Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nicklas Nerdpappan David: KRÖNIKA: Spelnostalgi och en pojkdröm som går i repris

Följ Nerdpappans blogg här!

Solblekta persienner som en gång var bruna. Heltäckningsmatta och krigshärjade turtles-gubbar. Upptejpad Rednex-affisch och VHS-bandspelare. Pojkrummet luktar 1993 och i hörnet sitter jag, blott sex år, i Bamsekalsonger och blåser febrilt bort allt damm ur en Nintendo-kassett. Äventyr och spänning i 8-bitars miljö framför en 28 tums tjock-tv…

Jag kommer inte riktigt ihåg exakt när jag snappade upp nyheten, men vill minnas att det var sent i somras: Nintendo skulle släppa en uppdaterad version av sin mycket älskade och värderade 8-bitars spelkonsol från 80-talet, även kallad NES eller Famicom. Ni vet den spelmaskin som bland annat innehöll Super Mario Bros och Legenden om Zelda?

Jag bönade och bad. ”Snälla, snälla, köp till mig i födelsedagspresent”, sade jag till fru Nerdpappan. En vädjan från den där sexåringen i Bamsekalsonger, som nu har blivit vuxen och som gråter av längtan efter att återigen få greppa den nostalgifyllda handkontrollen.

Den 11 november 2016 var det officiella lanseringsdatumet, men ännu har jag inte sett skymten av mitt exemplar. Bokningsfrekvensen översteg alla förväntade resultat, och söker du upp produkten på första bästa e-butik får du indikationen att beräknad leverans är under nästa år, 2017.

Varför ska jag vänta? Och är den värd strax under tusenlappen? Frågor du kanske ställer dig. Är du något för ung och missade NES-eran bör du ge konsolen en chans – den kommer högst troligen att tilltala dig. Det ena spelet är inte det andra likt. Det finns en stor variation, allt från äventyr till lättsamma spel med (mycket) högt omspelningsvärde.

Är du som jag, med minnen från förr och småbarn som klänger runt ben och armar, finns det ännu fler anledningar. I mitt fall, med en blivande åttaåring som helt är insnöad i Minecraft och Pokémon Go, ser jag fram emot att få introducera Super Mario Bros och Legenden om Zelda – som även jag kommer vara fastklistrad vid (givetvis med den extra handkontrollen som vi måste införskaffa för att kunna spela tillsammans).

Nintendo Classic Mini innehåller 30 spel och scart-utgången har bytts ut till hdmi för bästa möjliga bildkvalité och färgåtergivelse. I spel-kollektionen ingår, förutom de två tidigare nämnda, bland annat Kid Icarus, Final Fantasy, Bubble Bobble och Donkey Kong. Jag blev lite besviken att inte Willow och Goonies fanns inkluderat, men man kan inte få allt i livet.

Fotnot. Nintendo 8-bitar släpptes i Sverige runt 1986 och anses vara den konsol som startade tv-spelintresset som vi i dag känner det. 8-bitar är den typ av processor konsolen innehöll (uppföljaren Super Nintendo – som släpptes 1992 – hade en 16-bitars processor).