Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Gustav Öberg studerar japanska och vill starta modebutik

Gustav Öberg bytte Halland mot Tokyo där han snart börjar på en företagsskola inriktad på mode.
– Drömmen är en egen nätbutik där jag säljer svenska och japanska kläder.

Det säger 23-årige Gustav när jag träffar honom på en av förra årets sista dagar. Han har jullov från skolan i Tokyo och hälsar på sina föräldrar i Hult, Årnarp.

– Det är en gård med hästar, kor, höns, getter, hundar, katter...

Det låter som en skarp kontrast till Tokyo, ett storstadsområde med 35 miljoner invånare.

– Ja, men jag har bott där i mer än ett år och trivs jättebra, säger Gustav som har gått sin egen väg, för att landa i den japanska huvudstaden.

Han berättar att han alltid varit intresserad av språk och datorspel, en kombination som fick honom att tidigt lära sig engelska.

På Kattegattsgymnasiet utbildade han sig till snickare, vilket han sedan jobbade som i tre år. Men Gustav ville något annat.

– Jag funderade på att åka till USA för att lära mig mer engelska men valde Japan. Jag har länge varit influerad av landet, bland annat mangakulturen. Jag har sett flera filmer och jag läste manga-serietidningar i biblioteket på Östergårdsskolan.

Gustav ordnade visum och i mars 2018 flög han till Tokyo för att gå en månadslång språkkurs, arrangerad av EF (= Education first).

Det var lite krångligt, till en början.

– Jag bodde hos en familj där ingen kunde ett ord engelska. Jag begrep inte heller buss- och tågtabellen, så jag höll på att komma för sent till skolan.

Kursen gav mersmak och när han återvänt till Halland letade Gustav reda på en lämplig språkskola på nätet. Den 10 oktober förra hösten var han tillbaka i Tokyo.

– Det är en fin plats där människorna är väldigt vänliga. Du ser inte så många poliser, de verkar inte behövas.

Är det inte jobbigt med en sådan stor stad?

– Nej, det går lätt och snabbt att åka från en plats till en annan. Tågen går i tid, säger Gustav som samtidigt kan berätta om långsam byråkrati på andra plan.

– Om du flyttar till en lägenhet i en annan stadsdel krävs det papper som ska visas och undertecknas vid distriktskontor, i såväl din gamla som nya stadsdel. Det tar väldigt lång tid, precis som när man ska växla pengar.

Det är dock inget som avskräcker Gustav, som planerar att bli kvar i Tokyo i flera år. Hans språkskola är snart över men han börjar i mars på Fashion business, en tvåårig utbildning med fokus på företagsrelaterade studier inom mode.

– Jag har alltid varit intresserad av kläder, och målet är att lära mig mycket om modebranschen och bli ännu bättre på japanska. Jag kan konversera i dag men saknar många ord.

Vad vill du göra efter skolan?

– Jobba i en klädbutik i Tokyo och på sikt öppna en egen nätbutik med svenskt och japanskt mode. Om den ligger på nätet kan jag sköta butiken, var jag än bor.

Är du en blivande entreprenör?

– Ja, jag vill inte ha någon chef, utan vara min egen.

Gustav Öberg

Ålder:

23 år.

Familj:

Mamma Malin, pappa Peter och storebror Kalle.

Bor:

Lägenhet i Nerima-Ku, stadsdel i Tokyo.

Gör:

Läser japanska på språkskola, börjar i mars en tvåårig utbildning med titeln Fashion business i Tokyo.