Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Här är dragspelaren på Halmstads gator

För Karl Eklund blir det en paus i vardagen att komma ut och spela på Halmstads gator.

För de som tycker om dragsspelsmusik är Karl Eklund en frisk fläkt på torget. Han spelar när han har lust och för att komma ut i stället för att sitta hemma i lägenheten, något han säger att han gör mycket som pensionär.

Musiken blir som en sorts terapi för honom. Frun dog i en hjärntumör 2014. Han berättar att han hamnade i chocktillstånd och att han blockerade allt inombords. Många låtar som han kunde spela tidigare glömde han av.

Han har en låt som han gärna spelar. ”Tänd ett ljus och låt det brinna” kallar han den. Men det är inte den julsången som vi känner till från Niklas Strömstedt och Lasse Lindbom, utan en egen variant.

Karl Eklund berättar att han är född i Halmstad, men flyttade runt under uppväxten. Vessigebro, Slöinge och Harplinge är några orter han har bott på. I 36 år bodde han i Oskarström, men numera bor han i Halmstad.

I sitt yrkesjobb var han ute på sjön i ett år där han hjälpte till med matlagning. Annars har han gjort ströjobb på bondgård, skogsbruk och lastare.

– Det är mycket som jag har gjort. Jag har kämpat.

Det han tycker om att göra när han spelar är att iaktta dem som passerar. Han tycker att vi ser en stressig tid, med mycket våld.

– Människor borde ta tillvara mer på sina liv, utan att göra dumheter.

Han har nio syskon, men två av dem har gått bort i cancer.

– Så det är inte roligt. Plus att min fru gick bort. Det trodde jag aldrig att hon skulle göra.

Den äldsta brodern i syskonskaran är den som har fått honom att börja spela dragspel ute på torget. Han säger att han inte har gått någon musikskola, utan har lärt sig på egen hand.

– Jag kan inga noter, ingenting. Jag spelar på gehör. Jag spelar bara det jag kan. Jag är självlärd, men är mycket glad för musik.

Ibland kommer några fram och dansar när han sitter och spelar på dragspelet och en del känner igen honom.

– Åh vad bra du spelar Kalle, säger de.

Men några stora summor ger inte dragspelandet.

– Det blir inte så mycket. Det är några kronor, men jag är tacksam för allt jag får.

Hur länge kommer du att fortsätta spela?

– Så länge jag kan. Så länge jag orkar. Jag gör det för det sociala, för att komma ut och träffa folk. Man kan inte sitta inomhus, för då hade man lika gärna kunnat sitta i fängelse.