Johanna Oscarsson syr jackor åt Sanna Nielsen och Dj Gunn Lundemo

Så länge hon kan minnas har Johanna Oscarsson från Getinge älskat att sy. Favoritmaterialet är jeans. I dag har hon ett eget märke – och har bland annat designat en jacka åt sångerskan Sanna Nielsen.

ANNONS
|

Egentligen började alltihop med att Johanna ritade en färgstark regnbågsjacka åt sig själv, till en prideparad för några år sedan. Sen ville hennes syster också ha en, och sen en kompis...

– Det var då jag kom på tanken att jag kunde göra något mer av det som alltid mest varit en hobby, säger hon.

Sagt och gjort. Johannas syster Amanda har sedan länge designat silversmycken under varumärket ”by Mindoris”. För ungefär ett år sedan bestämde sig systrarna för att börja designa, sy och sälja jeansjackor i samma företag.

– Nu är det upplagt så att Amanda sköter allt runt omkring, jag gör bara själva designen och hantverket för jackorna. Och det trivs jag utmärkt med, haha.

ANNONS

Jobbar på Ving

Johanna har inte satsat jättestort på sitt märke ”by Joam” sedan starten, eller tjänat några direkta pengar på det. Hon försöker fortfarande hitta en lagom nivå på det hela. Annars jobbar hon som showansvarig på researrangören Vings Sunwing-hotell och det tar förstås också mycket tid. I alla fall under normala år.

– I år har jobbet varit speciellt med tanke på pandemin. Jag har varit permitterad på deltid.

Bild: Jari Välitalo

Kärleken till sömnad och textil har funnits där sedan Johanna var barn och gick textilprogrammet på Sturegymnasiet i Halmstad. I dag är hon bosatt på Kungsholmen i Stockholm, även om hon just nu är hemma för att fira jul med familjen i Getinge.

Som ung blev det mycket kläder sydda åt såväl dockor och gosedjur som åt tre år yngre systern. Det har även blivit lite småuppdrag på olika håll genom åren, bland annat åt Falkenbergsrevyn.

Kärleken till just jeans grundar sig i att tygerna är slitstarka och tidlösa.

– Dessutom funkar jeans till allt och kan matchas hur som helst.

”Jag låter jackan styra”

När Johanna syr används i stort sett uteslutande återvunnet material och gamla jackor. Ofta är de inköpta på nätet eller i fysiska secondhand-butiker.

– Sen låter jag jackan styra det jag gör. Jag kan utgå från till exempel sömmar eller struktur. Är jackan skadad eller fläckig får det bli en utgångspunkt för nya lösningar.

ANNONS

Ibland blir det påsydda lappar eller fransar, ibland blir formen ändrad och ibland blir jackan färgad. För Johanna har skapandet alltid fungerat som en sorts ventil. Det blir en paus från vardagen.

– Det är härligt att få fly undan till min egen lilla värd av kreativitet.

Sanna Nielsen i Johannas jacka.
Sanna Nielsen i Johannas jacka.

Ett par av jackorna har gått till artister som Sanna Nielsen och Dj Gunn Lundemo. Det känns förstås kul. Johannas syster jobbar en del i underhållningsbranschen och på det viset har ryktet om jackorna spridit sig.

– Vi får se hur det blir i framtiden och hur mycket det går att satsa på det här. För mig kommer alltid hantverket och sömnaden att vara det centrala.

Hur blir man riktigt bra på att sy?

– Jag vet inte, det har alltid tilltalat mig. Mycket handlar om att öva och träna, hitta nya lösningar och om att inte ge upp.

Fakta: Johanna Oscarsson

Ålder: 34 år.

Bor: Kungsholmen i Stockholm. Uppvuxen i Getinge utanför Halmstad.

Gör: Showansvarig på researrangören Vings Sunwing-hotell. Och designar/syr jeansjackor.

Favoritresmål: ”Jag har en förkärlek för Gran Canaria och Mallorca.”

Så firas julen 2020: ”I Getinge med den allra närmaste familjen. Det blir god mat och en hel del pyssel och pussel. Särskilt jag och pappa är mycket för att pussla.”

ANNONS