Vi ses i Fridas kontor på Andersbergsskolan. Barnen springer in och ut genom dörren. Någon är glad, någon är ledsen för ett bråk med en annan elev och en tredje vill prata om en kommande anställningsintervju. Gemensamt för allihop är att de vill ha råd och pepp från en och samma person: Frida.
– Det är så mycket love i det här rummet va! Jag blir alltid lugn och trygg när jag kommer in här, säger Alvin Qorraj i femte klass.
Sedan 2017 är Frida fast anställd som samordnare för det kommunala, numera permanenta, projektet ”Skolan mitt i byn”. I korthet går det ut på att hon är spindeln i nätet för samverkan mellan föräldrar, skolelever och föreningsliv på Andersberg.
Före coronapandemin såg hon ibland till att ha skolan öppen kvällstid för att skapa mötesplatser och anordna träffar. Dessutom är hon ofta inblandad i olika typer av projekt i området. Det kan till exempel handla om sommarjobb för unga eller sommarlovsaktiviteter.
– I mångas öron har Andersberg en så negativ klang. Visst finns det problem här, men samtidigt finns här så himla mycket glädje och samhörighet. Alla jag har kontakt med är positiva och vill vara delaktiga, säger Frida.
Tycker om människor
Varför Frida trivs så bra med att jobba med barn, ungdomar och integration är svårt att ge ett klart svar på. Som ung var hon timanställd på en fritidsgård på Andersberg och sedan har nog intresset bara funnits kvar.
– Jag tycker om människor och är en oerhört social person.
Under många år efter gymnasiet jobbade Frida i butik och sedan som resande säljare. Men sedan blev det återigen jobb på Andersberg, först som fritidsledare och senare i nuvarande yrkesroll.
– Ibland känns det som min skyldighet att försöka bidra. Jag hade en trygg och privilegierad uppväxt. Alla har inte samma förutsättningar i livet. Här kan jag göra skillnad.
Hur känns det när det går snett för någon ungdom, någon du inte kan hjälpa?
– Det är aldrig roligt, det kan hända att jag ser unga människor som mår riktigt dåligt. Tragedier sätter sig, både hos dem och hos mig. Precis som jag vill att mina egna barn ska må väl vill jag att barnen här ska må bra.
Jag hade sådan tur, med tre världsmästare i föräldraskap omkring mig. Alla har det inte så.
”Åk till Andersberg”
Hur segregationen i Halmstad ska minska – och hur integrationen ska förbättras – har Frida inga enkla svar på. Men hon tror på möten mellan människor, och på samtal om likheter, olikheter och förväntningar på varandra.
– Jag skulle råda folk på andra sidan stan att bara åka hit en dag, så får man själv se hur fin stämningen faktiskt är här.
Själv är Frida uppvuxen i Skedala tillsammans med sin mamma, lillebror, styvpappa och tre bonusbröder. Sin biologiska pappa bodde hon också med under uppväxten; de hade fin kontakt. Hon beskriver sin barndom som trygg och bra, med många goda förebilder i närheten.
– Jag hade sådan tur, med tre världsmästare i föräldraskap omkring mig. Alla har det inte så. Samtidigt vill jag betona att det finns massor av engagerade och kanonbra föräldrar här.
Ser positivt på framtiden
När Frida var 17 år dog hennes pappa i sviterna av diabetes. Det var inte lätt att hantera. Hela världen vändes upp och ner.
Hur tog du dig igenom den sorgen?
– Tar man sig igenom det, eller lär man sig bara leva med det? Jag vet inte. Men hans död är det värsta jag varit med om.
Hur ser du på framtiden för Andersberg?
– Ett mål att sträva efter är att Andersberg inte ska vara ett område som klassas som utsatt av polisen när vi når 2025. Annars ser jag positivt på framtiden, det finns som sagt så mycket vilja, glädje och engagemang här.
Frida Ahlgren
Ålder: 43 år.
Bor: I centrala Halmstad.
Familj: Barnen Alwa, 9 år och Elsa, 7 år.
Beskriv dig själv med tre ord: ”Energisk, positiv och envis.”
Gör på fritiden: ”Kör motorcykel när det är säsong för det. Annars hänger jag mycket med mitt helt fantastiska tjejgäng, några av oss har en aktieklubb där vi spekulerar i aktier. Och så spenderar jag mycket tid med barnen såklart.”
Aktuellt: I samband med internationella kvinnodagen fick Frida en utmärkelse från Länsstyrelsen, hon är en av 12 kvinnor i länet som anses vara ”goda förebilder i jämställdhetsarbetet i Halland”.
En del av motiveringen lyder: ”Frida har en energi och ett engagemang som aldrig sinar för att stötta och hjälpa barn, elever, föräldrar och familjer på Andersbergsområdet för att de ska känna att de befinner sig i ett sammanhang där de betyder något och ges en möjlighet att lyckas. Framför allt är det mammor/kvinnor som får olika former av stöd och hjälp som i sin tur leder till självhjälp d.v.s. att bryta segregation/utanförskap och öka möjligheten till integration i det svenska samhället.”