Kjell Wigers om Nidingen: ”Inte döpt efter en niding, utan efter stockeld – eller späckhuggare”

Nidingen – har fyrön ute i kustbandet fått sitt namn av en brottsling, alltså en ”ärelös och ordlös man”? Nej, så är icke fallet, meddelar Kjell Wigers, vår specialist på halländska ortnamn.

ANNONS
|

Ute i havet ligger Nidingen, en välbesökt fyrplats. Svenska Akademiens ordbok skriver om det gamla uttrycket ”var mans niding”. Då handlar det om en brottsling som dessutom är en ”ärelös och ordlös man”.

Är det en niding som ligger därute i havet? Nja, knappast.

Kan det vara en späckhuggare, det som på fornvästnordiska heter hnydinger som gett namnet Nidingen? Formen skulle kunna passa bra till det enligt vissa forskare; att Hnydinger har blivit Nidingen. Språklig härledning kan stämma och Nidingens utseende skulle kunna dra tankarna åt en späckhuggare.

En annan teori handlar om att namnet kommer ifrån nyding, eller nying. Ett sätt att göra en nying är att lägga två avkvistade stammar av furu på varandra. Mellan dem sticks spån och torra vedstickor som man sedan tänder eld på.

ANNONS

Det var den danske kungen Kristian den IV som tyckte att sjöfarare borde varnas. År 1622 ålade han slottsherren på Varbergs fästning att anlägga stockeldar för att minska risken för skeppsbrott och strandningar vid Nidingen.

Enligt forskare finns alltså två möjligheter. Stockeld eller späckhuggare.

Valet är fritt.

ANNONS