Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1940-2013. Jan Gustavsson var kommunråd i Laholm mellan 1986 och 2005.

Jan Gustavsson har avlidit

Laholms mest långvarige politiska ledare har avlidit. Jan Gustavsson blev 73 år gammal.

När han pensionerade sig 2005 hade han suttit 19 år som kommunråd i Laholm. Därefter avrundade han sin politiska bana som ordförande i kommunfullmäktige under en mandatperiod.
– Han var inte en sån som bara kunde ställa in tofflorna och sluta tvärt, säger sonen Dick Gustavsson.
Jan Gustavsson hade ingen traditionell centerpartistisk bakgrund. Han var aldrig inskolad via ungdomsförbund och hade ingen koppling till jordbruksnäringen. Det fick han ibland emot sig när det brände till, berättade han själv i en HP-intervju när han slutade.
Även om han bekände sig till de centerpartistiska idéerna var han på många sätt mer en kommunledare än en partipolitiker - en kommunens starke man. Och som sådan vann han popularitet i många läger.
– Han var oerhört duktig på att förhandla, hitta majoriteter och få fram saker till beslut. Men han vände aldrig kappan efter vinden, det tror jag aldrig har hänt, säger Ove Bengtsson, som själv skolades in i centern under Gustavsson-eran och i dag är partiordförande i Laholm.
Men det var inom Hem och skola som byggnadsingenjör Jan Gustavsson först lät höra tala om sig. Den engagerade och vältalige Våxtorpsföräldern rekryterades av Centerpartiet inför valet 1976.
Via skolstyrelsen och sedan centrala byggnadskommittén utsågs han efter valet 1985 till kommunråd.
Jobbet som ledande politiker beskrivs ofta som mer än ett heltidsjobb och kan kräva engagemang på vilken tid på dygnet som helst. Men det fanns tid kvar även för familjen, intygar sonen Dick Gustavsson.
– Var det något pappa var bra på, var det att trolla med tiden. Han var en fantastisk pappa som alltid ställde upp, säger han.
Han sörjs närmast av hustrun Birgitta, barnen Lotty och Dick med respektive samt barnbarnen och modern Svea.