Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per-Eive Berndtsson kom till Halmstad och startade EFS Kornhillskyrkan efter att han hade fått en uppenbarelse. Bild: Jari Välitalo
Per-Eive Berndtsson kom till Halmstad och startade EFS Kornhillskyrkan efter att han hade fått en uppenbarelse. Bild: Jari Välitalo

Guds vilja förde Per-Eive till Halmstad

Per-Eive Berndtsson startade Halmstads EFS-församling i sitt vardagsrum i Åled för 32 år sedan. Nu slutar han som präst i Kornhillskyrkan och börjar jobba på EFS Region Väst i stället.

I slutet av 1980-talet arbetade Per-Eive Berndtsson som ungdomspastor i Vasakyrkan i Kalmar. En dag när han var på väg hem från jobbet fick han en tanke i huvudet som han upplevde kom från Gud.

– Jag förstår att det låter konstigt för någon som inte är troende men för mig var det tydligt att Gud genom den Helige Ande sa till mig att jag skulle flytta till en större stad på västkusten och starta en ny EFS-församling.

Flyttade till Åled

Per-Eive berättade för sin fru Kerstin om uppenbarelsen men under ett år varken agerade de utifrån den eller pratade med någon annan om den. Då ringde en kvinna som Per-Eive bara hade träffat en gång – och inte hade berättat om sin uppenbarelse för – och sa att hon upplevde att det var Guds vilja att han skulle flytta till Halmstad och starta en ny EFS-församling i S:t Johanniskyrkan som hade stått tom i två år och som metodisterna eventuellt ville sälja.

– På mycket märkliga vägar slutade det sedan med att jag fick en ettårig anställning för att bygga upp en EFS-förening/församling i Halmstad. Så jag och Kerstin flyttade, utan att någonsin tidigare ha varit i Halmstad och utan att känna någon här, med två små barn och ett i magen till ett hus i Åled, eftersom vi båda upplevde att det var just där vi skulle bo. Efter några veckor på plats, kunde vi den 31 augusti 1988, tillsammans med sju andra personer, starta EFS i Halmstad i vårt vardagsrum, berättar Per-Eive.

Upplevde många små mirakel

Från början fanns varken pengar till pastorslön eller till köp av en kyrka. Men genom gåvor, bidrag och privata räntefria lån lyckades man kvällen innan kyrkan skulle vara betald få ihop hela den halva miljon kronor som krävdes.

– Så där stod vi med en fallfärdig sekelskifteskyrka med ett otroligt renoveringsbehov. Men Gud försåg oss med vad vi behövde genom att enskilda människor och EFS-föreningar gjorde arbetsinsatser och gav oss ekonomiskt stöd så att vi kunde renovera kyrkan. Det vi upplevde under de två första åren som vi startade församlingen här i Halmstad är helt makalöst. Något liknande hade jag tidigare bara läst om i kristna amerikanska bestsellers i pocketupplaga, säger Per-Eive.

Socialt arbete mest stimulerande

Under åren som följde växte församlingen ur S:t Johanniskyrkan och nitton år efter starten fick man i stället köpa det rivningshotade vårdhemmet Kornhill på Vallås och flyttade hela verksamheten dit. Efter några år bytte församlingen även namn till Kornhillskyrkan EFS.

– Vår vision var att forma ett kristet missions- och gemenskapscenter som såg till hela människans livssituation. Just nu har vi cirka 85 personer med olika åldrar och bakgrund som bor här. Att få vara med och se hur människor blir förändrade och få en ny livsgnista i sina ögon, har varit något av det mest stimulerande i mitt arbete, säger Per-Eive.

Bibelskolan, som vid det här laget har anordnats under fjorton läsår, och Halmstads ekumeniska nattcafé för hemlösa, som startade i S:t Johanniskyrkan, är två andra saker som Per-Eive kommer minnas från åren med EFS i Halmstad. Liksom att församlingen var med om att starta upp Erikshjälpen Second Hand i Halmstad och att man vid här laget har anordnat 27 påskkonferenser med upp till 900 deltagare.

– Det har verkligen varit en spännande resa att vara med om, mycket har förändrats under de här åren, konstaterar Per-Eive som ändå inte är ledsen över att nu lämna sitt livsverk.

– Nej, någon gång ska man ju sluta. Och jag ser fram emot att ta ett nytt steg.

Kommer du sakna att inte ha en egen kyrka att predika i?

– Jag kommer att sakna alla härliga människor och gudstjänstatmosfären i den mångkulturella Kornhillskyrkan, men inte att predika där. Jag lägger ner mycket tid på att förbereda mina predikningar och det jobbigaste med att predika på samma ställe hela tiden är att man inte kan återanvända något. Men det kommer jag ju kunna göra nu när jag kommer att åka dit jag blir kallad och hela tiden predika i olika kyrkor och samfund, säger Per-Eive med ett brett leende.

Pratar helst om den Helige Ande

På frågan om vad han helst talar om säger han först att det beror på publiken men kommer efter en stunds funderande fram till att han helst talar om hur det är att vara kristen och berättar vem Jesus är och vad han vill göra för skillnad i en människas liv. Och, kanske allra helst, pratar Per-Eive om den Helige Ande.

– För honom tror jag inte så många människor verkligen känner till. Jag tror att Gud talar övernaturligt med mig genom den Helige Ande – som bor i alla levande kristna – och jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara att inte ha en daglig relation till Herren och leva med honom här och nu.

Avskedspredikar i oktober

Trots att detta är Per-Eives sista vecka som präst i Kornhillskyrkan kan hans församlingsmedlemmar se fram emot att snart få höra honom predika igen. På grund av coronapandemin håller han nämligen inte sin avskedspredikan i Kornhillskyrkan förrän den 18 oktober.

Fotnot: EFS, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, är en självständig missionsrörelse inom Svenska kyrkan.

Per-Eive Berndtsson. Bild: Jari Välitalo
Per-Eive Berndtsson. Bild: Jari Välitalo

Per-Eive Berndtsson

Ålder: 64 år.

Familj: Frun Kerstin, tre vuxna barn och två barnbarn.

Bor: Hus på Vallås, på väg att flytta tillbaka till barndomshemmet på ön Källö-Knippla i Öckerö kommun i Göteborgs norra skärgård.

Gör: Slutar efter 32 år som präst i EFS Kornhillskyrkan i Halmstad och börjar i stället arbeta på 75 procent på EFS Region Väst som församlingsutvecklare och inspiratör och på 25 procent i eget företag med samma sak i hela kristenheten i Sverige.

Intressen: Fiske, jakt, friluftsliv, sport (framför allt fotboll), böcker och resor.

Favoritpryl: ”Min ryggsäck – jag är så tankspridd så jag har alltid med mig en ryggsäck som alltid är packad på samma sätt så att jag alltid har med mig det jag behöver.”