Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Cecilia Werner: KÅSERI: Länge leve drottningen!

Äntligen blev vi insläppta. Det var triumfens timma!

För sex år sedan, en regnig sommar i England, kuskade vi landet runt med en massa barn. I timmar (och då menar jag TIMMAR) letade vi efter Hever Castle.

Jag lärde mig att engelska landsbygden består av tre saker:

1. Små slingriga vägar

2. Häckar

3. Vägskyltar som skyms av punkten 2.

Jodå, vi kom fram. En minut över fem. Sista insläpp till slottet var klockan fem och den sura gubben i kassan vägrade släppa in oss. Trots att det var en och en halv timme kvar tills alla skulle ha lämnat slottet.

Men nu stod vi utanför grindstugan, min 20-åriga dotter och jag. Två historienördar med tindrande ögon. Vi hade tagit tåget från London till Edenbridge, och taxi från Edenbridge till slottet. In i det sista kändes det som om vi skulle mötas av en skylt där det stod STÄNGT PÅ GRUND AV INGEN ANLEDNING.

Det var öppet. Och den ytterst vänliga damen i luckan frågade oss hur vi hade fått kännedom om slottet. Var det via annons? Hemsidan? Malligheten när hon tryckte på knappen för alternativet know history och vi gick in.

Hever Castle är litet, jättegammalt och bedårande. Slottet finns med i alla filmer som handlar om Henrik den VIII (han med sex fruar) för här växte hans andra fru upp: Anne Boleyn.För hennes skull bröt han med påven, skilde sig från sin första fru och halshögg ett antal nära vänner som vågade opponera sig. 

I sju år fick de nöja sig med att längta och tråna, för Anne vägrade bli hans älskarinna. Henry var vrålkär. Det räcker med att läsa hans brev: Hade de varit sms hade antalet hjärtsmileyn aldrig tagit slut. Dessutom var han övertygad om att Anne skulle ge honom hans efterlängtade SON.

Men Anne födde en dotter. Och fick sen ett missfall och ett till.Plötsligt var det slut på hjärtsmileys och Henry avrättade henne för att försöka få en son med en ny kvinna. Han lyckades men det var en klen gosse som dog i tonåren.

Sex fruar och en evig jakt på arvingar, och ändå var det bara den första dottern, Annes dotter, som överlevde. Som tog makten och som Elizabeth Den Första framgångsrikt regerade England i 45 år.

På något sätt känns det som en upprättelse för den intelligenta, bildade och egensinniga kvinna som så orättvist miste sitt liv. Och man hör det faktiskt om man lyssnar noga i trädgården runt Hever Castle. Det susar och viskar: Long live the queen. Länge leve drottning Anne.