Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anita Nyman: Folk är värst – det är den bedrövliga sanningen

Vi fick hem en möbelkatalog – 124 sidor med nästan uteslutande grå och beige möbler.

Bara något svart fanns som uppiggande undantag. Hade det varit Ikeas möbler så hade de hetat sådant som Sahara, Gobi och Kalahari.

Är det verkligen detta vi vill ha efter det här sorgliga året? Längtar vi inte snarare efter lite färg och liv? Skulle jag köpa en fåtölj i dag skulle jag välja en rödblommig. Men kanske bestämdes dagens möbelmode redan hösten 2019 när vi inte kunde ana att vi snart skulle få sitta hemma utan annan stimulans än att glo på trist inredning.

Nej, jag tycker att vi struntar i att konsumera nya möbler om vi kan. När pandemin är över kommer vi ändå inte att häcka hemma mer än nödvändigt, eller hur? Och visst håller vi väl fast vid det där vi lovade – att bli bättre människor om vi bara kommer över den här farsoten, sluta konsumera som om vi vore den sista generationen på jorden och i stället börja ta hand om planeten? Nej okej, det kanske vi inte lovade. Men vi borde ha gjort det.

För man undrar ju. Nu verkar det nästan som att det är mer intressant att inta Mars än att rädda Tellus. Flera länder skickar dit rymdsonder, och Nasa planerar till och med att ta dit folk på 2030-talet. Obegripligt nog lär det finnas gott om frivilliga resenärer. Vad är då nyttan med dessa rymdfärder? Jo, om vi tar reda på mer om andra planeter så kan vi lära oss hur vi ska ta hand om vår egen, förklarade en forskare på tv. Ha! Det var det mest naiva jag har hört under det senaste solvarvet. Snarare är det väl så att vi inte nöjer oss med att exploatera en planet, utan behöver en ny att ge oss på. ”Folk är värst” som en anhörig till mig brukar säga.

I den här spalten är det meningen att man ska vara lite rolig. Glöm det i dag. Ibland är det svårt att hitta humorn i tillvaron. Det är till exempel inte ett dugg roligt att vi håller på att förstöra Golfströmmen. Den har funnits i minst 34 miljoner år, men de senaste generationerna människor har genom den globala uppvärmningen försvagat den betänkligt. Det behöver vi inte åka till Mars för att få reda på. Det räcker att stanna på jorden och intressera sig lite för den.

Men helst ska man ju intressera sig på rätt sätt. Etta just nu på min tio-i-topp-lista över dummaste produkterna är ett halsband som man kan samla brickor till – en för varje land man har besökt. Jag har sett annonserna. Vem är så barnslig att hen vill skylta med hur många flygresor hen har belastat klimatet med? Men jag vet ju att många har inställningen att andra länder är något man ska beta av och liksom samla på som troféer, så prylen blir nog såld. Folk är värst.

Sedan, när kulturlivet kommer i gång igen och vi kan träffa vänner, så borde vi kunna stå ut ett tag hemma i Sverige. Just nu tycker jag att den enklaste kanelbulle på kafé skulle kännas som värsta exotiska lyxen. Men risken är väl att uttråkade människor direkt drar så långt bort de kan för att ”lära känna nya kulturer” som det brukar heta. Det vill säga shoppa och testa nya drinkar.

Folk är värst.