Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nicklas Nerdpappan David: KRÖNIKA: Molnet räddar dig när olyckan är framme

Följ Nerdpappans blogg här!

– Det sparas i molnet, utbrast jag medan jag gestikulerade med pekfingret upp mot himlen.
– Molnet?

Personen jag talade med stod frågande. Vad menar jag med molnet, och varför pekar jag upp mot himlavalvet? Som en bostadslös profet med wellpapp-skyltar som räknar dagarna till domedagen. Har det klickat för Nerdpappan till sist, mån tro?

Så illa är det inte. Lyckligtvis. Snarare tvärtom!

Molnet. The Cloud. Det oberörbara lagringsmediet med många namn, som blir allt mer populärt att använda. Men vad är det för något? Även om tekniken blir mer och mer vanligt förekommande i privat- och arbetslivet, märker jag att en stor del av befolkningen inte har en susning om vad det är. Vad sker bakom ”kulisserna” – hur går det till? 

Jo, ungefär så här:   

I din dator, laptop, surfplatta, mobiltelefon, externa hårddisk, USB-minne och så vidare finns ett lagringsutrymme. I detta utrymme finns det systemfiler som får maskinvaran som du sitter vid att fungera. 

Resten av utrymmet är avsett för dina personliga filer och dokument: Värdefulla bilder på barnen och från bröllopet. Byggritningar och lovord. Sådant som aldrig får slängas eller tappas bort.

Men så händer det. Krasch! Datorn brinner upp. Surfplattan blir stulen. Telefonen dyker ner i toaletten. Blubb, blubb. Allt är borta! Om… om du inte använder en molntjänst, vill säga.
Några av de mer populära tjänsterna är iCloud (Apple), Drive (Google), OneDrive (Microsoft) och Dropbox som även är företagets namn. Deras moln är inte ett moln som består av vattenånga. Det är en svärm av servrar och maskiner, som lagrar data. Data som du når via internet på olika sätt beroende på vilken tjänst du valt. Exempelvis Google Drive kan du ange vilken mapp på datorn som ska synkroniseras mot molnet – en konstant säkerhetskopiering av dina viktiga filer i realtid. Redigerar du och sparar ett textdokument i din utvalda mapp, då sker ändringen i molnet direkt.

Det är även vanligt att tjänsterna går att nå direkt i webbläsaren, att filerna inte sparas på din egen enhet överhuvudtaget. I de flesta fallen tillhandahåller även tjänsterna egna dokument-hanterare, så att man kan redigera dokument direkt i webbläsaren – ännu ett område där vi i framtiden kommer att se en stor produktutveckling.
Så. Om olyckan är framme eller ifall hårddisken är trött på livet, då går ingenting förlorat. Dina dokument är i tryggt förvar på din tjänsts server. Därav frasen – "Det sparas i molnet".