Uno och klotet. Fem resor runt jorden har det hittills blivit för globetrottern Uno Grönkvist. Nästa resa är redan planerad och går till resmål i Indiska oceanen.
Uno och klotet. Fem resor runt jorden har det hittills blivit för globetrottern Uno Grönkvist. Nästa resa är redan planerad och går till resmål i Indiska oceanen.

Globetrotter med smak för exotiska platser

Han har rest runt jorden fem gånger. När han inte är på resande fot håller han föredrag om exotiska platser han besökt. – Favoritresmålet är Galapagosöarna, säger Uno Grönkvist.

ANNONS
|

Uno Grönkvist har ett långt cv. Han har bland annat arbetat på Svenska Amerikalinjen, har varit bosatt i New York för att sälja Sverige som turistland till amerikanerna och jobbat såväl för Svenska Röda Korset som Internationella Röda Korset, varit informationschef vid Assi och Riksidrottsförbundet, informationsdirektör vid Televerket och senare Telia. Dessutom har han skrivit ett flertal böcker. När Uno blev pensionär startade han eget företag med skrivande, sponsring och föredrag på agendan.

Unos liv har varit spännande och han har sett äventyret i vitögat.

– Jag har varit med om kriget i Biafra och kriget i Mellanöstern och träffat en himla massa intressanta människor, bland annat kejsar Haile Sellassie i Etiopien.

ANNONS

Globetrottern gjorde en spektakulär resa till Thule på Grönland för många år sedan. Allt på en dag.

– Jag var där med en lucia från Västerbotten. Det var 30 grader kallt när vi landade.

Luciaföljet bestod även av eskimåtjejer och de besökte den amerikanska basen för att lussa för grabbarna i ”frysboxen”.

– De var hänförda och inte vana att se kvinnor på basen.

På hemresan bjöds det på champagne och ljusets drottning blev lite på örat. Danska passagerare ville att hon skulle lussa för dem och det gjorde hon på 10000 meters höjd.

I boken Nyfiken på världen skriver Uno om männi- skor han mött. En var ”världens starkaste man”, Vasilij Alexejev, 160 kilo tung, som under sin karriär satte 80 världsrekord och blev guldmedaljör i OS.

En annan legend var den svarte löparen Jesse Owens, vilken tog fyra guldme- daljer i Berlin-OS 1936 och som Hitler vägrade ta i hand.

– Jag åkte inte till Berlin för att skaka hand med honom utan för att vinna, berättade Owens för Uno när de träffades vid OS i Montreal 1976.

Tillbaka i New York hyllades Jesse Owens som den store hjälten, men när det var dags för bankett på ett hotell blev det strul.

ANNONS

– Han fick inte åka i hissen upp utan personalen stoppade honom. Jesse fick som ende deltagare åka transporthissen upp.

I år har det handlat mycket om kryssningar för Uno. Anledningen är att hans nästa bok ”Nyfiken på kryssningar” handlar om resor på hav, floder och kanaler. I början av året åkte han Hurtigrutten. Sedan en kryssning på Nilen. Senare hamnade han i Dubai och ytterligare möten med exotiska hav.

– Det var enda gången jag varit på en sexstjärnig båt.

Jordanien, Egypten och Turkiet avverkades landvägen. I somras gjorde Uno ett kort svep till Tyskland, sedan blev det Göta kanal med den klassiska båten Juno, byggd 1874.

Han gjorde sedan en kryssning på Rhen med besök i Schweiz, Tyskland, Frankrike och Holland. Nästa resa gick till Barcelona för att se ligafotboll. Någon dag senare väntade ett fartyg att ta honom ut på Medelhavet med strandhugg i Tunisien, Malta, Italien och Frankrike. Årets sista tur blev en golfturnering på Teneriffa.

Ett annat intresse är snabba bilar och Uno rattar nu en Jaguar. Tidigare har han kört Porsche, Ford Mustang och MG.

– Det är roligt med bilar, säger mannen som inte känner sig som pensionär.

– Men åldersmässigt är jag det.

ANNONS

Snart drar Uno ut igen. Denna gång till Mauritius i Indiska oceanen med besök i bland annat Seychellerna och Madagaskar.

Själv tar jag en tur till Simlångsdalen.

ANNONS