Jonathan Johansson om toppjobbet i Bryssel

27-åriga Jonathan Johansson från Skedala har gjort en facklig karriär utöver det vanliga. I dag har han en internationell topptjänst i Bryssel.
– 500 människor dör på jobbet världen över varje dag. Arbetarna måste ta kontroll över arbetsplatserna, säger han.

ANNONS
|

Sedan i mars har Jonathan Johansson från Skedala utanför Halmstad ett riktigt drömjobb i Bryssel. I korthet går hans uppdrag ut på att organisera och koordinera snabbmatsarbetare på internationell nivå.

– Just snabbmatsarbetare har så oerhört låg status i samhället, det är något vi måste ändra på. Lönerna är generellt sett urdåliga, säger han och fortsätter:

– De som tjänar mest på att yrkets status inte höjs är arbetsgivarna, för så länge statusen är låg är det enklare att inte förbättra villkoren.

Jonathans fullständiga titel i Bryssel är minst sagt krånglig, men försök att hänga med här: Han är anställd som ”Fast food coordinator”, för den Europeiska federationen för fackföreningar inom livsmedelsindustrin, jordbruket, restaurang- och turistsektorerna. Han har också uppdrag för den internationella organisationen i samma sektor – som verkar globalt.

ANNONS
Jonathan tillsammans med Jeremy Corbyn, när bilden togs 2018 var Jeremy fortfarande partiledare för Labour i Storbritannien:  ”Mina vänner jag lärt känna via McStrike hade fixat så att vi fick en rundtur på brittiska parlamentet, och fick delta på ett möte. Corbyn var egentligen inte schemalagd på det. Men han dök upp. Vi tog en bild och utbytte några ord.”
Jonathan tillsammans med Jeremy Corbyn, när bilden togs 2018 var Jeremy fortfarande partiledare för Labour i Storbritannien: ”Mina vänner jag lärt känna via McStrike hade fixat så att vi fick en rundtur på brittiska parlamentet, och fick delta på ett möte. Corbyn var egentligen inte schemalagd på det. Men han dök upp. Vi tog en bild och utbytte några ord.”

Engagerad i McStrike

Just personal inom snabbmatsbranschen har Jonathan länge värnat extra om. Han tycker det är ”för jäkligt” att anställningarna ofta är otrygga och att arbetsmiljön ibland brister. Inte sällan förekommer sexuella trakasserier i branschen. Även om villkoren kanske ser något bättre ut i Sverige, är det sämre ställt i många andra länder.

När McDonald’s-anställda i Storbritannien för första gången någonsin gick ut i strejk 2017 tvekade Jonathan inte en sekund att åka över till London och hjälpa till. Sedan dess har han återkommit till England flera gånger vid andra McDonald’s-strejker. Via engagemanget i London har han knutit kontakter som till slut ledde till erbjudandet om jobbet i Bryssel.

– Jag ska fungera som spindeln i nätet och bland annat jobba med att hitta nya förbund som vill organisera snabbmatsarbetare, och stötta de förbund som redan verkar i sektorn, säger Jonathan apropå sitt nya jobb och fortsätter:

– Snabbmatsarbetarna har historiskt sett varit svåra att organisera och en låg andel har varit fackligt anslutna. Det vill vi förändra.

”En stark fackföreningsrörelse är grunden till en välfärdsstat.”

Varit aktiv i SSU

Men det är kanske bäst att vi tar historien om Jonathan Johansson från början. Redan som 16-åring engagerade han sig i SSU i Halmstad där han också var ordförande under ett par år. Mot slutet blev han ombudsman för SSU i Stockholm. I dag har han lämnat partipolitiken, även om han fortfarande är medlem i Socialdemokraterna.

ANNONS

Parallellt med de politiska uppdragen har det alltid funnits ett fackligt engagemang. Allting började på det som då hette Nordströms, numera Charkuterifabriken, år 2012. Jonathan hade precis tagit studenten och klivit in på arbetsmarknaden.

– Företaget var ganska nytt 2012, och vissa villkor var inte schyssta. Vi ville bara ha det vi hade rätt till, och efter ett par år lyckades jag få ihop tillräckligt mycket folk för att starta en lokal fackklubb.

Hemma i Skedala.
Hemma i Skedala. Bild: Johan Persson

”Grunden till en välfärdsstat”

Jonathan var ordförande för den lokala klubben under fyra år, fram till dess att han 2018 slutade på fabriken och flyttade till Stockholm för sitt uppdrag som ombudsman för SSU.

– Jag fick många möjligheter inom Livsmedelsarbetareförbundet genom mitt engagemang på Charkuterifabriken. Det var under de här åren själva grunden till min tro på fackföreningsrörelsen lades.

Varför tror du så starkt på facket?

– En stark fackföreningsrörelse är grunden till en välfärdsstat. Det är ingen tillfällighet att vi har världens högsta ingångslöner och hög produktivitet i Sverige. Det beror på att vi har haft starka fack, säger Jonathan och fortsätter:

– Jobbar man internationellt och ser hur arbetare i Tanzania, Bangladesh och Filippinerna har det kommer engagemanget för arbetares rättigheter automatiskt.

”Jag hoppas verkligen att vi får ett stopp på pandemin under 2021. Jag tror på vaccinet.”

Har fått jobba på distans

Jonathan försökte flytta ner till Bryssel i samband med att han började sin anställning i mars, men hann knappt komma dit innan coronapandemin tvingade hem honom igen. Tanken var att han skulle inleda sitt uppdrag – som i nuläget löper till december 2021 – med att resa runt i världen och bygga nätverk, träffa folk och skapa kontakter; grunden till allt fackligt arbete.

ANNONS

Så blev det inte.

– Nej, pandemin satte stopp för alltihop. I stället har jag fått sköta arbetet på distans hemifrån. Men nu i oktober kunde jag flytta ner till Bryssel på riktigt.

Just nu är dock Jonathan hemma för att fira jul med familjen i Skedala.

– Jag hoppas verkligen att vi får ett stopp på pandemin under 2021. Jag tror på vaccinet. Visst har det varit tråkigt att mitt jobb inte blev som jag hade tänkt mig på grund av coronan, men den verkliga tragedin är såklart att så många dör, säger han och avslutar:

– Min morfar gick bort i covid. Han var 88 år, men ändå.

Fakta: Jonathan Johansson

Ålder: 27 år

Bor: I Bryssel, eller mer exakt i kommunen Ixelles, som är sammanvuxen med Bryssels innerstad.

Intressen: ”Jag gillar att vandra, laga mat och grilla. Annars tar nya jobbet mycket tid, det är inget nio till fem-jobb.”

Ett viktig facklig fråga under 2021: ”Spontant tänker jag på att EU håller på att förhandla fram en gemensam jordbrukspolitik. Ett krav från fackligt håll är att man inför en social del av det. Sex miljoner av totalt tio miljoner lantarbetare inom EU jobbar i dag under fruktansvärda förhållanden, men de får ändå stöd från EU.”

Det här ser jag mest fram emot under det nya året: ”Att kunna resa igen. Dels för jobbets skull, så att jag kan komma igång på riktigt, men också för nöjes skull.”

Nyårslöften: ”Vad 2020 verkligen lärde oss var att det ibland inte blir som vi tänkt oss. Så nej, jag har inga nyårslöften.”

ANNONS