Japanskt på plats. Vem kan vara mer övertygande i ett japanskt kök än en japan själv. Yasuo har äntligen fått sitt stora kök där han kan experimentera, skapa både sushi och annan japansk mat med egen touch.
Japanskt på plats. Vem kan vara mer övertygande i ett japanskt kök än en japan själv. Yasuo har äntligen fått sitt stora kök där han kan experimentera, skapa både sushi och annan japansk mat med egen touch.

Japansk kock som kan baka småländsk ostkaka

Att öppna sushirestaurang i Halmstad var både exotiskt och djärvt när Takenaka öppnade. I dag har Halmstad-borna definitivt anammat de japanska läckerheterna, och Yasuo själv lovar att laga ännu mer japanskt. – Det finns så otroligt mycket gott, säger han lyriskt.

ANNONS
|

HP GRATTAR … Yasuo Takenaka, kock och restaurangägare, fyller 50 år den 26 juli.

Tiden med enbart hämtmat ligger bakom honom. Yasuo har flyttat sin verksamhet och öppnat för sittande gäster. Den här gången tror han att han ska lyckas. Det gjorde han nämligen inte när han för snart tio år sedan kom till Halmstad från en japansk krog i Stockholm.

– Alla hämtade hem sushi medan restaurangen var tom.

Yasuo insåg att Halmstadborna inte var redo och flyttade verksamheten till en lokal med ett minimalt kök och koncentrerade sig på hämtmat.

– Det var bara 20 kvadratmeters yta och jag var rädd att den skulle vara för liten, men det gick bra.

ANNONS

Det var i 2000-talets början. I dag har Yasuo ett stort kök att laga mat i. Han kan nu skapa nya smaker och sätta sin egen touch på rätt-erna. På Brogatan handlade det mer om standardsushi, menar han.

– Det blir mer finess och en stil som är mer japansk.

I Japan sitter nämligen kocken ofta ner och pratar med gästen om vad man vill äta. Tillsammans kommer man fram till vad som ska serveras och följer sedan hur rätterna skapas i köket.

– Att gå på restaurang i Japan är en totalupplevelse.

Anledningen till att Yasuo hamnade i Halmstad är Kajsa. De lärde känna varandra på den japanska restaurang i Stockholm som Yasuo var delägare i och där hon ofta åt med sina gäster från den japanska resebyrå hon arbetade för. Att hon pratade japanska underlättade mycket, minns Yasuo.

– Det är ganska ovanligt att svenska tjejer pratar japanska. Vi pratar språket hemma också. Det är mycket lättare, säger han och skrattar.

Eftersom Kajsas släkt och vänner fanns i Halmstad valde de att bosätta sig på västkusten. Visserligen var han införstådd med att det kunde vara svårt att driva en japansk restaurang i en småstad, men å andra sidan förstod han matens potential, i synnerhet sushins.

ANNONS

Yasuo blev förtjust i Sverige under en semester i slutet av 1980-talet. Det blev fler resor och så småningom flyttade han hit för gott. Att han hamnade i restaurangbranschen var mer en slump än en plan. Under tiden Yasuo pluggade sociologi på universitet i Tokyo jobbade han extra på en fransk krog. Han hoppade även in som bartender och fick till slut hand om stora banketter med bland andra den japanske premiärministern och engelska prinsessan Ann.

Yasuos första jobb i Sverige var att baka småländsk ostkaka. En bagare som hade 30 års vana lärde honom. Han bakade ostkakor från morgon till kväll. I dag kan han inte se en ostkaka utan att må illa.

– Tänk en japan som blir specialist på småländsk ostkaka, säger han med ett stort leende.

Han valde restaurangbranschen, vilket han inte ångrat en enda sekund.

Yasuo är mån om att hålla de japanska traditionerna vid liv. Inte minst språket. Varje gång han hälsar på i hemlandet köper han med sig ett 40-tal böcker hem. Dessutom älskar han att bada. Inte i havet utan hemma i det stora karet. Det ska dessutom vara hett så det ryker precis som från de varma källorna i Japan.

– Det är alldeles för varmt för de andra i familjen.

ANNONS

Efter morgonbadet tar han på sig hörlurarna med skön musik och promenerar till jobbet. Till kvällen är det dags igen. Då fylls det stora karet med ångande hett vatten och Yasuo mår som en japansk prins. Han hinner också läsa ett par kapitel i någon av de japanska böckerna.

Sluter han ögonen är det nästan som i Japan.

Familj: Hustru Kajsa, två barn Ester, sju och Tobias, sex år. Från ett tidigare äktenskap finns Oskar i Tokyo och Hugo i Stockholm.

Fritiden: Bada, promenera, lyssna på skön musik, läsa japansk litteratur och laga mat.

Musik: Lyssnar mycket på instrumental fusion jazz, den mjukare stilen.

Födelsedagen: Middag hemma med japanskt på bordet så klart. Fest har han redan haft där även Kajsa som fyllde 40 år i maj firades.

Mat: Japanskt, men svensk mat som inte finns i Japan – till exempel filmjölk, västerbottenost, knäckebröd, havskräftor och krabba, är jättegott. Aldrig ostkaka.

ANNONS