”Idrott, konst & kultur och natur. Det är Halmstads tre hjärtan för mig.”

En ny fotbollsarena, en badplats i centrum och en satsning på Västra stranden. Om hotell-vd Petra Schollin-Löfbom, vd på Clarion Collection Hotel Norre Park,  hade fått bestämma hade det hänt en hel del i Halmstad.

ANNONS
|

Följ Bloggstafetten här!

Hotell-vd – beskriv jobbet med några meningar:

– Ingen dag är den andra lik. Den främsta uppgiften är att ge personalen förutsättningar att ge bästa möjliga service till våra gäster. Vi vill att de ska ha ett leende på läpparna när de checkar ut och att de längtar tillbaka till oss. Våra ledord är familjärt, engagerat och kunnigt och de genomsyrar allt vi gör.

Fördelen med ett mindre hotell:

– Gästerna blir igenkända och sedda och alla i personalen hjälps åt. Vi känner och stöttar varandra på olika sätt.

Nackdelen med ett mindre hotell:

– När det är fullt! Och det händer allt som oftast. Då känner man att vi gärna hade haft ytterligare 30 rum, inte minst för att det är betydligt lättare att få hotellet riktigt lönsamt.

ANNONS

Några stora satsningar på gång?

– Det är alltid projekt på gång… Men ingenting jag kan avslöja just nu.

Hur har internet förändrat branschen?

– Det händer mycket och det händer snabbt! Till exempel ökar andelen bokningar via nätet i raketfart, och många bokar via så kallade tredjepartskanaler (booking.com, med flera). Numera är det också total transparens när det gäller vad gästerna tycker om oss. Personligen tittar jag alltid på gästbedömningar från booking.com och tripadvisor innan jag bokar hotell.

– Jag är också glad att vi ingår som franchisetagare i Nordic Choice Hotels, det gör att vi får ta del av trender och nyheter.

Hur har Halmstad som sommarstad förändrats?

– Jag kom tillbaka till Halmstad 1996 och arbetade då på Grand Hotel. Som jag minns det var det ingen självklarhet att sommaren var fullbokad. I dagsläget är juli månad årets absolut bästa och det är full aktivitet i stan. Förra sommaren är ett strålande exempel, då vi hade både SM-vecka och dam-EM i fotboll. I år väntar inga större evenemang, men däremot många mindre. Det ser ut att bli en bra sommar även i år.

– Utelivet i Halmstad har dock förändrats och är inte lika livaktigt som förr. Här borde finnas möjlighet för både Tylösand och centrum att blomstra.

ANNONS

Berätta ett starkt minne från barndomen:

– När jag var sju år fick jag en King Charles Cavalier-valp och var överlycklig. En dag sex månader senare satt jag i Brunnsåkersskolans matsal när min syster Elisabeth kom och hämtade mig. Lilla Batik hade blivit påkörd utanför vårt hus på Söndrumsvägen. Hon klarade sig inte och vi var alla helt förstörda. Mamma och pappa sa ”Aldrig mer en hund, det är alldeles för ledsamt” och det gjorde mig ännu mer ledsen.

– Någon vecka senare dök mammas väninna Maybritt Lorentzon upp. Hon hade med sig ett litet svart nystan, en valp till mig! Han fick heta Boggie och var en blandras mellan västgötaspets och pudel. Boggie fanns med oss i tolv år och var min goaste kompis. Och när jag för ett antal år sedan började arbeta på Hotel Norre Park visade det sig att Maybritt Lorentzon ägde och drev hotellet under 60 och 70-talet, något jag inte hade en aning om. Världen är ganska liten.

Bästa tiden hittills i livet:

– Jag började arbeta inom hotellvärlden 1989 som säljare på Reso Hotel Opalen i Göteborg. Efter cirka två och ett halvt år fick jag frågan om jag kunde tänka mig att flytta till Umeå för att arbeta som hotell- och marknadschef på ett hotell som inte fanns. Reso skulle bygga ett hotell i centrala staden, Umeå Plaza. Svaret var enkelt och i januari 1992 flyttade jag. ”Hotellet” var då en grop i marken och vi startade verkligen från början. De dryga tre åren i Umeå var fantastiska, både jobbmässigt och privat. Att få vara en del av att utforma, utveckla, anställa personal och driva Umeå Plaza gav otroligt mycket. Och så träffade jag min blivande man, Sven. Vi förlovade oss, och i november 1995 föddes Vendela och i mars 1999 William.

ANNONS

Tuffaste tiden hittills i livet:

– "What doesn't kill you makes you stronger". Kanske, kanske inte. Jag har haft några riktigt tuffa perioder i mitt liv. Att döden är en del av livet fick jag erfara ganska tidigt när min mamma gick bort i cancer när jag var 17 år. Men absolut jobbigaste tiden var när min Sven blev sjuk och gick bort i augusti 2007. Han var en noggrann och empatisk läkare som såg sina patienter och inte bara en journal. Precis en sådan läkare man skulle vilja möta när man är sjuk. Men pressen och stressen blev för mycket för honom.

– Perioden innan och efter Svens bortgång var tung och jag är så tacksam för mina barn, min syster med familj, mina vänner samt kollegorna här på hotellet. Tuffa tider gör dig starkare – men också mer sårbar och skör.

En god vana:

– Mina härliga hundpromenader! I ur och skur kommer man ut, får frisk luft och motion. Under en period provade jag att vara utan hund och upptäckte att det var omöjligt. Utan promenader ingen glad Petra.

En ovana:

– Att alltid komma i otakt med den smutsiga disken, förstår inte hur det går till.

ANNONS

En dold talang:

– Gillar att måla och teckna kroki. Bra på att hitta svamp. Kan hitta currykryss med slagruta.

Vad skulle du gärna vilja kunna?

– Flyga! Och kunna alla språk : italienska, spanska, franska, kinesiska…

Vad gör dig arg?

– Våld, orättvisor och rasism.

Vad gör dig glad?

– En mysig stund med barnen, en kväll med vänner, en promenad med min syster, en nöjd gäst, bra service, en rolig bok, ett oväntat sms, en tokig och glad hund (eller två…), ett leende, ett spännande möte.

Vad gör dig ledsen?

– Oärliga eller falska människor. Och saknaden efter människor som gått bort.

Vad gör dig rädd?

– Ondska.

Har du något nördigt intresse?

– Vet inte om det är nördigt men jag vurmar för mindmapping.

Vilket är det vackraste ord du vet?

– OMTANKE.

Vilket är det fulaste ord du vet?

– Krig.

Brukar du sitta kvar när det blir reklam på tv?

– Stänger av ljudet och tar fram iphonen.

Vilket humorprogram får dig att skratta högt?

– "How I met your mother."

Om du vann en miljon, vad skulle genast gå och köpa?

– Jag skulle vinterbona sommarstugan på Öland.

Om du var statsminister, vad skulle du ändra på först av allt?

ANNONS

– Jag skulle se över hur vi tar emot flyktingar och låter dem vänta i år på besked om uppehållstillstånd med förbud att sysselsätta sig! Det är omänskligt.

Vem skulle du ta med dig på Transsibiriska järnvägen?

– Jag älskar att resa och vill gärna ha med mig mina barn… förutom dem vore det intressant att spendera tid i denna del av världen tillsammans med Barack Obama?

Vem skulle du ta med på en tvåveckors fjällvandring?

– En person som påverkat en hel värld och som jag önskar att jag hade fått träffa är Nelson Mandela…

Vem skulle du ta med dig på en tvåveckors kryssning?

– En man.

Vad är det äventyrligaste du gjort?

– Äventyrligt vet jag inte, men modigt av en 15-åring. När vi skulle ut på två veckors praktik i 8:an ringde jag till HBK och frågade om man kunde få praktisera som HBK-tränare. Jag och min kompis var välkomna och fick tips av Roy Hodgson. Bland annat tränade han oss i att lägga straffar.

Vilken är människans viktigaste uppfinning?

– Penicillin.

Vilken uppfinning väntar du på?

– Botemedel mot cancer.

Följer du med i lokalpolitiken?

– Jag försöker följa med. Just nu är det frågan om detaljplanen i Tylösand och andra strandnära platser som jag följer mest. Restaurang Salt är en pärla, Söderpiren och Tillsammans likaså. Jag hoppas att beslut tas att de får vara kvar. Jag skulle också gärna se att Bastionen fick nytt liv.

ANNONS

Halmstad är en sommarstad, men vad har vi att erbjuda resten av året?

– Branschen har en förening som heter Hotellgruppen i Halmstad, och en viktig fråga är just hur vi ska förlänga sommarsäsongen och även få fler besökare under andra delar av året. Där har Halmstad & Co en viktig del, och genom sin Convention Bureau arbetar man aktivt för att få hit evenemang och möten. Från att ha väntat och tagit emot de bollar som dumpit ner har man nu börjat bli spelförare, precis som HBK jobbar för att vara!

Du är med i Halmstads Näringslivsråd, vilken är den viktigaste frågan där?

– Det är flera. Rådet består av representanter från olika branscher med ett gemensamt: vi brinner för Halmstad. Genom att alla har olika nätverk kan vi framföra frågeställningar till Näringslivsbolaget och även direkt till kommunledningen. En fråga vi har berört är bland annat frånvaron av en ungdomscamping och hur viktigt det är att ungdomar från övriga delar av landet ”hittar” till Halmstad och känner sig välkomna. Det är en förutsättning för att man senare i livet kanske väljer Halmstad som studie-, semester-, eller bostadsort.

Om du fick bestämma, och inte behövde ta hänsyn till pengar, vad skulle du satsa på?

ANNONS

– Oj vilken svår fråga! Eftersom jag gillar fotboll skulle jag nog bygga en ny fotbollsarena. Tänk att kunna ta emot stora turneringar, vi klarade dam-EM med bravur, varför inte herr-EM till Sverige med Halmstad som en spelort? Om jag hade fått drömma vilt så hade jag också byggt ett centralt beläget hotell. Och gjort en badplats i centrala Halmstad och utvecklat Västra stranden och… ja, det finns mycket.

Vad behövs för att stärka varumärket Halmstad?

– Jag tror att vi är på god väg att stärka varumärket genom de evenemang som genomförts och kommer att genomföras. Halmstad präglas mycket av idrott, konst/kultur och natur. Det är Halmstads tre hjärtan för mig. Jag skulle också önska att vi Halmstadbor hade några ledord i stil med dem vi har på hotellet (= familjärt, engagerat och kunnigt). Vad ska besökare känna när de har varit i vår stad? En positiv bild av Halmstad ger så många effekter, både på kort och lång sikt. I det korta perspektivet ger besökare intäkter för hotell, restauranger, butiker och sevärdheter. På lång sikt kan det ge nya Halmstadbor, nya företag och fler arbetstillfällen.

Skulle du själv vilja bo någon annanstans än här?

– Halmstad kommer alltid vara hemma för mig, men jag har bott i Göteborg, Växjö och Umeå också. Ibland får jag tanken att det vore roligt att jobba utomlands, någon gång hägrar ostkusten eftersom Öland alltid har varit en del av mitt liv på grund av att vi har en sommarstuga där. Vem vet?

ANNONS

Om du tvingades utvandra, vilket land skulle du flytta till?

– Italien eller Kanada.Italien för människorna, miljön, klimatet, maten och vinet. Kanada för att jag aldrig varit där och för att jag har hört mycket gott om människorna och livsmiljön.

Vad inger dig störst oro när du tänker på framtiden?

– Miljöförstöringen och bristen på handlingskraft hos de större nationerna.

Är du rädd för att åldras?

– Jag skulle helst vara 28 hela livet men är inte rädd för att åldras.

Vem vill du hälsa till och varför?

– Jag vill hälsa till den anonyme som skickade blommor till mig när en närstående gick bort för 1,5 år sedan. Tack – men jag undrar fortfarande vem du är.

Namn: 51 år.

Bor: Rotorp

Familj: Barnen Vendela 18, William 15, syster Elisabeth med familj, tre äldre halvbröder (Björn, Curt & Rolf) samt hundarna Nalle & Puh.

Sysselsättning: VD på Clarion Collection Hotel Norre Park.

… filmtips: Ingen film, utan en serie: "Homeland".

… boktips: "Läser gärna deckare, och blev förvånad själv när boken Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross blev en favoritbok."

… middagstips: "Bjuder gärna på asiatisk lax eller fisksoppa, annars sitter jag helst på en uteservering i något annat land…".

… semestertips: "Cinque Terre i nordvästra Italien, magiskt!"

… må bra-tips: "Yoga, vovvar och vatten."

ANNONS