Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Hollywoodfrun Lena Jolton: ”Du hittar inte ett enda litet ärr på mig”

Donald Trump, prins Charles och klanen Kardashian – det är bara några av de världskändisar Lena Jolton har umgåtts med. Nu skriver Halmstads egen Hollywoodfru en bok om sitt jetsetliv. Vi har träffat henne och pratat passfoton, glamour och sorgen över en mamma som inte längre finns.

Lena Jolton är påtagligt nöjd när hon kommer in på kaféet där vi har bestämt träff. Hon har varit på passexpeditionen och där fått se en bildkavalkad på fotona till de senaste sex passen hon hämtat ut hemma i Sverige.

Lena Jolton har inte opererat sig

– Det var faktiskt kvinnan i luckan som påpekade det: jag ser likadan ut på alla bilderna, säger Lena och skrattar. Och tillägger:

– Lika bra att få det överstökat: Jag är 63 år och du hittar inte ett enda litet ärr på mig. Jag har inte gjort några operationer eller lyft, säger Lena och berättar livfullt om hur hon lät journalisterna under en intervju i Stockholm syna henne bakom öronen, i hårbotten och runt ögonen.

Här gör vi dock ingen okulär besiktning, utan pratar vidare om utseendets betydelse för en Hollywoodfru. Men först en kort presentation: hon är född i Halmstad som Lena Tjellander, men flyttade till USA i 25-årsåldern. Där gifte hon sig med Jerry Jolton, som just hade sålt sina lukrativa jeansföretag och byggt ett fyravåningshus på stranden i Malibu. Tillsammans fick de dottern Cassandra, i dag 26 år. Kändis blev Lena när hon 2010-2011 var med i säsong två och tre av TV3:s dokusåpa ”Svenska Hollywoodfruar”.

– Det var fantastiskt! Varken Anna Anka eller Gunilla Persson var med, och programmet var inte elakt, utan roligt och fullt av upptåg. Jag arrangerade till exempel en Barbie-fest, och det avsnittet hade mer än 1,2 miljoner tittare bara i Sverige – ett superrekord på den tiden.

I Amerika har folk generellt mycket lättare för att glädjas åt andras success, medan man i Sverige möter mycket mer avundsjuka. Det är tråkigt, tycker jag.

Lena Jolton är öppenhjärtig och spontan, och skrattar mycket under vår två timmar långa intervju. Hon påpekar att det är en del av hennes livsstil, att vara positiv. Här kan man tänka att ”det är lätt att vara glad när man är ekonomiskt oberoende”, men då kontrar Lena direkt:

– Det spelar ingen roll var du befinner dig, du har alltid ett val att se ljust på saker. Jag har alltid fått höra att jag har haft tur, men jag har jobbat hårt för mina framgångar. För att lyckas måste du ha en attityd som tilltalar människor, och jag bestämde mig tidigt för att vara en person som tillför energi, någon som får människor att skratta och känna sig väl till mods, säger Lena och fortsätter:

– I Amerika har folk generellt mycket lättare för att glädjas åt andras success, medan man i Sverige möter mycket mer avundsjuka. Det är tråkigt, tycker jag.

Lena Jolton inledde karriären som fotomodell

Men givetvis har även Lena Jolton haft mindre glada perioder i livet. Hennes uppväxt är starkt präglad av att hennes pappa, som var svårt sjuk i diabetes, åkte ut och in på akuten.

– Ibland låg han i koma när ambulansen hämtade honom och vi visste aldrig om han skulle komma hem igen, säger Lena som var enda barnet och egentligen en ”happy little accident”.

– På grund av pappas sjukdom avrådde läkarna från barn. Men jag blev till ändå, och blev förstås oerhört älskad av båda mina föräldrar.

När Lena var 15 förlorade hon sin pappa, och några år senare lämnade hon Sverige för Paris – ”jag var bara tvungen att ge mig iväg”. Hon pluggade språk och konsthistoria, var au-pair och modell, men efter en tid fick hon jobb som flygvärdinna på SAS. På en middag i Los Angeles träffade hon Jerry, och 1983 gifte de sig.

– Vi levde utan barn i tio år. Jag modellade, gjorde reklamfilm och startade en stylistfirma. Jerry, som egentligen inte behövde jobba alls, började placera pengar i fastigheter, berättar Lena som under åren i USA har umgåtts med en lång rad världskändisar, såsom Kris Jenner, Clint Eastwood, Mark Wahlberg och Hugh Jackman.

Lena Jolton och Clint Eastwood. Bild: Privat
Lena Jolton och Clint Eastwood. Bild: Privat

– Jerry och jag bodde grannar med Pierce Brosnan och hans fru Cassandra, som tyvärr gick bort i cancer. Hon var en underbar person, så när vår dotter föddes 1993 valde vi att döpa henne till Cassandra.

Donald hade bjudit in John-John Kennedy, som var så snygg att man tappade talförmågan. Tyvärr dog han ju i en flygkrasch några år senare.

Som småbarnsföräldrar drog makarna Jolton ner på takten. De jobbade mindre, och köpte ett hus i Aspen, Colorado, där de tillbringade större delen av tiden. Kvar i Kalifornien fanns huset i Malibu och ett annat hus i Beverly Hills.

Lena Jolton umgicks med Donald Trump

– Vi älskade verkligen Aspen och var ofta ute på vandringar i bergen, berättar Lena, som under den här perioden umgicks med Donald och Marla Trump (som i dag heter Marla Maples i efternamn), vars dotter Tiffany är jämngammal med Cassandra (döttrarna och mammorna har fortfarande tät kontakt).

– När jag fyllde 40 arrangerade Marla en fest för mig på deras ställe i Palm Beach, och då hade Donald fixat det han kallade min ”första överraskning”. Han hade bjudit in John-John Kennedy, som var så snygg att man tappade talförmågan. Tyvärr dog han ju i en flygkrasch några år senare.

Och kanske är det helgerna hos de dåvarande makarna Trump som gör att Lena är ambivalent till USA:s president. Å ena sidan gillar hon inte hans miljöpolitik eller hans enorma ego, men hon tycker samtidigt att han är en duktig affärsman som gjort mycket gott för USA – ”inte minst har han fått ner arbetslösheten genom olika reformer”.

– Det märkliga är att han brukade säga att ”en gång ska jag bli president i det här landet”. Och det blev han!

– Men du, jag vill helst inte prata om Trump, det blir lätt fel. Bland mina vänner finns de som avskyr honom – och de som avgudar honom. Och så mycket kan jag säga: de som älskar honom gör det besinningslöst, oavsett vad han gör.

Passar in i mallen Svenska hollywoodfruar

Mot slutet av 1990-talet hade Lena och Jerry glidit ifrån varandra och det blev skilsmässa. ”Inga separationer är lätta, men i dag är vi goda vänner” sammanfattar Lena som efter det hade ett sju år långt förhållande med en annan man.

– Vi var nära att gifta oss, men när jag insåg att han ville ha en stor familj med minst tre barn kände jag att det var ärligare att göra slut – för det ville inte jag. Jag hade gärna haft ett barn till, men tre… nej, det hade inte fungerat.

2009 fick hon frågan om hon ville delta i TV3:s dokusåpa ”Hollywoodfruar”. Kanalen efterfrågade ”svenska kvinnor i Hollywood, som har gift sig med rika män och lever, vad man skulle kunna kalla, det ultimata lyxlivet.”

Lena passade väl in i den mallen, och med ”Svenska Hollywoodfruar” – där hon var med i drygt 20 avsnitt – blev hon känd i hela Skandinavien (programmet sändes även i Norge, Danmark och Finland.)

Lena med Päivi Hacker och Maria Montazami, som också medverkade i "Svenska Hollywoodfruar" när Lena var med. Bild: JOHAN ENGMAN / TT
Lena med Päivi Hacker och Maria Montazami, som också medverkade i "Svenska Hollywoodfruar" när Lena var med. Bild: JOHAN ENGMAN / TT

Med facit i hand tycker Lena att tv-serien gav henne en möjlighet att nå ut med sitt budskap: kropp och själ hänger ihop, lev sunt så mår du bättre. Det kan låta självklart, men för Lena innebär det ytterst konkreta saker: hon är måttlig med alkohol, röker inte och tränar flera gånger i veckan. Hon äter mest ekologisk mat och försöker fasta ett par gånger om året. Hon går regelbundet på hudbehandlingar och sover aldrig med smink.

– Sist, men absolut inte minst, ingår mitt positiva tänk i det här. Jag är glad, jag skattar, jag ler.

I alla år har Lena haft en tät kontakt med Sverige. Somrarna har tillbringats i Halmstad, där hon umgåtts med vänner och sin älskade mamma Dagmar. Att vara enda barnet och bo i Los Angeles funkade fint så länge hennes mamma var frisk; då bodde hon ofta månader i sträck med familjen Jolton i USA. Det tuffa var när Dagmar för sex år sedan drabbades av demens och långsamt försvann in i sin egen värld.

– Det värsta var när hon fick en massiv stroke och jag hade flygförbud, eftersom jag själv var svårt sjuk, säger Lena som dock inte vill berätta mer om det, utan återgår till hur det var att gradvis förlora sin mamma.

– Mot slutet kände hon inte alltid igen mig, och hösten 2016 sköt jag flera gånger upp återresan till USA. Men till sist satte jag mig på planet, och en kväll i november fick jag det där samtalet som jag var så rädd för. Mamma hade somnat in på sitt boende – och jag hade inte varit hos henne. Det var oerhört tufft, säger Lena som några dagar senare flög tillbaka till Sverige för att styra upp begravning och allt annat praktiskt.

Bild: Lina Salomonsson
Bild: Lina Salomonsson

Lyxyachten 100 meter lång

Men livet måste gå vidare och trots att hennes mamma inte längre är i livet, återvänder Lena till Halmstad om sommaren. Hon bor hos goda vänner i Frösakull och i år ska hon också ta en tur i Stockholms skärgård, för att tillbringa augusti på en lyxyacht i Italien och Frankrike.

– Den är 100 meter lång och fem våningar hög, det är ett riktigt monster!

När du sitter där på däcket, brukar du tänka på vad båten kostar – både att köpa och att driva?

– Ja, det är klart att det handlar om enorma summor. Och den här vännen är mångbiljonär med stort B. Men jag får se mig själv som en gäst, det är inte min yacht. Dessutom är det så att många av de allra rikaste i USA, de bidrar också med stora summor till välgörenhet. Det är viktigt att få fram.

Även Lena är engagerad i välgörenhet och jobbar bland annat för den amerikanska motsvarigheten till Min stora dag, där svårt sjuka barn får sina önskningar uppfyllda.

– Ordet gratitude – alltså tacksamhet – är stort för mig. Jag tar inget för givet, utan ber en bön varje kväll där jag tackar för allt jag fått under dagen. Och jag vaknar varje morgon med en känsla av ödmjukhet inför det fantastiska liv jag lever.

Hur är det att åldras i Hollywood, i ett sammanhang där det är så mycket yta, så mycket utseendefixering, så mycket ungdom?

– Jag har inga problem med det. Jag är nöjd med hur jag ser ut och har en ”young spirit”. Det jobbiga med att bli äldre är att människor runt omkring börjar dö. De senaste åren har jag förlorat tre riktigt nära vänner i cancer, alldeles för tidigt. Det är fruktansvärt.

Tackade nej till ny säsong av Svenska Hollywoodfruar

Förra året ringde TV3 och frågade om Lena ville vara med i en ny säsong av ”Svenska Hollywoodfruar”, men hon tackade nej.

– Jag var med när vi vann Kristallen-priset, och man ska sluta när man är på topp, haha. Och mitt kändisskap håller i sig, eftersom programmen sänds i repris hela tiden. På vägen hit, från bilen och till kaféet, blev jag stoppad tre gånger av okända människor som sett mig på tv och ville säga hej och ta en bild.

Lena håller också på att skriva en bok om sitt liv.

– Den har varit på gång länge, men jag tog en paus i skrivandet när mamma blev sjuk. Men nu är jag på gång. Det blir en hel del skönhets- och må bra-tips – plus en massa spännande, roliga och intressanta anekdoter från Hollywood.

Lena Jolton

Ålder: 63 år.

Bor: Lägenhet i Beverly Hills. ”Eftersom jag är singel och reser mycket passar det perfekt för mig att inte bo i hus. Här finns allt jag behöver: pool, spa, säkerhetsvakt, gym… Och dessutom bor jag granne med Justin Bieber.”

Familj: Dottern Cassandra, 26 år. ”Hon har läst kommunikation och har precis varit projektledare för öppningen av ett gigantiskt hotellbygge i Santa Barbara. Jag är sååå stolt över henne!”

Viktig lärdom: ”Life is precious” – livet är en gåva. Det lärde jag mig när jag på några år först miste min pappa, sedan en moster som jag stod oerhört nära – och därefter min dåvarande pojkvän, som var med om en bilolycka.”

Kuriosa: Det är Lena som spelar flygvärdinnan som dyker upp när Lasse Åberg i filmen ”Sällskapsresan” trycker på en knapp i taket och tror att han ska få juice – men i själva verket kallar på hjälp.

Om tro: ”Jag tror inte på religioner, utan på en god kraft som omfattar allt. Och jag tror på ett liv efter detta, även om jag inte vet hur det ser ut.”

Hände härförleden: ”När jag skulle gå igenom säkerhetskontrollen på Kastrup var det en ung kille i personalen som först snabbt sökte av min kropp och sedan utbrast: ”Tänk att jag fick komma så nära min favorit-Hollywoodfru!”

Om glamour: ”För vissa är det lyx och jetsetliv, men för mig är det en person som är nöjd med det hon har, som har ögon som ler och glänser mot den hon möter – och där glansen kommer inifrån.”

Om att fixa sig: ”En vanlig dag tvättar jag håret och går rakt ut efter att ha satt på mascara och lite läppglans: Men ska jag på en flott fest är det ju kul att klä upp sig och plocka fram juvelerna, haha.”

Om midsommaren med prins Charles: ”Vi var på en gemensam middag och jag fick hela sällskapet att skåla i vodka. Jag sjöng också en snapsvisa, och då undrade prinsen varför jag inte var hemma och firade en så trevlig tradition. Då svarade jag att ”det blir midsommar varje år, men det är inte varje år jag får en chans att umgås med prins Charles.” Och det tyckte han väldigt roligt.”