skådespelarna Mark Hamill, Harrison Ford och Carrie Fisher, som repriserar sina roller, har alltså åldrats jämsides med sina ikoniska rollkaraktärer Luke Skywalker, Han Solo och Leia Organa. En fantastisk bedrift av regissören J J Abrams som lyckats locka tillbaka de ansikten som vi förknippar med Star Wars. En viktig faktor som bevarar sagans själ och hjärta.

Vi kommer även få lära känna nya karaktärer som till exempel den vackra sakletaren Rey, den självrannsakande fotsoldaten Finn och en av filmens antagonister, Kylo Ren, som kan liknas vid en ersättare för Darth Vader. Vi får också stifta bekantskap med en ny robot som jag och mina vänner redan har förälskat oss i, en så kallad droid vid namn BB-8 som förhoppningsvis kommer tjäna den ljusa sidan av Jedi-kraften.

Som sagt , den här filmen har mycket att leva upp till. Trilogin från 2000-talet har aldrig ansetts vara en värdig ”uppföljare” till original-trilogin på grund av överanvändning av datorgrafik, haltande manus och fåniga karaktärer som Jar-Jar Binks. Filmerna lyckades inte uppnå den status som de borde ha uppnått. Magin uteblev.

Men den här gången tror jag att förhoppningarna blir uppfyllda. J J Abrams vet vad han gör, för i grunden är han själv ett stort Star Wars-fan. Och han vet vad vi vill ha, vi som har väntat och längtat i alla dessa år.