Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drömmaren och kartnörden. Under en resa planerar ofta Fia redan för nästa – och nästnästa. Janne lever lite mer här och nu. Om han inte får fatt i en karta. ”Jag har rest mycket genom kartor” säger han.

Familjen Maghder har resan som mål

Jul och nyår firades i Mexiko. Sportlovet spenderades i Barcelona. Över påsk stack Fia och yngsta sonen Sid till Turkiet och i maj bär det av till Amsterdam för familjen Maghder.

Fia och Janne Maghder sitter med Londonkartan utbredd över bordet i sitt rymliga kök i den gamla Missionskyrkan, där de driver Varbergs Vandrarhem.

Det är terminstid och det betyder att gymnasieläraren Fia håller sig hemma med sin familj. Men solbrännan sitter kvar i ansiktet sedan senaste resan och snart är det dags att spä på den igen.

– Vi reser alla lov utom sommarlovet, då vi har högsäsong på vandrarhemmet, säger Fia.

Så har familjens livsstil sett ut sedan ungarna var små. Första resan med barn anträddes när nu 21-årige Iggy var tre månader gammal. Då var det just London som besöktes.

Själva resmålet är annars mer eller mindre slumpartat för det mesta.

– Ska man resa såhär mycket måste man resa billigt. Vi brukar bestämma oss för fem destinationer och sedan sätter vi igång och söker på resesajterna. Så åker vi dit vi får billiga biljetter. Biljetterna till Mexiko, där vi var över jul och nyår, betalde vi 3300 kronor styck för, berättar Fia och fortsätter:

– Sedan bokar vi boende på plats. Vi bor extremt enkelt, på hotell som många andra inte hade kunnat tänka sig. Ibland blir det fantastiska boenden för en liten peng. Det går att fynda även boende om man vågar chansa.

På detta sätt har familjen fått många länder men lusten att uppleva mer är inte mättad.

– Vi har tänkt ta världens sju underverk. De nya alltså, säger Janne och räknar upp Kinesiska muren, Colosseum, Chichén Itzá, Taj Mahal, Petra, Machu Picchu och Jesusstatyn i Rio, säger Janne.

De tre första är redan avverkade.

Soliga resmål är ett krav, däremot är familjen inte mycket för strandliv. Roliga aktiviteter som snorkling, skidåkning och att hyra skotrar och se sig om smäller högre.

I topp på Jannes lista över lyckade resor ligger den till Costa Rica och Nicaragua häromåret. Landskapet var som en fondtapet, stränderna bjöd på kristallklart vatten och så fanns det mycket kultur att uppleva.

– En hummer kostade lika mycket som en halv special gör här hemma.

För Fias del finns det dock ett land som smäller högre:

– Indien! Jag älskar maten, folket, de vackra basarerna med kryddor i femtioelva färger, shoppingen och tuctuc-färderna. Kanske blir det Andamanerna i Bengaliska viken till jul…

En annan dröm handlar om att skaffa en bas i Berlin, där de kan halvtidsbo när barnen flyttar hemifrån. Janne upptäckte staden för tio år sedan och lockade med sig Fia dit. Hon blev lika såld.

– Redan när vi köpte Missionshuset var vår tanke att driva det på somrarna och bo någon annanstans på vintern. Först tänkte vi oss New York. Sedan Göteborg, som jag kommer ifrån. Men det är för litet. Så var vi inne på Köpenhamn eller Dublin.

Nu har dock fantasierna blivit till mer konkreta planer. Lägenhetsmarknaden i den unga, bultande, variationsrika fyramiljonersstaden Berlin håller på att undersökas. Samtidigt förbereds en försäljning av sommarstugan.

Janne är extra exalterad över deltidsflytten.

– Jag gjorde lumpen i Halmstad, annars har jag bott hela mitt liv här – i Vabäj! skrattar han.