Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Dalila Dorai: Dalila Dorai: Vem är det som stjäl små, små adventssaker i källarmörkret?

- Tänk att det redan är december!

- Ja tiden går så fort, det är inte klokt!

Varje säsong har sitt kallprat och ovan är väl ganska tidstypiskt, inte sant?

Dessutom ÄR det sant. För hur ska man nu igen hinna med alla förberedelser och allt mys, pys och fejande. Ena stunden är det långt till fastan och andra är det redan dags att leta upp, kånka upp och ge upp om julkartongen. Alltså, att det aldrig kan ligga i den ordning man la det förra året! Vem är det som stjäl små adventsstakeglödlampor i källarmörkret? Är det mössen som förbereder julafton?

I årets julkartong hittade jag en påse som jag kikade i. En person med mycket fin framförhållning hade lagt följande i påsen: ett ihopvikt luciatågslinne, en kartong med glitter och en liten kartong med ett tärnljus.

Wow! Så imponerande och tänk vad bra när det nu är dags för luciatåg i skolan. Eftersom ”personen med mycket fin framförhållning” också kände viss skepsis så blev det en extra inspektion, och ja, tärnljuskartongen var tom och ljuset på villovägar. Så klart. Jäkla möss.

Bild: Sara Nilsson

Några saker i julkartongen funkade visst dock som de skulle, så lite adventsfixat har det trots allt kunnat bli där hemma. Och för att lägga till ytterligare en förskönande egenskap till listan kan vi också skriva ”praktisk”. För vad tyder annars det faktum på att den underbara luciateckningen (se bild) har lyst upp köket i ur och skur, månad efter månad, sedan (minst…) förra året? Sa ju det, tiden går så fort…

Att öppna en lucka om dagen för att räkna ner till julafton kan ge en känsla av att det går lite långsammare, och det är inte fel. Då får varje dag lättare den uppmärksamhet den egentligen förtjänar.

Adventskalendrar är en kul tradition. Hur länge den har funnits vet jag inte, men nuförtiden finns det väldigt många sorter att välja på. Allt finns som kalender. Förutom leksaker och choklad till barnen, kryllar marknaden av kalendrar för vuxna med te, kaffe, choklad, skönhetsprodukter, öl, cognac, ost…

Att hitta en vanlig kalender med bilder är inte lika lätt, jag har i alla fall inte hittat så många att välja på. Kanske har de ingen chans att mäta sig med sina kaxigare och mer löftesrika kollegor. Vad är väl en suddig liten bild på en släde jämfört med en chokladboll eller en hudlotion?

En liten och trevlig variant som jag var på jakt efter nyligen är ett julkort i form av julkalender. Jag kunde dock inte hitta någon, så det blev ingen sådan hälsning den gången.

Här blir det några på en och samma gång: trevlig advent, glad lucia och god jul. Och glöm inte att man bara får öppna en lucka om dagen, som i sin tur väl förtjänar att tas till vara på bästa sätt.

Dalila Dorai