IVAR delade ut godis på IVA för att hylla corona-personalen

När barnen på förskolan fick börja tvätta händerna ofta förstod Ivar Eketorp att corona var något dumt. Och när det sedan inte var självklart att hälsa på hos farmor och farfar insåg han att sjukdomen kunde vara farlig. Då bestämde han sig för att göra något bra för alla dem som tar hand om folk som blivit sjuka.

ANNONS
|

Trots att Ivar bara är sex år gammal är han väldigt duktig på att pyssla.

Överallt i familjens stora kök finns saker han har gjort: teckningar, pärlplattor och en mobiltelefon av kartong (”fast det är en gammal modell, inte en Iphone 11 PRO”). Han tecknar och virkar, klipper och pärlar så fort han får chansen.

Fuck corona-armband

När allt handlade om corona i våras fick Ivar en idé. Han hade sett sina föräldrars armband med texten ”Fuck cancer”. Nu ville han själv göra armband och sälja dem i kampen mot corona.

Ivar Eketorps bekämpa-corona-armband.
Bild: Privat

– Hela sommarlovet fylldes av pyssel och pärlande, berättar mamma Malin Eketorp och ger Ivar en ostmacka eftersom han just kommit hem från förskoleklassen på Bäckagårdsskolan.

ANNONS

Ivar äter med god aptit och visar sedan stolt upp ett av armbanden han gjort. ”Fuck corona”, står det på pärlorna.

– För man får säga ”fuck” när det gäller en sjukdom som inte borde få finnas, säger han med en snabb blick på mamma Malin.

Hon nickar bekräftande. Jo, i det här fallet går det bra.

Ivar Eketorp gillar också att virka.
Ivar Eketorp gillar också att virka. Bild: Jari Välitalo

Ivar pärlade ett 30-tal armband under sommarlovet. Alla fick olika utseende. Några gjorde han lite större så att de skulle passa en grövre handled medan andra blev små nog för att passa ett barn. Men alla hade samma tydliga budskap.

– Mamma fick hjälpa mig så att bokstäverna hamnade på rätt håll. Annars har jag gjort allt själv, berättar han.

Köpte godis till IVA-personalen för pengarna

Att sälja armbanden var inget problem. Affärerna gick lysande. När mormor hade på sig sitt på golfklubben ville väninnorna också köpa. Snart hade Ivar fått ihop en hel burk med pengar. Då var det dags att ta med mamma på en shoppingtur.

– Pengarna räckte till flera kilo godis. Sedan köpte jag en växt i en kruka av guld, fast inte äkta guld för då hade inte pengarna räckt, tror jag. Och så en tvål som luktar jättegott, eftersom man måste tvätta händerna så mycket när det är corona, berättar Ivar, som också fyllde på korgarna med pärlkonst och ett tackkort.

ANNONS
Ivar Eketorps armbandsförsäljning räckte till en hel del presenter.
Ivar Eketorps armbandsförsäljning räckte till en hel del presenter. Bild: Privat

Till hans förtjusning blev han och hans mamma inbjudna till sjukhusets intensivvårdsavdelning, IVA, så att de kunde lämna över gåvan personligen.

– När de som jobbar där fick allt godis blev glada! säger Ivar och studsar upp och ner vid minnet. (”Lika mycket som han älskar att sitta stilla och pyssla älskar han att springa och klättra och hoppa”, viskar mamma Malin.)

Ivar berättar att personalen lät honom titta på olika saker på mottagningen. Han fick se flera apparater, undersöka sitt hjärta och så fick han en spruta utan nål att ta med sig hem.

Efter besöket kan Ivar mycket väl tänka sig att jobba på sjukhuset när han blir stor.

– Eller att bli konstnär. Kanske allra helst konstnär ändå, säger han efter ett ögonblicks funderande och kryper upp i soffan för att virka vidare på en tröja till sin leksaksorm.

Ivar Eketorp.
Ivar Eketorp. Bild: Jari Välitalo

Ivar Eketorp

Ålder: Sex år (går i förskoleklass).

Familj: Mamma Malin, pappa Johan och storebror Sigge.

Husdjur: ”En hamster som är vaken på nätterna. Då ser ingen vad den gör.”

Bor: I en nybyggd villa i Söndrum.

Det bästa som finns: ”Att springa, klättra och pyssla. Just nu virkar jag en tröja till en två meter lång orm. Fast det är bara en mjukisorm och det är ju tur när man ska ta på den tröjan.”

ANNONS