Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Gamla Halmstads årsbok bjuder på tidsresor

Kungamötet på slottet, en orgie i vackra leksaker från 1930-talet och historien om Japans golfbanor.…
Det är några av ämnena i "Gamla Halmstad årsbok 2019".

Årsboken går ut till medlemmar och har kommit ut ända sedan 1924 och blivit en tradition, betydligt äldre än Kalle Anka på julafton (som visades första gången 1960).

Om blott fem år har ni faktiskt hundraårsjubileum.

– Ja, det får vi fira på något sätt, säger Anders Bergenek när vi träffas hemma hos honom på Frennarp, för att prata om året bok.

Anders är kassör i föreningen och en energisk lokalhistoriker. Vi har läst många av hans artiklar under vinjetten "Vår historiska stad" i HP, och han inleder årsboken med en text om "Största festen i Halmstad".

Det handlar förstås om mötet mellan kungarna Christian IV och Gustav II Adolf på Halmstad slott 1619, som firades rejält under det gångna året.

– Det är lite speciellt eftersom det är 400 år sedan, och vi har tre inslag som anknyter till festen i årsboken, säger Anders.

Ett av dem är skrivet av Johanna Petersson och handlar om "Drottningarna på Halmstads slott".

– Det är roligt att en kvinna skriver om kvinnors del i historien. Annars är historieforskning ofta fixerad vid män, och det är bra att vi får med ett annat perspektiv. Vi försöker så sakta modernisera oss för att nå olika grupper, säger Anders.

I årsboken finns inslag av såväl proffs som amatörer.

– I bägge fallen är de bra berättare och forskare, säger Anders som menar att de olika kapitlen står på två ben.

– Det är historia och nostalgi, och bägge två behövs. Om vi enbart har historia kan det bli för torrt och om det bara är nostalgi saknar många analys.

Ett kapitel som borde göra åtminstone de äldre manliga läsarna knäsvaga är "Mina leksaker".

Där berättar Bo Wickström om tennsoldater, kanoner och bilar som han lekte med på 1930-talet, kryddat med lockande bilder.

– Det är fascinerande berättelse om att växa upp på den tiden, säger Anders Bergenek.

Ett annan tidsresa av det lättsammare slaget är Torgny Ahlgrens och Kerstin Wedins besök på Japans golfbanor på Östra Stranden, och historien om grundaren Yngve "Japan" Johansson.

Han spelade i Halmia men var så bra i andra idrotter att han tränade längdhopp i pausen mellan första och andra halvlek. Han knäade dessutom in ett mål mot Helsingborg 1928, trots att han spelade med flera brutna revben.

Sådana fakta kan vi få i "Gamla Halmstad årsbok 2019", där det även går att läsa om nöjen som Halmstadutställningen 1929, fyrverkerifestivalen och det betydligt allvarligare "Förbjuden kärlek och barnamord".

– Det är populärt att skriva i boken och vi får in mer materiel än vi kan trycka, så flera artiklar har vi fått skjuta på framtiden, säger Anders Bergenek.

Ja, det kommer ju flera år och böcker, och Anders får vi kanske läsa till våren i HP?

– Nej för närvarande har jag inte tid att skriva artiklar. Jag och två andra personer arbetar med en bok om Stena RoRo, som ska vara klar i maj och lanseras vid bokmässan i Göteborg till hösten.

Du har tidigare bland annat skrivit en bok om Lion Ferry. Du verkar gilla hav och båtar.

– Ja, jag har varit fascinerad av sjöfart ända sedan barnsben. I pojkåren bodde jag på Hamngatan i Halmstad och från balkongen kunde jag se hamnen och båtarna. Vid den här tiden på året tyckte jag synd om sjömännen som inte fick fira jul hemma hos sina föräldrar.

Fotnot. Gamla Halmstad har 2700 medlemmar.