Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

HP:s kåsör och förste popskribent är död

Larz Lundgren finns inte längre bland oss. I dagarna gick han bort efter en längre tids sjukdom, 78 år gammal.
Och med det en vän, en levnadskonstnär, en musikälskare som var HP:s första popskribent på 60-talet och senare en uppskattad kåsör i tidningen, en skicklig copywriter, en Halmstad-ambassadör och HBK-supporter, men framför allt – en livskamrat till Kicki i 60 fantastiska år och far till Niclas och Andy.

Det känns – tomt. Och orättvist eftersom sjukdomen för varje år tog kraften ur denne levnadsglade ”spjuver” och besöken i hans älskade hemstad blev allt färre.

– Ni kan väl skriva boken ihop.

Det var Per Gessle som föreslog det.

Roxette hade blivit en världsangelägenhet, sålt bortåt 40 miljoner skivor och nu skulle biografin om Per och Marie Fredriksson skrivas.

Det blev ”Roxette – the book” som släpptes 1992 och under arbetet, där våra texter ”flätades” samman, växte också en djup vänskap fram.

Larz bodde sedan många år tillbaka i Malmö, var en framgångsrik copywriter, delägare av reklambyrån Arbmans och mannen bakom lanseringen av både Flora-margarinet med Ernst Hugo Järegård och Margareta Krook, Tracks kassettband och Grumme tvättsåpa (ni vet den med den lilla stugan på ön som skulle få flera uppföljare).

Men han var också programledaren Larz Lazy på Malmös närradiostation Radio MCB, krönikör på Kvällsposten och den vasse skribenten under pseudonymen Rune Häger på Nöjesguiden.

Och – kåsören Larz i Hallandsposten.

För hjärtat lämnade aldrig Timmermansgatan och Halmstad.

Larz förblev en Halmstadbo. Som bara hade råkat flytta till Malmö.

Det var Halmstad som han alltid återvände till i sina uppskattade kåserier under många år i HP.

Ingen kunde Halmstads nöjeshistoria som Larz. Ingen. Eftersom han var en del av den och hade stegat in på HP:s redaktion på Klammerdammsgatan på 60-talet, ansett att tidningen borde skriva om pop- och rockmusiken och fått sin spalt. Och där inte bara skrivit om lokala storheter som Jean Lundens, Nicc-A-Teens, Stainers och Bowlers utan också världsstjärnor som The Who, Troggs The Yardbirds och i sin gamla Opel Rekord skjutsat självaste Manfred Mann från det nyöppnade discot New Gate på Norra vägen till en fullsatt Folkparken.

Det var mycket sånt vi pratade om – inte minst på mobilen när han efterhand inte orkade åka upp till Halmstad. Det och HBK.

Jag kommer ihåg hur lycklig och nöjd han var när HBK vann SM-guld 1997 och 2000 och han, bland alla MFF-supportande kollegor, kunde njuta i guldglansen. Men också hur bekymrad han var när det gick tyngre för laget.

Så mitt i den mörkaste sorgen är det de ljusa minnena jag tar med mig.

Det var sån han var, Larz Lundgren alias Rune Häger och Larz Lazy.