Hästkvinnornas hjälp har nått fram

Försäljningen av kalendern med tolv kvinnor på sina hästar gav resultat. 100 000 kronor går direkt till förlossningsskadade unga kvinnor på Fistulasjukhuset i Etiopien.

ANNONS
|

– Kul att en förhållandevis blygsam insats gav ett sådant resultat, säger Skedalatjejen Mona Andreasson, som tillsammans med sitt engelska fullblod Tage representerar augusti månad.

Ni minns kanske tjejerna från skånska Blentarp i söder till Uppsala i norr som lärde känna varandra på nätet och gjorde en kalender med sig och sina hästar. HP berättade om dem i höstas då det mesta var klart med kalendern, och beställningar strömmade in.

På ett tidigt stadium beslöt de sig för att den sexistiska undertonen som ofta kom fram när kvinnor och hästar skildrades, måste bort.

ANNONS

När idén att göra en ”riktig” kalender med vanliga kvinnor och deras hästar kom upp, nappade alla. Efter det blev det många möten om hur man skulle gå vidare.

De tolv kvinnorna med lika många hästar startade Kalenderhjälpen, en ideell förening vars intäkter från bildkalendern skulle gå till Fistulasjukhuset i Addis Abeba. Mothers on Horsebacks var arbetsnamnet. Fotografen Kenneth Ekelöv anlitades och reste halva Sverige runt för att fotografera ”ekipagen”, ett för varje månad på respektive hemort.

Den färdiga kalendern firades med vernissage i Malmö. Efter det har fotografierna och kalendern ställts ut i både Varberg och senast i Knäred, där de fortfarande finns kvar. Tina Norén Örquist som representerar juli månad med sin ardennerhäst Molle, är för övrigt från Knäred.

Arbetet med kalendern har givit mersmak. Vid årsmötet som hölls nu i mars beslöt de sig för att göra en ny kalender.

– Med hästar så klart, men ett annorlunda tema. Ännu så länge hemligt, säger Mona.

Pengarna ska även denna gång gå till något välgörande ändamål, vad har de inte bestämt ännu. Men idésprutandet är i full gång. På internet så klart.

Fistulasjukhusets patienter är unga, fattiga förlossningsskadade kvinnor. 9 000 kvinnor uppges drabbas varje år. Cirka 40 000 på landsbygden beräknas vara skadade.

Många gifter sig och får barn redan i 12– 13-årsåldern med förlossningsskador som följd. Inte sällan är de dessutom omskurna och ihopsydda, vilket förvärrar skadorna ytterligare. Barnen kanske dör i magen, men måste ändå ut. Tarm och urinblåsa går ofta sönder vilket resulterar i illaluktande. Flickorna blir utstötta både från familj och samhälle. Genom Kalenderhjälpens bidrag kan fler få operation som återger deras underliv normala funktioner.

ANNONS