Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nicklas Nerdpappan David: KRÖNIKA: [ju-tu-bär] är drömyrket för dagens unga

Följ Nerdpappans blogg här!

En halvbra dator, mikrofon, videokamera och gärna en grön bakgrundsskärm. Detta är vad som krävs för att i sitt eget rum skapa ett underhållningsprogram som kan nå ut till tittare, både i Sverige och övriga världen. Du kan få hundratals, kanske tusentals, ikttagande ögon. De extra ingredienserna för att lyckas är bland annat en unik idé, en stark personlighet och framförallt hårt, disciplinerat arbete. Jag pratar om Youtube och alla dess programledare. Dagens stora drömyrke.

Jag däremot. Som pojkspoling hade jag drömmar om att bli en framgångsrik fotbollsstjärna i ett engelskt fotbollslag, att erövra världen med mina fötter och inandas gräsets dofter från de stora arenorna. Jag var framtidens Ronaldo, med nummer 9 på ryggen. Det var mitt mål, mitt syfte i livet. Min dröm. (Sedan hände något banalt som ”verkligheten”, men det är en annan historia…).

På den tiden, på 90-talet, hägrade sådana drömmar. Åtminstone i min umgängeskrets. I dag ser det lite annorlunda ut, i dag är teknik, e-sport och andra icke-analoga verkligheter hippt. Coolt. Inne.

Låt oss ta ”youtuber” som exempel. [ju-tu-bär]. För er oinvigda och som inte har någon koll på begreppet, så handlar det om en person som laddar upp eller direktsänder videoklipp på sajten Youtube när hen utför någon form av handling. Som kan vara allt från tv-spelande och matlagning till en recension av senaste biofilmen eller livscoachning.

Något som den äldre generationen verkar förakta. Ni vet, silverfoxen med för mycket erfarenhet som sitter vid lunchbordet och grymtar om hur skadligt detta är för dagens ungdomar. Att de borde gå ut och möta solljuset i stället för strålkastarljuset. Men hur farligt kan det vara? Rockstjärnor får tinnitus. En youtuber får lägre D-vitaminintag och på höjden fyrkantiga ögon. (Här överdrev jag för att få till en komisk effekt…).

Nej, att vara en youtuber handlar om mer än att sitta inomhus framför datorskärmens ljus. För att bibehålla sin utvecklingskurva och psykiska hälsa krävs mer viljestyrka än vad de flesta besitter. Det krävs tålamod, uppfinningsrikedom och en ständig utveckling. Du lär dig filmredigering och ljussättning, marknadsföring och kommunikation, samarbete och diskussioner med likasinnade. Hur hanterar man en kamera och hur agerar man framför den? Och så vidare.

Skådespelaren Will Smith sa en gång i en intervju att ”Vissa föräldrar förbjuder sina barn att spela tv-spel. Varför, jag undrar? Du fråntar barnens chans att utvecklas. Gör det rätt i stället, vägled och stötta ditt barn och låt hen ta del av all kunskap spelet kan ge”.

Kloka ord, som även kan relateras till Youtube. Dagens drömyrke.