Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nicklas Nerdpappan David: KRÖNIKA: Det kan hända dig – så använd smarta lösenord

Det är inte roligt när det väl händer, när kontot är länsat.

Följ Nerdpappans blogg här!

Andersson123. Björkvägen27. Famjohansson1.

Jag gissar att ditt lösenord ser ut ungefär så? Eller du kanske har använt ditt barns eller husdjurs namn följt av året de är födda? Mest för att det ska vara enkelt att komma ihåg och gärna användas i alla lägen – vare sig det handlar om bankärenden, Försäkringskassan, e-posten eller postorder-katalogen.

Jag förstår dig, det är ansträngande att ödsla tid på att klura ut finurliga lösenord och krypteringsnycklar, därför använder du det närmaste du kan hitta som är mest kom-ihåg-bart. Du är tidseffektiv och konsekvent – men du är även dator-hackarnas våta dröm.

Det var när jag diskuterade diverse världsligheter med en kollega under ett av alla lunchmöten, som vi halkade in på säkerhetsfrågor. Datorer. Lösenord. Konsten att välja en kombination på hänglåset som metaforiskt håller alla bovar och banditer utanför. Något som jag själv inte är någon expert på och egentligen aldrig funderat djupare över. Dock något jag bör, då jag själv har råkat ut för hackade e-post-konton. Men ändå sitter jag där och väljer världens mest genomskinliga lösenord när jag ska öppna ett nytt konto vid en e-butiksregistrering.

Kollegan berättade att han hade tagit del av ett knep, ett tillvägagångssätt att skapa unika och svårlösta lösenord:

”Bilda en mening, med stor bokstav och ett eller flera specialtecken”. I stil med ”Jagtyckerom7äpplen!” (Jag tycker om 7 äpplen!). En enkel mening, men som drastiskt ökar chansen att hackaren går bet. Intressant!

Låt oss kika närmare och bryta ner det i beståndsdelar. Lösenordet är relativt långt, 19 tecken – vilket är sju tecken mer än 12, som är rekommenderad längd. Ju fler tecken, desto längre tid tar det att hacka.

Små och stora bokstäver följt av specialtecken, som utrops- och frågetecken, har även en stor betydelse. Speciellt Å, Ä, och Ö som kan hålla utländska användare borta. Vill du höja svårighetsgraden ytterligare? Byt ut bokstaven O mot siffran 0, E mot 3, använd kommatecken och punkter om möjligt.

Det är inte roligt när det väl händer, när kontot är länsat. Information som inte var ämnad för någon annan än dig själv har kommit i någon annans händer. För vare sig du vill inse det eller ej, personen som vill hacka ditt nätverk och din dator är otroligt skicklig på det hen gör. Och det håller inte att intala sig att ”det händer inte mig”.