Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nicklas Nerdpappan David: Föräldrar - det är helt okej att låta tröjan ligga…

Följ Nerdpappans blogg här!

Att vara småbarnsförälder är en underbar upplevelse som både förgyller vardagen och utvecklar dig som person, inte minst med tanke på alla vägskäl och ställningstaganden du ställs inför.

Men hur gloriöst och välsignat det än är att kunna titulera sig mamma eller pappa till världens bästa, goaste, sötaste och mest älskade lilla pojke eller flicka, så finns det även stunder då du känner dig alldeles orkeslös. Utmattad och färdig.

För uppgiften att vara förälder är inte alltid en dans på rosor, det är inte 100 procent glada tankar 24 timmar om dygnet, även om vi gärna vill intala oss det. Vi är människor, vi har humör och tankebubblor som styrs efter hur vi sköter vår kropp, leverne och arbetsmiljö.

Det är då det behövs prioriteringar. Vad är viktigt? Vad kan vi vara utan? Vad kan vi vända ryggen till för att på så sätt skapa tid åt det som verkligen betyder något? Att försöka upprätthålla drömmen om perfektion är en omöjlighet, en psykisk press som sakta äter upp oss inifrån och ut.

Den insikten fick jag själv under min föräldraledighet när vår andra son fötts. Jag fattade hur en till synes enkel hushållsuppgift kan växa och plösligt kan kännas som det mest ansträngande som finns när man är hemma och ”arbetar” som förälder.

Där var jag inte riktigt när min fru och jag fick vårt första barn för sju år sedan. Då kunde jag komma hem från jobbet och irritera mig på att en tröja låg kvar på golvet från dagen innan – ”det är ju ändå hon som har hand om hushållet när jag jobbar och försörjer familjen”.

Men nu förstår jag hur trögt det kan vara att uppbåda kraft till den där lilla, triviala handlingen. Och den insikten tror jag att många förhållanden mår bra av att ta till sig, speciellt för den parten som fortfarande lever sitt vanliga arbetsliv med kollegor och kaffepauser.

Det är alltså inte katastrof ifall den förlorade tröjan ur den färdigtvättade tvätten ligger kvar på golvet i X antal timmar - inte ens att den ligger kvar till nästa dag. När du blir förälder blir du det på heltid och då får vissa sysslor komma i andra hand.

Nej, allt måste inte vara perfekt, du är inte en dålig förälder eller partner för att du prioriterar. Du har helt enkelt gått in i sparläge, likt en mobiltelefon. Du har installerat en ny applikation som kräver extra resurser och för att inte batteriet ska bli urladdat innan dagens slut så har telefonen ställts in på energisparläge. Prioritering av det nödvändigaste. För att orka ge all din energi och entusiasm åt ditt barn. Det du älskar mest.