Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föreningar

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna har haft årsstämma på Katrinebergs folkhögskola med 28 ombud som representerade 500 föreningar från 23 specialdistriktsförbund.

Förbundet har genomfört 41 000 utbildningstimmar i 350 idrottsföreningar i Halland. Lokal studieverksamhet lockade 23 000 deltagare varav 12 000 idrottsledare. Den regionala kursverksamheten har haft 3 800 deltagare i olika idrotter.

Göte Arvidsson, Haverdal, omvaldes till distriktsförbundets ordförande. Även ledamöterna Susanne Jansson, Halmstad, Ulf Nilsson och Cecilia Andersson båda från Varberg, omvaldes. Kvarstår i styrelsen gör Sven Henrik Kareld, Vessigebro, Malin Björklund och Jonas Åberg, båda Halmstad.

Utmärkelsen Årets utbildare 2011 utdelades till Jan Olof Johansson, Falkenbergs idrottsklubb.

Gustavsfält-Lineheds Socialdemokratiska förening har haft möte. Medverkande var Imre Gulyas, vice ordförande i teknik- och fritidsnämnden. Han informerade om nämndens förslag till förändring av Stora torg.

Upprustningen av Linehedsparken och en förbättrad tillgänglighet till Amfiteatern informerades det också om. Teatern har föreningen på olika sätt engagerat sig i under flera år. Ett antal frågor om nämndens verksamhet ställdes och besvarades. Information lämnades också om 1 maj-firandet, och i år blir det ett demonstrationståg i de centrala delarna av Halmstad. Alla närvarande uppmanades att ställa upp.

PRO Knäred har firat 60-årsjubileum i bygdegården där ett 70-tal gäster åt, sjöng och trivdes.

Gratulationstal med presenter fick föreningen från distriktets samorganisation och närliggande PRO-föreningar.

Ordföranden Sven-Erik Vänneå utdelade förtjänsttecken till två före detta ordföranden för deras strävsamma arbete under många år, Elsa Joleby och Henry Ohlsson.

Störsjö orkester underhöll med soft musik och lockade till allsång men efter desserten fylldes dansgolvet av dansanta gäster.

Reumatikerföreningen Hylte har haft sin årliga påskbingo på Malmagården där ordföranden Bodil Gunnarsson hälsade ett 50-tal medlemmar välkomna och informerade bland annt om att föreningen kommer ha samarbete med andra lokala föreningar.

Viviann Blomberg berättade hur det fungerar med skrivtolk. Signe Andersson påminde om att det var dags att anmäla sig till fyradagarsresan till Östergötland och möjlighet fanns också att anmäla sig under kvällen. Bingospelets vinster bestod av påsksaker tillverkade av hantverks-och pysselgruppen. 

PRO Eldsberga har firat 40-årsjubileum.

Ett 90-tal medlemmar kom till Tylebäck och njöt av en trerätters meny. Senare på kvällen serverades kaffe och hembakad tårta. Två Polare underhöll och spelade även upp till dans.

Föreningen Norden Halland har tillsammans med Högskolan i Halmstad och SV haft en föreläsning med Gunnar Wetterberg i Malcussalen på Högskolan med 150 deltagare.

Wetterberg kallade föreläsningen "Splittrade så in i Norden - Förbundsstat 2030". Han berättade att han aldrig kunde föreställa sig att den artikel han skrev om förbundsstat i Norden skulle ge sådant gensvar. Han fick uppdrag att skriva årsbok för Nordiska ministerrådet och den blev även Föreningen Nordens årsbok. Sedan har det blivit många förfrågningar om föreläsningar och artiklar. Nu blev föreläsningen inspelad så man kan få tillgång till den vid till exempel studiecirklar.

Föreningen Karlstorpsstugan har haft årsmöte.

Till ordförande omvaldes Astrid Hellring. Övriga i styrelsen är Caroline Henningsson, Inga-Lill Torin, Eva Andersson, Sven Axelsson, Ingemar Jönsson och Margareta Axelsson.

Föreningen har ett 70-tal medlemmar och under året har verksamheten varit livlig. Våffelkafé vid många tillfällen, bland annat vid Sperlingsholms IF:s hemmamatcher, loppmarknader, italiensk afton, bussfika, adventsafton, ljusstöpning, 1700-talsafton med Ben Olander och julmarknad. Viss renovering har gjorts i stugan vilket möjliggjort uthyrning för övernattning. Material har sponsrats av företag och enskilda. Medlemmar och andra intresserade har utfört olika arbetsuppgifter. Ett återkommande arbete är slåttern av grönområdet. Under våren ska stugans tak läggas om.

Folkrörelsens arkiv i södra Halland har haft ett välbesökt årsmöte i Fackens Hus, Halmstad.

Inbjuden gäst var Sigge Olsson han berättade om sin tid som kulturchef i Halmstad, ett uppskattat inslag som följdes av en liten frågestund.

På årsmötesförhandlingarna nyvaldes Marita Johansson till ledamot efter Gunilla Jönsson som avböjt omval.

Styrelsen har följande sammansättning Jan-Olof Johansson, ordförande, Björn Lind, Marita Johansson, Kjell Persson, Ing-Britt Hansson med Bo Eliasson.

Mötet avslutades med att Gunilla Jönsson avtackades med blommor.

Södra Hallands hembygdsförening har haft årsmöte i Kyrkstallarna i Ysby.

I styrelsen omvaldes Bruno Andréasson, Rolf Åkesson och Tommy Nilsson. Till representant i kretsstyrelsen och Höksbladets redaktion valdes Kent-Ove Bengtsson. Kontakt ska etableras med skolan för att försöka få stopp på fönsterkrossningen vid Ebbaredsstugan. Hembygdskonsulent Kerstin Hultin avslutade med att berätta minnen från sin norrländska uppväxt och sina släktrelationer.

IOGT-NTO Ådalen har haft möte i föreningslokalen där ordföranden hälsade gäster från Logen Vega från Holm och övriga medlemmar välkomna.

Hans Bengtsson spelade dragspel och Sven Torin berättade om en resa till påskliljorna i Fagerås. Birgit och Gunnar Andersson hade musiktävling och bäst var Sven Torin. Ulf Johansson anordnade en tävling om Hasse och Tage. Maj-Britt Andersson och Birgit Andersson hade flest rätt. Ulf läste också monologen om Harrisburg av Tage Danielsson.

Getinge-Kvibilles socialdemokratiska förening har haft årsmöte i Getinge hembygdsgård.

Styrelsen omvaldes och består av Ante Hultin, ordförande, Conny Carlsson, kassör, Carl Billerfors, sekreterare samt ledamöterna Kent Gustafsson, Per Ihlström, Kerstin Nilsson och Claes Larsson.

Vid mötet diskuterades framtidens satsningar i området och planerna inför 2014 år val.