Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nina Persson.
Nina Persson.

Nina Persson: Håll i, håll ut – och njut av sommaren!

De där sista arbetsdagarna före semestern är för många ofta de tyngsta på året, även om man ser sig själv hjula på en kritvit sandstrand (metaforiskt åtminstone) inom en mycket snart framtid.

Hade någon sagt åt en att jobba några dagar till, så hade man troligtvis börjat gråta som ett barn. Ja, så viktig är ofta sommarsemestern för oss svenskar. Äntligen några veckor med – förhoppningsvis – sol och värme, och massor av tid att umgås med familj och vänner. Tid att bara hämta andan och landa lite. Kanske ännu viktigare just i år, när ingenting i världen har varit riktigt normalt.

För egen del har det visserligen varit en vår som har inneburit mycket extraledigt i form av korttidspermittering. Men en sådan ledighet är sällan förknippad med enbart harmoni och positiva känslor. Världen och arbetsmarknaden gungar under ens fötter, och ingenting är särskilt tryggt – inte ens en mångårig anställning. Otaliga människor har förlorat sina jobb, och många drömmar och projekt har gått i kras. Kan bara tänka mig hur många sömnlösa nätter som har spenderats i hemmen detta första halvår. Oro för ekonomi och framtid. Inte bara här i Sverige, utan i hela världen.

Det är inte bara oro för jobb och pengar som har upptagit mångas tankar – det har också varit smittan i sig själv. Det som från början bara var ett namn på en sommarfräsch öl, blev nu ett ord som alla pratade om. Och fruktade – både på avstånd och på otäckt nära håll. Våren 2020 har vi lärt oss konsten i att tvätta händerna en gång för alla, vitsen att hosta i armvecket, och att helst stanna hemma helt och hållet vid minsta symtom. Mardrömmen vore att hamna i den där fruktade respiratorn, som tyvärr alla inte klarar sig ifrån. Eller ur…

Vi svenskar har också bekymrat oss över hur vi och våra barn ska klara sig om skolan stänger, över inställda resor, och funderat på om man ska våga fira påsk tillsammans med andra. Ängslan över äldre släktingar som blir isolerade eller sjuka. Jag personligen har lidit mycket av att inte kunna träffa nära anhöriga som bor i Stockholm, eller att inte få krama min mamma när virusläget var som värst. Jag har nog aldrig scannat av min kropp så noggrant efter symtom som detta halvår. ”Har jag inte lite rethosta nu, eller är det bara AC:n i bilen?” Hur kommer min kropp att klara av detta virus om jag får det?

Nej, det är inte konstigt att många av oss är lite extra trötta i sommar. Oro tar på krafterna. Jag har möjlighet att ta min semester precis som vanligt, och kan fira den med min familj nästan hela tiden. Det är jag oändligt tacksam för – det är långt ifrån alla som har det så. Så njut av sommaren och ledigheten ni ska kan – men självklart med vett och sans. Tillåt dig att vara lite trött och sliten. Håll i och håll ut, som det så ofta har sagts dessa månader. Snart är vi igenom detta också. Var rädd om dig.