Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patrik Olsson vill hjälpa andra att må bättre. Bild: Jari Välitalo
Patrik Olsson vill hjälpa andra att må bättre. Bild: Jari Välitalo

Hallå där...

... Patrik Olsson från Halmstad, en av medskaparna till ”Låt bönor förändra ditt liv” – kokboken som nu får representera Sverige i tävlingen Gourmand World Cookbook Awards.

Hur har bönorna förändrat ditt liv?

Jag har diabetes, typ 1, men nu är jag friskare än någonsin förut. Mitt blodsocker ligger bättre än hos många människor som inte har diabetes. Jag har minskat mitt intag av snabbinsulin med 80 procent. Kortfattat kan man säga att bönor innehåller resistent stärkelse, som ger ökade mättnadskänslor och positiva effekter på blodsockret. De funkar inte som vanliga kolhydrater gör.

Du har gjort boken tillsammans med författaren Lars-Erik Litsfeldt och kocken Birgitta Höglund, men du beskrivs som inspirationsgivaren. Hur gick det till?

– Jag är som sagt diabetiker och blev blind i sviterna av sjukdomen för ett antal år sedan. Lågkolhydratkost har hjälpt mig att stabilisera mitt blodsocker, och när jag började äta bönor och andra baljväxter blev det ännu bättre. Lars-Erik ringde och frågade om han fick göra en artikel om mig och på den vägen är det. Vårt samarbete mynnade ut i det här.

Vad driver dig?

– Min vilja att hjälpa andra, såväl diabetiker som överviktiga, och andra med för den delen. Min förra flickvän dog till följd av sin diabetes, det ska inte behöva hända någon. Tillsammans startade vi sajten Smarta diabetiker, som jag fortfarande driver i hennes anda.

LÄS MER: Smarta diabetiker ger tips för ett bättre liv

Boken har nominerats till Stora Publishingpriset och ska nu representera Sverige i en kategori i tävlingen Gourmand World Cookbook Awards. Hur känns det?

– Jag ryser bara du säger det. Jag vill ju bara hjälpa människor att må bättre, och är inte den som skryter. Lilla jag, liksom, tänk att jag har kommit så långt. Jag hoppas verkligen att fler ska få upp ögonen för bönor och lågkolhydratkost. I sjukvården säger de bara att man kan äta som man vill så länge man tar sitt insulin. Och visst, det kan man göra, men det får konsekvenser.

Det låter som att du är kritisk mot sjukvården?

– Det kan du ge dig bubblan på. De borde bli bättre på att informera om vad rätt kost kan göra för en diabetiker, inte bara rekommendera insulin.

Jag måste ändå fråga... blir du inte trött på att äta bönor?

– Nej, faktiskt inte. Man kan variera det hur mycket som helst!

Läs tidigare artiklar om Patrik Olsson: Han blev första blinda att klara Tough Viking