Blivande ägare till en bilverkstad. Ett och annat handtag tar Evelina Hallberg bland verktyg och bilar. Men annars är kontoret hennes favoritplats där hon sköter kundmottagning och ekonomi.
Blivande ägare till en bilverkstad. Ett och annat handtag tar Evelina Hallberg bland verktyg och bilar. Men annars är kontoret hennes favoritplats där hon sköter kundmottagning och ekonomi.

Evelina satsar på pappas bilverkstad

Evelina Hallberg kan bli historia i Halmstad. Framtidsplanen är att hon och lillbrorsan tar över pappas företag. Då blir hon en av få kvinnor som driver en bilverkstad.

ANNONS
|

Den som ringer till eller besöker Lasses Bil & Kaross i Fyllebro möts av Evelina. Hon anställdes efter gymnasiet för att sköta administration och kundmottagning.

Många kunder har vant sig vid en kvinnlig röst. Men inte alla.

– De frågar efter pappa i stället, säger hon.

Pappa, ja. Evelina försöker komma ihåg att det är Lasse hon ska ropa på, och inte pappa.

– Det går bättre och bättre, tycker hon.

Att verkstaden skulle överlåtas åt någon utomstående är otänkbart. Evelina har vetat ända sedan högstadiet att hon en gång vill överta det pappa byggt upp sedan 1985. Hon behövde inte söka annat sommarjobb, av lust och intresse valde hon alltid verkstaden.

ANNONS

– Jag vill att den ska fortsätta leva vidare i familjen. Pappa har kämpat och vi ska också kämpa, säger hon.

Än så länge är de arbetskamrater. Och periodvis är också brorsan Daniel med i arbetslaget. Han utbildar sig till bilmekaniker och gör sin praktik där. Som utbildad blir han ett välkommet tillskott bland de övriga i verkstaden. Det är svårt att hitta bilmekaniker.

– Vi hade behövt anställa flera, men det är ont om kunnigt folk, säger Evelina.

Hon är ensam kvinna på jobbet och trivs med det. Snacket kring fikabordet handlar mycket om bilar och problemlösningar.

– Men det gör mig ingenting. Vill jag prata tjejsnack så gör jag det vid andra tillfällen med min syster och mina kompisar, säger hon.

Hon har sett hur hårt pappa jobbat genom åren och sällan tagit semester. Det tar hon lärdom av och ska unna sig avkoppling allt emellanåt.

Siktet är inställt på den administrativa avdelningen. Evelina har hand om fakturering, bokföring och skattedeklarationer. Att jobba med siffror är roligare än att meka med bilar. Men hon kör gärna bil och berättar glatt om sina egna, en Volkswagen Passat för vinterbruk, en Volvo 940 turbo för finåk på sommaren och en Opel Kapitän från 1962 för skojs skull.

ANNONS

Evelina är född i Tönnersjö, gick i förskola i Stjärnarp, småskola i Eldsberga skola och högstadiet på Trönningeskolan. Med tanke på framtidsplanerna valde hon samhällsekonomiskt program på Sannarpsgymnasiet. På loven satte hon sig i epa-traktorn och körde till Fyllebro.

I dag bor hon med kärleken Torbjörn Karlsson i Snös­torp och stortrivs med närheten till naturen och stan. Den andra kärleken bor kvar i Tönnersjö, i ett stall. Det är 21-årige halvblodet Carolus. Efter jobbet åker hon till stallet för att mocka, borsta och gosa. När vintervädret tillåter tar de en tur i skogen.

– Det går faktiskt bra med pannlampa och reflexer, säger hon.

Evelina berättar att hon var hästflicka redan som liten. Hon tillhörde Halmstad fältrittklubb och Tönnersa ridklubb. Men att tävla var inget för henne.

– Vi vann rosetter några gånger för felfritt på hinderbanan. Det var ju så klart rätt roligt, berättar hon.

Familjen och kompisar betyder väldigt mycket för Evelina som prioriterar dem före alla andra nöjen. Resor och uteliv kan vara roligt ibland, men en kväll med god mat och kompisar hemma slår allt annat.

Födelsedagen firas hemma efter jobbet. Ingen är bjuden men för säkerhets skull har hon beställt en smörgåstårta. Den riktiga festen hålls i trädgården i sommar då också sambon har hunnit fylla år.

ANNONS

… Evelina Hallberg, kundmottagare och ekonomiansvarig, som fyller 25 år den 1 februari.

Familj: Sambon Torbjörn Karsson, mamma Lena, pappa Lasse, syster Sara, 28 och bror Daniel, 18 år.

Bor: Hyrd villa i Snöstorp.

Djur: Hästen Carolus.

Intressen: Sköta om Carolus, köra bil, umgås med kompisar och hälsa på föräldrarna i Tönnersjö.

Drömmer om: Att köpa hus.

ANNONS