Japansk inredning. Även i hemmet finns Japan med, bland annat i form av masker som är gjorda av Yasuos släkting, en känd konstnär - död sedan 30 år. Masken på bilden föreställer en arg kvinna, något som definitivt inte stämmer med Kajsa Takenaka.
Japansk inredning. Även i hemmet finns Japan med, bland annat i form av masker som är gjorda av Yasuos släkting, en känd konstnär - död sedan 30 år. Masken på bilden föreställer en arg kvinna, något som definitivt inte stämmer med Kajsa Takenaka.

För Kajsa handlar livet om Japan och sumobrottning

De är starka, tunga, smidiga, tysta och coola. Dessutom stiliga med ett långt svart hår som doftar kameliablommor. De inger enorm respekt och är superstjärnor. Att synas med en sumobrottare i Japan är stort, vet Kajsa.

ANNONS
|

Hon har bott i Japan, är gift med en japan, älskar landet och sumobrottning. Det började med att hennes två systrar efter en rundresa i Asien fastnade i Japan.

– Jag åkte dit för att hälsa på, men blev också fast!

Av många orsaker blev hon otroligt fascinerad av dessa stora, kraftigt överviktiga men otroligt muskulösa bjässar. Hon köpte tidningar, specialupplagor, affischer, porslinsfigurer och sov i sumopyjamas.

– Att de bara är feta, är ett missförstånd, menar Kajsa. Det handlar om tyngd. Det fettlager de har är ett skydd vid bland annat fall.

Kajsa Takenaka vet. Hon umgicks nämligen med en sumobrottare i två års tid som visserligen inte var japan utan argentinare. Hon blev förälskad och fick insikt i sumobrottarnas livsstil och filosfi.

ANNONS

– Vi var ett ståtligt par. Jag med mina 1,80 och 70 kilo och han nästan två meter och 200 kilo.

– Men det var för snart 20 år sedan och är historia nu.

Hennes nuvarande man Yasuo är också lång, men normalbyggd och väger definitivt inte så mycket.

Kajsa bodde i Tokyo i nästan fyra år. Hon pluggade japanska på heltid och talar i dag språket flytande. En förklaring är att hon studerade japanska på plats, en annan är naturligtvis Yasuo, som hon träffade i Stockholm för några år sedan. En tredje är jobbet på det japanska reseföretaget.

Dessutom älskar hon kulturen och japaners sätt att leva och förhålla sig till varandra.

På frågan om hon vill återvända och bosätta sig iJapan, svarar hon:

– Inte just nu. Barnen är för små och ska gå klart skolan här först. Men sen skulle jag definitivt vilja flytta tillbaks.

Kajsa var 21 år när hon återvände till hemmet i Halmstad. Att lämna mångmiljonstaden Tokyo bakom sig, med sin fascinerande kultur och hamna i lilla Halmstad kändes konstigt.

– Jag flyttade till Stockholm för att hitta något ”japanskt” att jobba med.

ANNONS

Hon stannade i tio år, fick inte bara jobb på det japanska reseföretaget utan träffade även sin man, Yasuo. Naurligtvis på en japansk restaurang dit företaget hon jobbade för, ofta gick. Kajsa fattade genast tycke för mannen, som dessutom var restaurangens ägare, men utgick från att han var upptagen.

En väninna till Kajsa var på jakt efter en man, och när Kajsa fick veta att Yasuo var singel, tänkte hon direkt på väninnan, men ändrade sig sekunden därpå.

– Singel! Då tar jag honom själv, säger hon på sitt rättframma sätt.

Och så blev det.

2004 flyttade de till Halmstad, gifte sig och bildade familj. Yasuo öppnade en japansk restaurang mitt i stan men när han upptäckte att Halmstadborna var mer intresserade av ”take away” blev det en sushibar.

Att arrangera resor till Japan fortsätter hon med. Sista tiden har dock varit väldigt annorlunda med tanke på både jordbävning, tsunamin och kärnkraftsverksproblemen. Många har avbokat sina resor och Kajsa har fullt upp med att hitta alternativ.

Att turismen till Fukushima kommer att ligga nere ett bra tag, är hon övertygad om. Men när problemen med kärnkraftverken är under kontroll återvänder turisterna.

ANNONS

Kajsa har många vänner kvar i Tokyo. De svenska har fått möjlighet att åka hem, men vill stanna. Yasuos äldste son skickades till släktingar i södra Japan.

– Det mest förödande var tsunamin. Jordbävning var de rustade för och även tsunami men inte så höga vågor som 23 meter.

Ålder: Fyller 39 år den 15 maj.

Familj: Maken Yasuo, barnen Ester sex år och Tobias fyra, samt två bonussöner.

Fritiden: Läser. Mest deckare, även om ”Igelkottens elegans” av Muriel Barbery lyser mest hittills.

Japansk favoriträtt: Shabu shabu, en japansk fondue.

Första mötet med maträtten sushi: ”Jag lovade mig själv att aldrig mer äta rå fisk. Nu älskar jag det.”

ANNONS