Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Gun Yström menar att isolering kan vara skadlig för äldre

– Hysteri har aldrig varit min melodi, säger den före detta s-politikern Gun Yström, apropå coronaviruset.…
Hon fruktar att isolering av äldre kan vara lika farlig som själva sjukdomen.

Gun Yström var aktiv socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Halmstad 1994–1998. I dag är hon 78 år, ordförande i PRO Öster och kritisk till förslaget om att äldre ska hålla sig hemma.

När jag ringer upp henne – man bör ju inte besöka en person i hennes ålder i dag – får jag veta att hon mår alldeles utmärkt och är en människa som "har svårt att sitta stilla".

– På onsdagen var jag på ett informationsmöte om parkeringsappar, där jag förstås träffade andra människor. Men i dag torsdag ska jag vara lydig, stanna i lägenheten och putsa fönster. Jag går dock ut en stund för att handla mat, jag måste ju äta, säger Gun

Hon ställer sig tvivlande till rådet som Maria Bergstrand på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gav här om dagen: att alla 70-plussare ska undvika sociala kontakter och inte gå ut i onödan.

– Jag har full respekt för att vi ska skydda dem som är svagare och lever på äldreboenden och i äldrelägenheter, och jag tar alla rekommendationer från centralt håll på allvar. Visst ska vi vara försiktiga men det måste ske med förnuft – det har blivit för mycket hysteri.

Gun fruktar följderna av isolering för äldre.

– Många är lydiga och kommer säkert att sitta hemma ensamma, vilket kan leda till djupa depressioner. Vi har ju diskuterat ofrivillig ensamhet för äldre de senaste åren, både i PRO och samhället i övrigt, men det verkar alla ha glömt.

De nya rekommendationerna måste vara hårda för nyblivna änkor och änklingar.

– Ja, jag har genom åren sett och beundrat människor som förlorat sin partner och varit helt förtvivlade – men tagit sig ut på olika aktiviteter och levt upp igen. En möjlighet som nu nästan försvinner.

Vad kan isoleringen göra med den fysiska hälsan?

– Det är ytterligare ett problem. Jag vet flera 70-plussare som börjat på gym och blivit mycket gladare, men den träningen är nu nedlagd. Och de som sitter hemma hela tiden lär snart få sämre kondition.

Någon debattörer har pekat på det absurda i att äldre inte ens bör umgås med sina barnbarn, ofta det största glädjeämnet i mogen ålder.

– Ja, man ska absolut inte klippa av familje- och sociala band, så länge alla är friska. Jag fortsätter träffa mina barnbarn, som i och för sig är vuxna.

Vad kan ni i PRO göra för att hjälpa till i den uppkomna situationen?

– Vi har tagit vårt ansvar och ställt in möten dit det skulle ha kommit många besökare. Men PRO Öster organiserar bland annat promenader i friska luften och det ska vi fortsätta med, vi får väl hålla en meters avstånd till varandra.

Men nog måste väl även ni följa myndigheters råd? Hur ska egentligen du och dina generationskamrater leva?

– Normalt – så länge vi är friska – men med respekt. Jag åt tidigare ibland lunch på Karl XI:s servicehus, men det har jag slutat med. Men jag fortsätter att gå ut och umgås med dem jag vill träffa.